Kenali Punca Anovulasi, Keadaan Sel Telur Wanita Tidak Dilepaskan

, Jakarta - Setiap wanita yang sistem pembiakannya subur akan menghasilkan satu telur secara teratur setiap bulan setiap masa subur. Biasanya, tempoh subur berlaku pada hari ke-12 hingga ke-16 selepas hari pertama kitaran haid. Ovulasi berlaku apabila ovari melepaskan telur sebagai persediaan untuk kehamilan.

Namun, apabila telur atau ovum wanita gagal matang dan tidak dapat disenyawakan oleh sperma, kondisi ini disebut anovulasi. Anovulasi berlaku kerana telur tidak dilepaskan oleh ovari dan memasuki tiub fallopio. Beberapa ubat, keadaan, dan faktor luaran yang mempengaruhi tahap hormon dapat menyebabkan anovulasi.

Baca juga: Faktor-Faktor Ini Mempengaruhi Kesuburan Wanita

Punca Anovulasi Yang Harus Diketahui oleh Wanita

Harus mengetahui penyebab anovulasi yang mesti diketahui oleh wanita, iaitu:

1. Pengguna naan Kontraseptif hormon

Beberapa kaedah kontraseptif umumnya mengandungi hormon yang dirancang untuk menghentikan ovulasi dan mencegah kehamilan. Kontraseptif termasuk bentuk sintetik hormon progesteron dan estrogen dan ada yang mengandungi hanya progesteron sintetik. Jenis kaedah kontrasepsi ini termasuk pil kawalan kelahiran, patch kawalan kelahiran, cincin vagina, implan kawalan kelahiran, alat kawalan kelahiran, dan suntikan kawalan kelahiran.

Ubat ini mengganggu keupayaan ovari untuk tumbuh dan melepaskan telur. Akibatnya, wanita yang menggunakannya akan mengalami kitaran anovulasi. Setiap kaedah kontraseptif menghentikan ovulasi dengan cara yang berbeza. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan salah satu daripadanya, tanyakan kepada doktor anda untuk menentukan pilihan terbaik. Sekarang anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor melalui . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

2. Kesan S amping dari O kelawar

Ubat-ubatan tertentu yang dirancang untuk merawat keadaan lain dapat mencegah ovulasi terjadi, sehingga wanita yang mengambilnya dapat menjadi anovulasi. Beberapa ubat ini, iaitu:

  • NSAID (ubat anti-radang bukan steroid). NSAID atau ubat penahan sakit, seperti ibuprofen dan naproxen menyebabkan anovulasi jika diambil oleh wanita selama 10 hari berturut-turut.

  • Herba dan ubat semula jadi. Herba tidak selalu selamat dan sihat. Sebabnya, sebilangan tumbuhan mengandungi bahan seperti hormon yang boleh mengganggu ovulasi.

  • Krim kulit dan produk topikal. Beberapa produk mengandungi estrogen atau progesteron yang direka untuk melawan penuaan atau membantu masalah seperti sindrom pramenstruasi (PMS). Produk ini dapat diserap ke dalam badan, menyebabkan anovulasi.

  • Steroid. Steroid adalah sejenis hormon yang dapat mengurangkan keradangan. Penggunaan steroid juga boleh mengganggu hormon yang diperlukan untuk ovulasi.

  • Ubat epilepsi atau sawan. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Human Reproductive Sciences mengatakan bahawa ubat untuk epilepsi dan kejang boleh mengganggu ovulasi dan kitaran haid.

  • Rawatan barah. Kemoterapi, radiasi, dan ubat barah boleh menyebabkan kerosakan kekal pada ovari.

Baca juga: Berikut adalah 10 Faktor Kesuburan pada Wanita

Sekiranya anda hamil tetapi dikehendaki mengambil salah satu ubat di atas, anda harus berbincang dengan doktor anda mengenai ubat alternatif atau rawatan lain yang lebih sesuai dan selamat untuk ovari.

3. Keadaan K kesihatan

Wanita yang terlalu banyak bersenam, mengalami tekanan, berat badan berlebihan atau berat badan berlebihan berisiko mengalami anovulasi. Masalah kesihatan tertentu boleh mengganggu keseimbangan hormon dalam badan yang diperlukan untuk ovulasi. Keadaan ini boleh mempengaruhi kelenjar tiroid, adrenal, hipotalamus, dan hipofisis. Semua kelenjar ini berperanan dalam keseimbangan hormon halus yang membawa kepada ovulasi.

Wanita dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS) biasanya mempunyai terlalu banyak insulin dan testosteron, yang mengganggu keseimbangan hormon dan menyebabkan anovulasi. Nasib baik, keadaan yang berkaitan dengan hormon ini dapat diubati, jadi anda masih berpeluang untuk berovulasi.

Wanita yang bersenam secara berlebihan atau mengalami tekanan tinggi mungkin mengalami anovulasi kerana tahap hormon yang terganggu. Anovulasi juga boleh berlaku dengan menopaus awal. Punca menopaus pramatang sering tidak diketahui, walaupun ada yang disebabkan oleh ubat-ubatan atau keadaan perubatan tertentu.

Baca juga: Ini adalah tanda bahawa seorang wanita sedang dalam masa subur

4. Berat Tidak normal

Peningkatan atau penurunan berat badan juga berkait rapat dengan ovulasi kerana hormon estrogen bergantung pada berat badan yang sihat untuk mencapai tahap normal. Obesiti atau berat badan berlebihan boleh menyebabkan telur gagal matang selain ketidakseimbangan hormon. Banyak hasil penyelidikan menyimpulkan bahawa kegemukan berkait rapat dengan anovulasi pada wanita. Kerana kegemukan boleh menyebabkan disfungsi ovari dan kemandulan.

Itulah sebabnya mengapa wanita perlu mengetahui waktu terbaik untuk berovulasi dengan memperhatikan gaya hidup, diet harian, dan melakukan pemeriksaan rutin.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Anovulasi: Yang perlu anda ketahui.

Keluarga Sangat Baik. Diakses 2019. Anovulasi dan Disfungsi ovulasi.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Kitaran Anovulasi: Apabila Anda Tidak Membebaskan Oosit.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found