Jangkitan Saluran Kencing Boleh Menyebabkan Uretritis, Inilah Penjelasannya

, Jakarta - Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah jangkitan dari mikroba atau organisma yang terlalu kecil untuk dilihat tanpa mikroskop. Sebilangan besar jangkitan saluran kencing disebabkan oleh bakteria, tetapi ada juga yang disebabkan oleh kulat. Dalam kes yang jarang berlaku, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh virus.

Harap maklum, jangkitan saluran kencing tidak sama dengan uretritis. Uretritis adalah keradangan uretra, sementara UTI adalah jangkitan pada saluran kencing. Kedua-dua penyakit tersebut mungkin mempunyai simptom yang sama, tetapi kaedah rawatannya berbeza bergantung kepada penyebab uretritis yang mendasari.

Baca juga: Cara Merawat Jangkitan Saluran Kencing Dengan Sepenuhnya

Penyebab Lazim Jangkitan Saluran Kencing

Jangkitan saluran kencing boleh berlaku di mana sahaja di saluran kencing. Saluran kencing terdiri daripada buah pinggang, ureter, pundi kencing, dan uretra. Sebilangan besar UTI hanya melibatkan uretra dan pundi kencing, di saluran bawah. Walau bagaimanapun, UTI boleh melibatkan ureter dan buah pinggang, di saluran atas. Walaupun UTI saluran atas kurang biasa daripada UTI saluran bawah, kedua-duanya boleh menjadi lebih teruk.

Sebilangan besar jangkitan saluran kencing (UTI) disebabkan oleh bakteria Escherichia coli ( E coli , biasanya dijumpai dalam sistem pencernaan. Bakteria klamidia dan mikoplasma boleh menjangkiti uretra tetapi tidak dapat menjangkiti pundi kencing.

Sebilangan besar jangkitan saluran kencing (UTI) disebabkan oleh bakteria Escherichia coli ( E coli , biasanya terdapat di sistem pencernaan. Bakteria klamidia dan mikoplasma boleh menjangkiti uretra tetapi tidak dapat menjangkiti pundi kencing.

Harus diingat bahawa lebih daripada 50 peratus dari semua wanita akan mengalami sekurang-kurangnya satu jangkitan saluran kencing semasa hidup mereka, dengan 20 hingga 30 persen mengalami UTI berulang.

Wanita hamil mengalami UTI lebih jarang daripada wanita lain, tetapi jika ia berlaku, mereka cenderung mempengaruhi buah pinggang. Ini disebabkan oleh perubahan dalam badan semasa kehamilan yang mempengaruhi saluran kencing.

UTI pada kehamilan terbukti membahayakan kesihatan ibu dan bayi, kebanyakan wanita hamil diuji kehadiran bakteria dalam air kencing. Sekiranya tidak ada gejala, dan dirawat dengan antibiotik untuk mencegah penyebaran.

Baca juga: Punca Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui dan Waspadalah

Sebaliknya, usia dan jantina mana pun berpotensi mempunyai UTI. Walau bagaimanapun, sebilangan orang lebih berisiko daripada yang lain.

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko anda mengembangkan UTI termasuk:

 • Hubungan seksual yang berisiko, iaitu dengan pelbagai pasangan.
 • Diabetes.
 • Tidak menjaga kebersihan organ kelamin dengan betul.
 • Masalah mengosongkan pundi kencing sepenuhnya.
 • Menggunakan kateter uretra.
 • Inkontinensia kencing.
 • Aliran air kencing tersekat.
 • Mempunyai batu karang.
 • Penggunaan beberapa bentuk kontrasepsi.
 • Tempoh.
 • Menjalani prosedur perubatan yang melibatkan saluran kencing.
 • Penggunaan tampon pada wanita.
 • Penggunaan antibiotik yang berlebihan, yang mengganggu flora semula jadi usus dan saluran kencing.

Rawatan Jangkitan Saluran Kencing

UTI biasanya disebabkan oleh bakteria, jangkitan ini biasanya dirawat dengan antibiotik atau antimikroba. Jenis rawatan dan jangka masa rawatan bergantung kepada gejala dan sejarah perubatan seseorang.

Langkah-langkah mesti diambil untuk mengubati UTI untuk memastikan bahawa jangkitan sepenuhnya hilang, dan untuk mengurangkan risiko ketahanan terhadap antibiotik. Gejala UTI juga boleh hilang sebelum jangkitan hilang sepenuhnya.

Minum banyak cecair dan kerap membuang air kecil adalah disyorkan untuk orang yang menghidap UTI kerana ini membantu membuang bakteria. Pelbagai ubat sakit juga boleh diresepkan.

Baca juga: Bolehkah Anyang-Anyang menjadi tanda jangkitan saluran kencing?

Untuk menyembuhkan UTI yang disebabkan oleh masalah dengan sistem kencing, masalah yang mendasari mesti dijumpai dan diperbetulkan. Sekiranya tidak dirawat, jangkitan boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang.

Nah, untuk mengetahui rawatan yang tepat untuk UTI yang anda alami, tanyakan kepada doktor anda melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan pertolongan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang, ya!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan saluran kencing (UTI)
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Jangkitan Saluran Kencing
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai jangkitan saluran kencing

Recent Posts