Ketahui 6 Punca Gusi Bengkak, Inilah Sebabnya

Jakarta - Pernahkah anda mengalami gusi bengkak yang meriah? Selain menyebabkan kesakitan yang luar biasa, keadaan ini juga boleh menyukarkan makan, bercakap, dan tidur. Sebenarnya, apakah punca masalah oral ini?

Gusi bengkak boleh disebabkan oleh banyak perkara. Bermula dari jangkitan, kekurangan nutrisi, hingga penyakit mulut dan gigi tertentu. Ingin tahu apa yang menyebabkannya? Ayuh, lihat perbincangan berikut!

Baca juga: 5 Petua Merawat Gusi Bengkak dengan Cara Semulajadi

Pelbagai penyebab gusi bengkak dengan nanah

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan gusi bengkak dengan nanah. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 1. Kebersihan Mulut dan Gigi yang Buruk

Kebersihan mulut dan gigi perlu dijaga dengan baik. Jika tidak, plak akan bertambah. Lama kelamaan, plak boleh mengeras, berubah menjadi tartar. Nah, tartar inilah yang mencetuskan keradangan gusi dan tisu sokongan gigi lain (periodontitis).

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, periodontitis dapat menyebabkan gusi dijangkiti oleh abses periodontal. Akibatnya, gusi menjadi bengkak, bernanah, dan terasa sangat menyakitkan.

 1. Jangkitan

Kulat atau virus yang menyebabkan jangkitan pada lidah dan mulut, berpotensi menyebabkan gusi bengkak dengan nanah. Jenis jangkitan yang paling biasa adalah gingivostomatitis atau sariawan pada gusi dan mulut. Keadaan ini boleh menyebabkan bengkak gusi ke nanah jika tidak dirawat.

 1. Kekurangan Pemakanan

Masalah gusi bengkak juga berkaitan dengan kekurangan nutrisi, terutama vitamin B dan C. Ini kerana kedua-dua vitamin ini berperanan penting dalam menjaga gusi dan gigi yang sihat. Sekiranya badan kekurangan vitamin B dan C, risiko gusi bengkak akan meningkat.

Baca juga: Gusi Bengkak pada Kanak-kanak, Ini adalah Masa yang tepat untuk pergi ke Doktor

 1. Penyakit gusi

Keradangan gusi atau nama perubatannya adalah radang gusi. Keadaan ini juga boleh menjadi penyebab gusi bengkak dengan nanah. Penyebab keadaan ini secara amnya adalah penumpukan plak pada gigi. Plak yang tidak bersih dapat merengsakan gusi. Ini meningkatkan risiko gusi dijangkiti.

 1. Gigi Bijak Tumbuh

Kehadiran gigi kebijaksanaan boleh menjadi masalah bagi sesetengah orang. Sekiranya gigi kebijaksanaan tumbuh ke samping, gusi akan terdedah dan bakteria lebih mudah masuk. Ini dapat meningkatkan risiko jangkitan dan gusi bengkak dengan nanah.

 1. Sistem Imun Lemah

Gusi yang mengalami bengkak dan nanah juga lebih mudah dialami oleh orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Contohnya, pada orang yang menjalani prosedur kemoterapi, menggunakan ubat steroid, atau menderita penyakit tertentu, seperti diabetes.

Baca juga: 5 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Plak Gigi

Bagaimana cara mencegah?

Cara mengelakkan gusi bengkak dengan nanah, maka ada beberapa upaya pencegahan yang dapat dilakukan, yaitu:

 • Jaga kebersihan gigi dan mulut dengan menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari. Selain itu, bersihkan gigi dengan benang gigi.
 • Kurangkan pengambilan makanan manis dan melekit yang dapat meningkatkan risiko berlubang.
 • Minum air secukupnya, terutamanya selepas makan. Tabiat ini dapat membantu membersihkan serpihan makanan dari gigi.
 • Elakkan merokok, kerana zat di dalamnya dapat mencetuskan banyak penyakit, termasuk penyakit gigi dan gusi.
 • Periksa dengan doktor gigi secara berkala, atau sekurang-kurangnya setiap enam bulan. Ini boleh menyebabkan masalah pada mulut dan gigi cepat dikesan sebelum menjadi lebih teruk.

Harap maklum bahawa apabila nanah terbentuk di gusi yang bengkak, ini bermakna kerosakan atau masalah pada rongga mulut cukup parah. Oleh itu, lebih baik bercakap dengan doktor dengan segera di aplikasi jika anda mengalami gusi bengkak, sebelum gusi menjadi teruk dan meriah.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Gusi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gusi bengkak: Sebab dan Rawatan yang Mungkin.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Asas Masalah Gusi: Gusi Sakit, Bengkak, dan Pendarahan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang perlu diketahui mengenai abses gigi?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found