Inilah 5 Khasiat Jerawat Lembu untuk Tubuh

Jakarta - Sama seperti daging, sensasi daging lembu yang enak mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh. Pakar mengatakan, jeroan mengandungi banyak vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh. Inilah beberapa faedah organ dalam lembu yang boleh anda perolehi.

1. Jantung: Keperluan Besi

Lancarkan Langit yang berani, jeroan seperti daging kaya dengan folat, zink , selenium, vitamin B2, B6, B12, selenium, dan zat besi yang diperlukan oleh tubuh. Jantung daging lembu juga dapat melindungi tubuh daripada kerosakan mitokondria. Nah, mitokondria ini bertindak sebagai mesin yang membakar lemak untuk menghasilkan tenaga untuk badan. Jadi boleh dikatakan bahawa mitokondria adalah penghasilan tenaga utama untuk sel manusia.

Baca juga: Sekiranya Anda Mengelakkan Daging Merah Untuk Kesihatan Anda?

Lalu, kandungan apa yang terkandung di dalam daging sapi? Pakar mengatakan bahagian ini mengandungi 37.9 gram protein, 339 kalori, dan 20.8 gram lemak. Menurut para pakar, pengambilan jantung daging lembu dapat memenuhi keperluan zat besi harian lelaki.

2. Perjalanan dan Usus

Menurut pakar seperti yang dikutip dalam Surat Harian, usus babi dan sapi mengandungi banyak kalsium yang boleh digunakan untuk kesihatan tulang. Ia mengandungi 52 miligram setiap 100 gram. Bahagian ini mengandungi sekurang-kurangnya 10.6 gram protein, 49 kalori, dan 0.75 gram lemak. Bukan hanya itu, bahagian ini juga kaya dengan gelatin dan probiotik yang dapat meningkatkan kesihatan pencernaan. Di negara-negara Barat, babi dan usus biasanya disajikan dengan kentang tumbuk.

3. Limpa

Jeroan daging lembu ini mengandungi banyak protein dan asid lemak omega-3. Selain itu, limpa juga kaya akan zink dan selenium, yang diperlukan oleh sistem imun dan fungsi hormon. Pakar mengatakan bahawa organ dalaman lembu ini dapat digunakan untuk mengurangi keradangan, membantu pencernaan, dan meningkatkan kekebalan tubuh.

Baca juga: Mana Daging Sapi atau Kambing yang Lebih Sihat?

4. Buah pinggang

Lancarkan Surat Harian, Ginjal daging lembu mengandungi 207 kalori, 36.7 gram protein, dan 6.6 gram lemak. Pakar mengatakan, pemakanan di buah pinggang bersamaan dengan enam telur dan lima tandan bayam. Bukan hanya itu, buah pinggang juga mengandungi antioksidan yang baik untuk sistem imun.

Di samping itu, menurut pakar di Boldsky, Jeroan daging lembu ini juga kaya dengan asid lemak omega 3 dan mempunyai sifat anti-radang yang baik untuk jantung.

Hati

Bahagian ini kaya akan protein, asid folik, zat besi, vitamin B12, dan vitamin A. Oh, sangat berkhasiat, bukan? Pakar mengatakan, hati juga baik untuk kesihatan jantung dan meningkatkan kadar hemoglobin. Oleh itu, organ ini dianggap baik untuk dimakan bagi penghidap anemia.

Baca juga: Mengidam jinak, wanita hamil berhati-hati dengan perkara ini

Sekurang-kurangnya hati sapi mengandungi 14.4 gram lemak, 264 kalori, dan 33.4 gram protein. Menariknya, kandungan zat besi di dalamnya lebih tinggi daripada bayam. Jeroan daging sapi ini juga baik untuk kekuatan tulang, imuniti, dan pertumbuhan otak.

Baiklah, walaupun daging sapi mengandungi banyak nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda, itu tidak bermakna anda boleh memakannya dengan sembarangan. Pakar mengatakan, memakan terlalu banyak jeroan haiwan dapat menyebabkan sejumlah masalah kesihatan. Bermula dari peningkatan kadar kolesterol badan, menyebabkan gout, malah dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran pada wanita hamil.

Jadi, kesimpulannya ialah tidak boleh makan jeroan, selagi kaedah pemprosesan dan bahagiannya mesti dipertimbangkan dengan teliti.

Ingin menjalani pemakanan seimbang agar badan menjadi lebih sihat dan cergas? Atau ingin menurunkan berat badan melalui diet? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found