6 Makanan Yang Boleh Meningkatkan Libido Lelaki

, Jakarta - Melakukan hubungan seks secara teratur tidak hanya penting untuk menjaga hubungan intim dengan pasangan anda, tetapi juga dapat memberikan sejumlah manfaat untuk kesehatan lelaki. Menurut penyelidikan, lelaki yang melakukan hubungan seks beberapa kali seminggu terbukti lebih sihat kerana mempunyai peredaran darah yang lancar.

Nah, bagi lelaki, menjaga gairah seksual bukan hanya dengan bersenam, pengambilan makanan yang anda makan juga mempunyai pengaruh besar terhadap kehidupan seksual anda. Berikut adalah 6 makanan yang berguna untuk meningkatkan libido atau hormon seks lelaki.

1. Delima

Delima atau juga dikenali sebagai buah delima kini semakin digemari oleh ramai orang. Buah ini tidak hanya memiliki rasa segar, tetapi juga kaya dengan antioksidan yang berguna untuk meningkatkan aliran darah sehingga lelaki dapat mengalami ereksi yang lebih kuat dan tahan lama. Kajian yang diterbitkan di Jurnal Antarabangsa Penyelidikan Impotensi juga menjumpai jus itu buah delima dapat menghidupkan kembali semangat lelaki yang mula lembap.

Baca juga: Perkenalan dengan Disfungsi Ereksi pada Lelaki

2.Coklat gelap

Makan coklat dikenali sebagai salah satu cara untuk meningkatkan kebahagiaan. Ternyata bukan hanya itu, coklat juga mampu meningkatkan dorongan seks dengan meningkatkan kadar serotonin dan dopamin di otak. Bahan aktif dalam coklat juga dapat memudahkan aliran darah dan melonggarkan saluran darah, sehingga darah dapat mengalir ke tempat yang tepat, dalam hal ini organ seks lelaki. Tetapi ingat, pilih coklat gelap yang lebih sihat dan tidak mengandungi gula.

Baca juga: Ketahui Manfaat Coklat Gelap yang Menakjubkan

3. Alpukat

Siapa yang tidak suka alpukat? Buah yang sedap dimakan sama ada secara langsung, diproses menjadi jus, atau digunakan sebagai tambahan sup buah dan salad sebenarnya dapat meningkatkan minat lelaki, anda tahu. Kandungan vitamin E dalam alpukat sering disebut sebagai "vitamin seks" kerana ia berfungsi sebagai antioksidan yang dapat menghidupkan kembali semangat lelaki.

4. Kacang

Lelaki dinasihatkan untuk kerap mengonsumsi kacang jika anda ingin menjalani kehidupan seksual yang bersemangat dan mengelakkan mati pucuk. Tetapi, jangan hanya makan kacang. Jenis kacang yang dapat meningkatkan libido lelaki adalah kacang almond, kacang Brazil, walnut, dan kacang tanah. Kacang mengandungi nutrien yang berguna untuk menghasilkan hormon lelaki yang sihat.

5. Bawang putih

Makan bawang putih adalah penyelesaian yang paling tepat untuk lelaki yang mempunyai masalah dengan kemampuan ereksi. Kandungan allicin Tekanan darah tinggi dapat meningkatkan aliran darah, sehingga ereksi bertahan lebih lama. Tetapi tentu saja jangan makan bawang putih sebelum bercinta, jika anda tidak mahu mengganggu pasangan anda kerana aromanya yang kuat.

6. Brokoli dan Saderi

Sayur-sayuran dikenali sebagai sejenis makanan sihat dan kaya dengan serat yang baik untuk kesihatan tubuh. Terutama kedua-dua jenis sayur-sayuran ini, iaitu brokoli dan saderi, juga dapat meningkatkan selera makan dan meningkatkan libido lelaki, anda tahu. Brokoli berguna untuk membantu menghilangkan estrogen berlebihan dan juga meningkatkan testosteron, sementara saderi dapat mencetuskan pengeluaran hormon androsteron, hormon tidak berbau yang dikeluarkan melalui peluh lelaki.

Baca juga: Pasangan Kehilangan Gairah Seks, Apa Penyelesaiannya?

Oleh itu, seboleh-bolehnya amalkan makanan di atas secara berkala agar rangsangan seksual anda terjaga. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kehidupan seks anda, tanyakan kepada pakar dalam aplikasi tersebut . Tidak perlu malu, kerana anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found