4 Trik Melatih Anjing untuk Taat dari Anak

Jakarta - Ramai orang tidak dapat membayangkan hidup tanpa anjing. Haiwan peliharaan ini sangat disukai kerana mereka setia, suka tanpa syarat, memberi kebahagiaan, dan meminati kehidupan. Walau bagaimanapun, anjing juga boleh mempunyai tingkah laku yang menjengkelkan, seperti melompat-lompat, menyalak, dan mengunyah apa sahaja.

Untuk memaksimumkan hubungan anda dengan anjing anda, anda perlu mengajarnya beberapa kemahiran penting yang akan membantunya hidup selaras dengan manusia. Latih anjing untuk mematuhi apa yang anda katakan, seawal mungkin. Sekiranya anda telah memeliharanya sejak kecil, mulailah mengajarnya secepat mungkin.

Baca juga: Kenali Tanda-Tanda Awal Anjing Peliharaan Yang Mengandung

Memahami dan Menghormati Anjing Adalah Kunci

Anjing adalah haiwan yang cenderung ingin belajar, dan kunci kejayaan mereka adalah komunikasi yang baik. Anjing anda perlu memahami bagaimana anda mahu dia berkelakuan dan mengapa memenuhi kehendak anda adalah kepentingan terbaiknya.

Berikut adalah beberapa petua untuk melatih anjing anda untuk patuh, yang boleh anda cuba:

1. Fahami Bagaimana Anjing Belajar

Salah satu keluhan yang sering didengar dari pemilik anjing adalah bahawa anjing mereka "tidak akan mendengar". Walau bagaimanapun, cubalah meletakkan diri anda di kasut anjing anda sebentar. Sekiranya seseorang selalu bertengkar dengan bahasa asing yang belum pernah anda dengar sebelumnya, berapa lama anda perlu memerhatikannya?

Mungkin tidak terlalu lama, kerana anda tidak akan dapat memahami apa yang cuba disampaikan oleh penutur asing itu. Oleh itu, untuk berkomunikasi dengan jelas dan konsisten dengan anjing anda, anda perlu memahami bagaimana ia belajar.

Anjing belajar melalui tindak balas langsung terhadap tingkah laku mereka. Sifat-sifat ini menentukan bagaimana mereka akan berkelakuan di masa depan. Anjing, seperti haiwan lain (termasuk manusia), berusaha untuk mendapatkan perkara yang baik dan mengelakkan perkara buruk dalam hidup.

Sekiranya tingkah laku menghasilkan sesuatu yang berguna seperti makanan, pelukan, waktu bermain dengan pemiliknya, anjing akan melakukannya lebih kerap. Sebaliknya, jika tingkah laku menghasilkan tindak balas yang tidak menyenangkan, seperti diabaikan atau kehilangan perkara yang menurutnya berguna, dia akan melakukannya lebih jarang.

Baca juga: Panduan Membuat Makanan Anjing di Rumah

2. Beri hadiah kecil jika anda suka kelakuannya

Beberapa kaedah latihan menggunakan hukuman untuk mengelakkan anjing melakukan apa-apa kecuali yang dikehendaki oleh pemiliknya. Walaupun kaedah lain memberi tumpuan kepada mengajar anjing apa yang anda mahu mereka lakukan.

Walaupun kedua-dua taktik dapat berfungsi, yang terakhir biasanya merupakan pendekatan yang lebih berkesan, dan juga lebih menyenangkan. Contohnya, anda boleh menggunakan makanan, permainan, dan pujian dengan mudah untuk mengajar anjing anda duduk ketika orang asing menghampiri sambil berjalan di kejiranan.

Apabila anjing anda melakukan sesuatu yang anda sukai, yakinkan dia untuk melakukannya sekali lagi dengan memberi hadiah kepadanya yang dia gemari. Dengan cara itu, dia akan tahu bahawa apa yang dia lakukan adalah perkara yang betul.

Bahagian terpenting dalam melatih anjing anda adalah mengajarnya bahawa melakukan perkara yang anda sukai itu bermanfaat. Jadi anjing juga perlu mengetahui akibat melakukan perkara yang tidak anda sukai. Namun, anda tidak boleh menggunakan kekerasan sebagai bentuk akibatnya.

Anda hanya mengambil perkara yang dia suka. Contohnya, mengabaikannya atau tidak membelai dan bermain dengannya.

3. Mengawal Tindak Balas secara Konsisten

Semasa melatih anjing anda, anda dan semua orang yang anda berinteraksi mesti bertindak balas terhadap perkara yang dilakukannya dengan cara yang sama setiap kali dia melakukannya. Contohnya, jika anda kadang-kadang memelihara anjing anda ketika dia melompat untuk menyambut anda, tetapi kadang-kadang berteriak kepadanya, dia pasti keliru.

Bagaimana dia tahu kapan hendak melompat dan kapan tidak? Oleh itu, penting untuk mengajar anjing anda secara konsisten untuk bertindak balas. Ini akan membantunya belajar mematuhi dengan berkesan.

Baca juga: Petua Memelihara Anjing di Rumah

4. Jadilah Pemimpin yang Baik

Sebilangan orang percaya bahawa satu-satunya cara untuk mengubah anjing yang tidak taat menjadi anjing yang berkelakuan baik adalah dengan menguasai dan menunjukkan siapa bosnya. Namun, itu tidak bermakna anda boleh bertindak sewenang-wenang kepadanya.

Jadilah pemimpin yang baik, bukan pembuli. Contohnya, jika anjing anda ingin keluar, minta dia duduk dengan tenang sebelum anda membuka pintu. Apabila dia mahu makan malam, minta dia berbaring untuk mendapatkannya. Anjing dengan senang hati akan melakukan apa sahaja yang dia suka, dan belajar melakukan apa yang anda mahukan untuk mendapatkan apa yang dia mahukan.

Itulah beberapa petua untuk melatih anjing agar patuh, yang dapat dilakukan seawal mungkin. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan dan penjagaan anjing, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk meminta doktor haiwan, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Ambil oleh WebMD. Diakses pada tahun 2021. Latihan Ketaatan untuk Anjing.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Cara Melatih Anjing Anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found