5 Punca Umum Sakit Perut semasa Kehamilan

, Jakarta - Gejala sakit perut semasa hamil sangat normal. Memandangkan organ wanita hamil akan terus bergeser, rahim semakin besar, dan perutnya semakin tegang. Ini kerana janin di dalam rahim terus tumbuh. Tidak ketinggalan sekiranya ibu mengalami sakit pagi setiap pagi.

Sebilangan besar sebab dan gejala sakit perut semasa mengandung sebenarnya tidak perlu dibimbangkan. Sekiranya rasa sakit itu ringan, ia akan reda sebaik sahaja ibu berubah posisi, berehat, membuang air besar atau membuang angin. Pun begitu, ibu tetap tidak cuai sekiranya sakit perut yang dialami membimbangkan.

Baca juga: Inilah perbezaan antara hamil dengan anggur dan hamil di luar rahim

Punca Sakit Perut semasa Kehamilan

Dari sembelit hingga sakit ligamen, ini adalah beberapa penyebab biasa sakit perut semasa kehamilan. Berikut adalah penyebab biasa sakit perut semasa kehamilan:

1. Perut Gastrik

Gas boleh menyebabkan sakit perut semasa mengandung. Wanita hamil sering mengalami gas semasa mengandung kerana peningkatan hormon progesteron. Hormon progesteron menyebabkan otot usus mengendur dan makanan melewati usus lebih lama. Apabila makanan tinggal di usus besar terlalu lama, ia membolehkan lebih banyak gas berkembang.

Semasa mengandung, rahim terus membesar berikutan pertumbuhan janin. Keadaan ini memberi tekanan tambahan pada organ tubuh yang dapat melambatkan pencernaan dan membiarkan gas menumpuk.

2. Sakit Ligamen Perut Bawah

Terdapat dua ligamen perut bawah yang mengalir dari rahim melalui pangkal paha. Ligamen ini menyokong rahim. Semasa rahim meregang untuk menyokong bayi yang sedang membesar, ligamen mesti berfungsi untuk menyokongnya. Kejadian ini menyebabkan sakit tajam atau kusam di perut, pinggul, atau pangkal paha. Pergeseran posisi, bersin, atau batuk boleh mencetuskan sakit ligamen bulat. Keadaan ini biasanya berlaku pada semester terakhir kehamilan. Aktiviti regangan boleh dilakukan untuk mengurangkan sakit ligamen bulat.

Baca juga: Mengandung Tetapi Tidak Mempunyai Embrio, Bagaimana Anda Boleh?

3. Sembelit

Keadaan ini adalah keluhan yang sering dialami oleh wanita hamil. Ini disebabkan oleh hormon yang berfluktuasi, kekurangan pengambilan cecair atau serat, kurang bersenam, kesan sampingan suplemen zat besi, atau faktor tekanan. Sembelit boleh menyebabkan sakit perut yang teruk, biasanya kekejangan atau sakit yang tajam dan menusuk.

4. Pengecutan Braxton-Hicks

Pengecutan ini berlaku apabila otot rahim menguncup sehingga dua minit. Kontraksi Braxton-Hicks bukanlah tanda persalinan. Penampilannya tidak teratur dan tidak dapat diramalkan. Pengecutan ini menyebabkan rasa sakit dan tekanan yang tidak selesa. Walau bagaimanapun, keadaan ini normal semasa kehamilan.

Perlu diingat, kontraksi Braxton-Hicks sering berlaku pada trimester ketiga kehamilan. Tidak seperti kontraksi buruh, mereka tidak menyakitkan atau kerap berlaku.

5. Sindrom HELLP Sindrom

Sindrom HELLP ( hemolisis, enzim hati meningkat, dan platelet rendah ) adalah komplikasi preeklampsia yang mengancam nyawa. Dilaporkan dari Persatuan Kehamilan Amerika terungkap, salah satu kesan sindrom HELLP pada bayi adalah sindrom gangguan pernafasan bayi (kegagalan paru-paru) atau sindrom gangguan pernafasan bayi (kegagalan paru-paru).

Baca juga: Inilah Fakta Mengenai Kehamilan Ektopik

Perlu difahami, sindrom NERAKA lebih kerap berlaku pada kehamilan pertama. Sakit perut di bahagian kanan atas adalah salah satu gejala NERAKA. Gejala lain termasuk:

  • Sakit kepala;
  • Keletihan dan malaise;
  • Pening dan muntah;
  • Penglihatan kabur;
  • Tekanan darah tinggi;
  • Edema (bengkak);
  • Berdarah.

Ini adalah penyebab biasa sakit perut semasa kehamilan. Sekiranya kesakitan yang anda alami berterusan, atau jika terdapat gejala pendarahan atau kekejangan yang terasa kuat, segera hubungi pakar obstetrik anda melalui aplikasi .

Sekiranya pemeriksaan segera diperlukan, ibu boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital melalui permohonan . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Sakit Perut Semasa Kehamilan: Adakah Sakit Gas atau Sesuatu Yang Lain?
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021 Adakah Sakit Perut Normal Semasa Kehamilan?
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Sakit Perut Semasa Kehamilan
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Sindrom NERAKA

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found