Cara Membezakan Gejala Jangkitan Kurap dan Candida

“Jangkitan kurap dan Candida adalah penyakit kulit yang pada pandangan pertama sama, tetapi mempunyai perbezaan yang ketara. Kesamaannya, kedua-duanya muncul di kawasan kulit lembap. Untuk perbezaannya, cari di sini ”

Jakarta - Jangkitan cacing kurap dan Candida adalah dua jenis jangkitan kulat yang sering muncul. Dari kajian yang dilakukan, jangkitan jamur Candida dapat menyerang kulit pada skrotum, sementara kurap tidak. Berdasarkan ciri fizikal, kedua-dua jangkitan kulat sangat berbeza. Apakah perbezaan antara gejala kurap dan jangkitan yis Candida? Lihat penjelasan lengkap di sini.

Baca juga: Ini adalah jenis jangkitan kulat kulit kurap

Perbezaan Gejala Cacing Kurap dan Jangkitan Jamur Candida

Dua jenis jangkitan kulat adalah penyebab gatal yang paling biasa. Apakah simptom jangkitan kurap dan ragi Candida? Inilah perbezaannya:

1. Gejala Jangkitan Kurap aka Kurap

Kurap, atau jangkitan kulat kurap tidak disebabkan oleh cacing. Penyakit kulit ini disebabkan oleh kumpulan yang disebut dermatophytes. Kurap adalah penyakit kulit yang biasanya menyerang kaki.kaki atlet), pangkal paha (tinea cruris), kulit kepala (tinea capitis), kuku, tangan dan kaki. Berikut adalah beberapa gejala kurap yang perlu diperhatikan:

 • Kurap di kepala dicirikan oleh kulit yang licin, keras, dan sangat gatal. Sekiranya cedera, luka boleh mengeluarkan nanah.
 • Kurap di wajah dicirikan oleh ruam yang bulat, kemerahan, dan bersisik.
 • Kurap pada dadu dicirikan oleh pembengkakan di kawasan itu, kerak, dan nodul yang dipenuhi nanah.
 • Kurap pada kulit badan dicirikan oleh ruam merah dengan sisi bulat tebal, seperti cincin.
 • Kurap tangan dicirikan oleh tapak tangan kering dan retak, terutama di antara buku jari.
 • Kurap di pangkal paha dicirikan oleh ruam merah bulat, seperti cincin, bengkak, dan gatal.
 • Kurap pada kaki atau kutu air dicirikan oleh kulit kering, bersisik, gatal dan mengelupas di kaki. Di antara jari kaki, kawasan ini menjadi keputihan, terasa lembut, dan lepuh muncul.
 • Kurap kuku dicirikan oleh tisu yang menebal, kuku keputihan, kelihatan tebal dan rapuh, dan mudah jatuh.

Harap diperhatikan, kurap dapat ditularkan dari manusia ke manusia, atau objek. Objek yang menyebarkan kurap adalah objek yang dapat ditampung oleh jamur, seperti tuala lembap, bantal, dan pakaian. Penularan juga boleh berlaku dari haiwan peliharaan, seperti kucing dan anjing.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan jangkitan yis

2. Gejala Jangkitan Jamur Candida

Berbeza dengan kurap, jamur Candida dapat muncul di semua kawasan tubuh manusia.Jika jumlahnya berlebihan, penghidapnya akan dijangkiti. Bahagian badan yang paling kerap terkena adalah vagina, vulva, alat kelamin lelaki, mulut, dan kulit lembap, seperti ketiak, antara jari kaki, pangkal paha, punggung, di bawah kuku, dan lipatan di bawah payudara.

Gejala jangkitan yis Candida akan berbeza-beza bergantung pada bahagian tubuh yang dijangkiti. Berikut adalah gejala jangkitan yis candida bergantung pada lokasinya:

 • Kandidiasis oral dicirikan oleh kulit retak di sudut mulut, kemerahan di mulut dan tekak, sakit ketika menelan, dan tompok-tompok putih atau kuning di lidah, bibir, gusi, bumbung mulut, dan pipi dalaman.
 • Kandidiasis vagina (faraj) dicirikan oleh rasa sakit dan rasa terbakar ketika membuang air kecil, ketidakselesaan semasa persetubuhan, pembengkakan dan gatal yang melampau di faraj, dan keputihan yang kental.
 • Kandidiasis kulit dicirikan oleh kulit kering, retak, dan ruam gatal pada lipatan kulit, seperti ketiak, pangkal paha, di antara jari, atau pada lipatan payudara bawah.

Baca juga: Jangkitan Kulit Viral dan Kulat, Apa Perbezaannya?

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala jangkitan yis candida atau kurap, disarankan untuk memeriksa diri di hospital untuk menentukan langkah rawatan yang sesuai. Ingat, penyakit ini boleh bertambah teruk dan menjangkiti kawasan yang terjejas. Jadi, lebih baik atasi sebelum terlambat, okey?

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Kurap atau Candida: Apa Perbezaannya?

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa itu kurap?

CDC. Diakses pada tahun 2021. Candidiasis.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found