Fakta Perubatan Mengenai Kebaikan Minum Minyak Zaitun

, Jakarta - Minyak zaitun terkenal dengan manfaat kesihatannya. Ia mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang dapat membantu melindungi tubuh daripada penyakit kronik tertentu.

Walaupun minyak zaitun biasanya digunakan sebagai minyak untuk memasak atau berpakaian, beberapa orang percaya bahawa meminum minyak zaitun akan membolehkan anda mendapatkan faedah maksimum. Jadi, adakah ini benar? Mari mengetahui fakta sebenar di bawah!

Baca juga: Kebaikan Minyak Zaitun untuk Kesihatan Kulit

Dikatakan bahawa beberapa orang di wilayah Mediterranean minum 1/4 cawan (60 mililiter) minyak zaitun setiap pagi. Ini mungkin salah satu cara untuk meraih banyak faedah anti-radang dan pencegahan penyakit. Ada yang mendakwa bahawa meminum minyak zaitun dapat langsung menyahtoksin badan, melegakan perut, malah membantu menurunkan berat badan.

Sebenarnya, sebilangan orang percaya bahawa meminum minyak zaitun memberikan lebih banyak faedah daripada menggunakannya dalam makanan. Tetapi sayangnya, setakat ini belum ada penyelidikan untuk menyokong tuntutan ini.

Baca juga: 4 Khasiat Minyak Zaitun untuk Kesihatan Rambut

Apa Khasiat Minyak Zaitun?

Kajian menunjukkan bahawa meminum minyak zaitun dapat menawarkan beberapa manfaat kesihatan, seperti:

Membantu Memenuhi Pengambilan Lemak yang Sihat

Sebilangan besar orang makan lemak total, tetapi banyak yang gagal mendapatkan asid lemak tak jenuh ganda (PUFA) dan asid lemak tak jenuh tunggal (MUFA), yang terdapat dalam minyak, kacang, biji, dan sumber tumbuhan lain. Garis panduan diet mengesyorkan agar anda mendapat 20–35 peratus kalori anda dari lemak, terutamanya dari PUFA dan MUFA.

Minyak zaitun adalah salah satu sumber tumbuhan terkaya MUFA, dan memakannya dapat membantu anda memenuhi keperluan lemak jenis ini. MUFA sangat bermanfaat untuk kesihatan jantung dan dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. MUFA juga terdapat dalam beberapa produk haiwan, tetapi penyelidikan menunjukkan manfaat kesihatan yang paling besar dicapai dengan memakan sumber lemak nabati ini.

Melegakan Sembelit

Minum minyak zaitun dapat melegakan sembelit, yang mempengaruhi kira-kira 34 peratus orang dewasa berusia lebih dari 60 tahun. Dalam kajian selama 4 minggu, memberi sekitar 1 sudu teh (4 mililiter) minyak zaitun setiap hari kepada 50 pesakit hemodialisis sembelit menjadikan najis menjadi lebih lembut.

Di samping itu, mengkonsumsi minyak zaitun sama efektifnya dengan minyak mineral, seperti pelembut najis yang biasa digunakan untuk menghilangkan sembelit. Walaupun penemuan ini menjanjikan, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk lebih memahami bagaimana meminum minyak zaitun dapat membantu melegakan sembelit.

Bermanfaat untuk Kesihatan Jantung

Minyak zaitun telah lama dikenali sebagai lemak yang menyihatkan jantung. Salah satu senyawa yang dianggap berperanan dalam menyokong kesihatan jantung adalah asid oleik, sejenis lemak tak jenuh tunggal yang terdapat dalam minyak zaitun dalam jumlah tinggi. Ia dapat mengurangkan risiko penyakit jantung apabila digunakan berbanding sumber lemak lain.

Sebenarnya, A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) mendakwa bahawa penggantian lemak dan minyak yang lebih tinggi lemak tepu dengan 1.5 sudu besar (22 mililiter) minyak yang tinggi asid oleik setiap hari dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan faedah ini, kalori dari asid oleik tidak boleh meningkatkan jumlah kalori yang anda makan setiap hari.

Baca juga: Minyak Zaitun dan Minyak Kelapa, Mana Yang Lebih Sihat?

Kesan Lain Minum Minyak Zaitun

Walaupun meminum zaitun mungkin memberikan beberapa manfaat kesihatan yang berpotensi, ada beberapa kekurangan yang perlu dipertimbangkan, seperti:

Berkalori Tinggi sehingga Anda Dapat Menambah Berat Badan

Minyak zaitun berkalori tinggi mengandungi 120 kalori setiap sudu. Walaupun hubungan antara pengambilan kalori dan kenaikan berat badan adalah kompleks dan bergantung kepada banyak faktor, diketahui bahawa pengambilan lebih banyak kalori daripada yang anda bakar menyebabkan kenaikan berat badan. Selanjutnya, satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa peningkatan pengambilan MUFA juga meningkatkan berat badan, menunjukkan bahawa minyak zaitun dapat menyumbang kepada kenaikan berat badan jika dikonsumsi secara berlebihan.

Pertimbangan Lain

Penting untuk mempertimbangkan perkara berikut ketika mempertimbangkan untuk meminum minyak zaitun:

  • Memberi Lebih Banyak Manfaat Sekiranya Dimakan Dengan Makanan. Sebagai contoh, pengambilan minyak zaitun dengan produk tomato secara signifikan meningkatkan penyerapan antioksidan yang melawan penyakit dalam tomato.
  • Boleh Menggantikan Makanan yang Sihat. Walaupun minyak zaitun adalah sumber lemak sihat, ia tidak berkhasiat seperti makanan keseluruhan. Minum terlalu banyak boleh menggantikan makanan yang lebih sihat, seperti lemak, sayur-sayuran, dan protein sihat yang lain.
  • Alahan. Walaupun jarang berlaku, debunga zaitun adalah alergen yang berpotensi, dan minyak zaitun boleh menyebabkan dermatitis kontak pada sesetengah orang.
  • Banyak Faedah Tidak Disokong Oleh Penyelidikan. Sebilangan besar manfaat kononnya minum minyak zaitun tidak disokong oleh penyelidikan, tetapi disokong oleh syarikat yang menjual minyak zaitun atau pendapat peribadi.

Oleh itu, bincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda mahu mengambil minyak zaitun secara langsung. Mari gunakan sekarang untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan di telapak tangan anda!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Minum Minyak Zaitun Mempunyai Manfaat?
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2020. Inilah Sebabnya Anda Perlu Mempunyai Sebanyak Minyak Zaitun, Perkara Pertama Pada Pagi!
ulivita. Diakses pada tahun 2020. 6 Faedah Mengambil Sebilangan Besar Minyak Zaitun Pada Pagi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found