Ingin Berhenti Merokok? Cubalah 8 Cara Ini

, Jakarta - Merokok dapat menyebabkan pelbagai penyakit, seperti barah, penyakit jantung, strok, penyakit paru-paru, diabetes, dan penyakit paru obstruktif kronik (COPD), yang meliputi emfisema dan bronkitis kronik. Merokok juga dapat meningkatkan risiko tuberkulosis, penyakit mata tertentu, dan masalah sistem imun, termasuk rheumatoid arthritis.

Walaupun mengetahui bahawa merokok itu berbahaya, masih sukar bagi orang untuk berhenti merokok. Ini kerana nikotin yang terdapat dalam rokok mempunyai kesan ketagihan. Perokok akan mengembangkan tahap kebergantungan fizikal terhadap penggunaan tembakau. Nikotin dianggap sebagai ketagihan seperti heroin dan kokain.

Baca juga: Inilah yang berlaku apabila anda sering terdedah kepada asap rokok

Merokok Menyebabkan Ketagihan

mengikut Yayasan Paru-paru Britain , rokok diubah suai dan ditambah dengan bahan kimia untuk mewujudkan kesan ketagihan. Nikotin adalah perangsang yang dapat meredakan perasaan kecemasan dan kemurungan buat sementara waktu. Apabila tahap nikotin di otak menurun, ini dapat meningkatkan tekanan dan menimbulkan keperluan untuk merokok. Kesan menenangkan yang anda rasakan dari menyalakan rokok seterusnya secara amnya memperkuat kebiasaan, sehingga sukar untuk berhenti.

Sebilangan orang yang merokok juga mempunyai pergantungan fizikal yang lebih besar pada tembakau daripada yang lain. Ini mungkin disebabkan oleh jumlah rokok dan kekerapan merokok. Ketagihan ini menyukarkan perokok untuk berhenti merokok. Bagaimana berhenti merokok?

1. Cuba Terapi Penggantian Nikotin

Tanya doktor anda mengenai terapi penggantian nikotin. Pilihan termasuk:

  • Nikotin preskripsi dalam semburan hidung atau penyedut.
  • Tompok nikotin, gusi, dan lozeng yang dijual bebas.
  • Ubat penghentian merokok bukan nikotin seperti bupropion (Zyban) dan varenicline (Chantix).
  • Terapi penggantian nikotin jangka pendek (seperti gusi nikotin, lozenges, semburan hidung, atau penyedut) dapat membantu merokok yang kuat.

Rokok elektronik telah mendapat banyak perhatian baru-baru ini sebagai alternatif untuk rokok tradisional. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keberkesanan e-rokok untuk berhenti merokok dan keselamatan jangka panjangnya.

Baca juga: Setelah Berhenti Merokok, Tubuh Tidak Segera Bersih

2. Elakkan Pencetus

Beberapa situasi, seperti berada di pesta, bar, merasa tertekan, atau menghirup kopi, boleh membuat anda merasa terpaksa merokok. Oleh itu, anda perlu mengenal pasti situasi yang boleh mencetuskan anda merokok dan menjauhinya. Ganti tabiat lama dengan tabiat baru, misalnya, anda biasanya merokok semasa di telefon, anda boleh menggantinya dengan mencoret-coret di atas kertas dengan pen.

3. Kelewatan

Sekiranya anda merasa ingin menyerah pada keinginan untuk merokok, beritahu diri anda bahawa anda perlu menunggu 10 minit lagi. Kemudian, lakukan sesuatu untuk mengalihkan perhatian anda pada masa itu.

4. Mengunyah Sesuatu

Mengunyah permen karet tanpa gula, atau mengunyah wortel mentah, saderi, kacang, atau biji bunga matahari dapat membantu mengekang keinginan merokok.

6. Lakukan Aktiviti Fizikal

Kegiatan fizikal dapat membantu melepaskan minda anda daripada merokok dan mengurangkan keamatannya. Anda boleh berjalan-jalan, berjoging, atau berbasikal. Sekiranya aktiviti fizikal tidak menarik minat anda, cuba jahit, jurnal, atau kerja lain.

7. Amalkan Teknik Relaksasi

Merokok boleh menjadi kaedah anda untuk mengatasi tekanan. Menahan keinginan untuk tembakau sahaja boleh menjadi tekanan. Meringankan tekanan dengan mempraktikkan teknik relaksasi, seperti latihan pernafasan dalam, relaksasi otot, yoga, visualisasi, atau mendengar muzik santai.

8. Ingatkan Diri Anda Tentang Faedah Berhenti Merokok

Tulis atau katakan dengan lantang sebab-sebab mahu berhenti merokok dan menolak keinginan untuk merokok. Ini mungkin termasuk merasa lebih baik, menjadi lebih sihat, atau mengelakkan orang yang disayangi dari asap rokok.

Baca juga: Adakah benar merokok boleh merosakkan jantung?

Sekiranya anda sedang merancang untuk berhenti merokok, anda boleh membincangkannya dengan doktor di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Penggunaan Merokok & Tembakau.
Yayasan Paru-paru Britain. Diakses pada tahun 2020. Mengapa begitu sukar untuk berhenti merokok?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Berhenti Merokok.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found