6 Masalah Mata Yang Boleh Mempengaruhi Anjing

, Jakarta - Ketika anda memutuskan untuk memiliki binatang peliharaan, tentu anda harus memperhatikan semua aspek. Bukan hanya makanan dan tempat tinggal yang betul, anda juga harus menjaga haiwan kesayangan anda untuk mengelakkan penyakit. Anjing adalah salah satu haiwan yang sesuai dipelihara kerana mereka terkenal dengan kepintaran dan kesetiaan mereka.

Menjaga anjing tidak mudah. Biasanya, orang lebih fokus menjaga bulu mereka, walaupun bahagian badan yang lain tidak boleh disedari. Contohnya, mata cenderung menghadapi masalah. Berikut adalah masalah mata pada anjing yang harus anda ketahui.

Baca juga: Ini adalah jenis vaksin yang diberikan kepada anjing angkat

Masalah Mata pada Anjing

Menyedari tanda-tanda masalah mata anjing lebih awal dapat mengurangkan kemungkinan ia berkembang menjadi masalah serius. Anjing yang lebih tua lebih mudah diserang penyakit mata, tetapi penyakit ini boleh berlaku pada usia berapa pun dan di semua baka anjing. Berikut adalah masalah mata yang paling biasa pada anjing yang perlu anda perhatikan:

1. Konjungtivitis

Ramai pemilik anjing tidak tahu bahawa anjing boleh mengalami keradangan pada lapisan luar mata atau konjungtivitis. Sama seperti manusia, gejala termasuk mata merah, radang, dan keputihan. Sekiranya anjing anda mengalami konjungtivitis kerana jangkitan bakteria, anda harus segera membawanya ke doktor haiwan untuk mendapatkan titisan mata antibiotik. Dalam beberapa kes, masalah ini boleh disebabkan oleh reaksi alergi terhadap debunga atau asap rokok dan memerlukan penyelesaian untuk menghilangkan perengsa.

2. Kornea yang rosak

Sama seperti manusia, mata anjing juga dapat sekelip mata. Rumput dan kotoran adalah penyebab paling biasa, terutamanya jika anjing anda suka bermain di luar. Apabila sesuatu masuk ke dalam mata, anjing itu secara automatik akan menggosok atau menggaru matanya dengan kaki. Nah, menggosok mata boleh menyebabkan kerengsaan malah merosakkan kornea mata. Sekiranya anda mengesyaki haiwan kesayangan anda mengalami kerosakan kornea, bawa dia ke doktor haiwan secepat mungkin. Doktor haiwan dapat menilai kecederaan dan membantu mencegah jangkitan.

3. Mata Kering

Dalam dunia perubatan, mata kering pada anjing juga dikenali sebagai keratoconjunctivitis sicca. Ini berlaku apabila saluran air mata tidak menghasilkan pelincir yang mencukupi. Ini menyukarkan mata anjing untuk menghilangkan debu dan kotoran secara semula jadi, menjadikannya lebih mudah tersinggung. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, mata kering boleh menyebabkan calar kornea dan juga bisul.

Tanda-tanda yang harus anda perhatikan adalah sering berkedip, mata merah, menyipit, dan mengkuang. Penyelesaian untuk mata kering sering kali mudah. Sekiranya anjing anda menunjukkan tanda-tanda ini, lihat doktor haiwan anda dan tanyakan apakah anda perlu menggunakan titisan mata.

Baca juga: 4 Perkara Yang Boleh Meringankan Anjing Haiwan Peliharaan

4. lebam pada kelopak mata

Salah satu keadaan mata yang paling jelas dialami oleh anjing adalah pertumbuhan atau benjolan pada kelopak mata. Walaupun ini biasanya tidak mengganggu, ia mesti diperiksa oleh doktor haiwan. Doktor haiwan biasanya perlu melakukan biopsi untuk memastikan benjolan itu tidak barah dan menentukan apakah ia mesti dikeluarkan.

5. Glaukoma

Glaukoma berlaku apabila cecair mata tidak mengalir dengan betul dari mata anjing. Keadaan ini boleh menyebabkan tekanan berlebihan dan menyebabkan glaukoma. Nah, glaukoma boleh menjadikan anjing sangat sakit dan berisiko menyebabkan kebutaan. Gejala glaukoma termasuk mata merah, mata mendung, murid yang melebar dan mata yang membonjol.

6. Katarak

Sama seperti manusia, anjing yang lebih tua terdedah kepada katarak. Bergantung pada keparahannya, katarak boleh mempengaruhi penglihatan dan akhirnya menyebabkan kebutaan. Terdapat beberapa tanda yang menunjukkan katarak, termasuk mata yang keruh, radang mata, dan kerengsaan.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan haiwan, sekarang anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi , kamu tahu! Dalam aplikasi ini, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, cepat muat turun permohonan .

Rujukan:
Insurans Haiwan Peliharaan AKC. Diakses pada tahun 2020. 6 Masalah Mata Paling Lazim pada Anjing.
Pusat Mata Haiwan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Mata Biasa.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found