Chicken Pox dan Herpes Zoster, Apa Perbezaannya?

, Jakarta - Herpes zoster disebabkan oleh pengaktifan semula virus varicella-zoster (VZV), virus yang sama yang menyebabkan varicella (cacar air). Jangkitan primer dengan VZV menyebabkan varicella. Setelah penyakit itu sembuh, virus itu tetap tidak aktif (laten) pada ganglia akar dorsal. VZV boleh menjadi reaktif kemudian dalam kehidupan seseorang dan menyebabkan ruam makulopapular yang menyakitkan yang disebut herpes zoster.

Orang dengan herpes zoster sering mengalami ruam pada satu atau dua dermatom bersebelahan (zoster tempatan). Ruam paling kerap muncul di batang sepanjang dermatom toraks.

Ruam biasanya tidak melintasi garis tengah badan. Walau bagaimanapun, kira-kira 20 peratus orang mengalami ruam yang bertindih dengan dermatom yang berdekatan. Kurang biasa, ruam boleh menjadi lebih luas dan mempengaruhi tiga atau lebih dermatom. Ia hanya berlaku pada orang dengan sistem imun yang ditekan atau ditindas. Zoster yang disebarkan sukar dibezakan dengan varicella.

Baca juga: Kenali 4 Tanda dan Gejala Herpes Zoster

Ruam biasanya menyakitkan, gatal, atau menggeliat. Gejala-gejala ini dapat mendahului ruam dengan beberapa hari hingga beberapa minggu. Sebilangan orang juga mungkin mengalami sakit kepala, fotofobia (kepekaan terhadap cahaya terang), dan ketidakselesaan pada fasa prodromal.

Ruam berkembang menjadi sekumpulan vesikel. Vesikel baru terus terbentuk selama tiga hingga lima hari dan menjadi kering dan mengeras. Mereka biasanya sembuh dalam dua hingga empat minggu. Mungkin terdapat perubahan pigmentasi kekal dan parut pada kulit.

Perbezaan Antara Herpes Zoster dan Chicken Pox

Cacar air, juga dikenal sebagai varicella, adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus varicella-zoster. Ia mudah disebarkan melalui udara oleh orang yang dijangkiti ketika mereka bersin atau batuk.

Penyakit ini juga merebak melalui kontak dengan lepuh cacar air orang yang dijangkiti. Oleh kerana cacar air sangat menular, mungkin bagi orang yang tidak pernah mendapat cacar air atau diberi vaksin untuk mengelakkannya hanya dengan berada di bilik dengan seseorang yang menghidap penyakit ini. Walau bagaimanapun, pendedahan sementara tidak mungkin menyebabkan jangkitan.

Gejala awal mungkin termasuk sakit badan, demam, keletihan, dan mudah marah. Ruam kemudian muncul dan berkembang hingga 250-500 lepuh gatal di seluruh badan yang biasanya berlangsung selama 5-7 hari dan sembuh dengan kudis.

Ruam boleh merebak ke mulut atau bahagian dalaman badan yang lain. Penyakit ini biasanya tidak teruk, tetapi risiko kemasukan ke hospital dan kematian meningkat di kalangan remaja dan orang dewasa.

Baca juga: Gejala Herpes Zoster yang perlu diperhatikan

Gejala muncul antara 10 dan 21 hari setelah terdedah kepada virus varicella-zoster. Orang yang sebelumnya diberi vaksin terhadap cacar air kadang-kadang boleh menghidap cacar air, tetapi penyampaiannya biasanya ringan dengan sekitar 50 atau lebih sedikit lebam merah yang jarang berkembang menjadi lepuh.

Cacar air dapat dicegah dengan vaksinasi. Anak-anak yang tidak pernah mendapat cacar air harus menerima dua dos vaksin cacar air dengan dos pertama diberikan pada usia 12–15 bulan dan yang kedua pada usia 4–6 tahun. Dua dos, yang diberi jarak 4-8 ​​minggu juga disyorkan untuk orang yang berumur 13 tahun ke atas.

Baca juga: 5 Jenis Makanan yang Baik untuk Kesihatan Kulit

Terdapat vaksin yang selamat dan berkesan untuk mengelakkan penyakit kayap. Ini mencegah terjadinya herpes zoster pada 50 persen dari mereka yang divaksin dan mengurangkan kejadian PHN sebanyak 66 persen. Walaupun orang yang diberi vaksin mungkin masih mengalami herpes zoster, mereka cenderung mempunyai kes yang lebih ringan daripada orang yang tidak diberi vaksin.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara cacar air dan herpes zoster, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found