Adakah benar bahawa kolesterol tinggi boleh menyebabkan gout?

, Jakarta - Gout adalah sakit pada sendi yang disebabkan oleh pembentukan kristal urat pada tisu badan. Biasanya, ia berlaku di dalam atau di sekitar sendi dan menyebabkan jenis artritis yang menyakitkan. Kristal urat ini menetap di tisu apabila terdapat terlalu banyak asid urik dalam darah. Bahan kimia ini dibuat ketika tubuh memecah bahan yang disebut purin.

Walau bagaimanapun, terdapat tuduhan bahawa gout juga boleh dicetuskan oleh kolesterol tinggi. Kolesterol tinggi menyebabkan gout, dan asid urik yang tinggi juga boleh menyebabkan gout. Namun, hubungan kausal antara keduanya masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Baca juga: Selalunya Tidak Dihiraukan, Inilah Punca Utama Gout

Sebab Kolesterol Tinggi Mencetuskan Gout

Nampaknya, pernyataan bahawa kolesterol tinggi menyebabkan gout dan sebaliknya tidak sepenuhnya betul. Walau bagaimanapun, andaian ini juga tidak boleh dipersalahkan. mengikut Persatuan Jantung Amerika , kadar kolesterol secara tidak langsung berkaitan dengan kadar asid urik dalam tubuh, ini kerana kolesterol secara langsung berkaitan dengan tekanan darah.

Kolesterol jahat yang tinggi, atau LDL, akan meningkatkan penumpukan plak di arteri, yang pada gilirannya akan meninggalkan lebih sedikit ruang untuk mengalir darah. Akibatnya, tekanan darah tinggi berlaku.

Sementara itu, tekanan darah tinggi juga merupakan salah satu faktor risiko utama bagi seseorang yang mengalami gout. Kajian yang diterbitkan pada tahun 2011, Jurnal Hipertensi Manusia , mendapati bahawa tekanan darah tinggi secara langsung berkaitan dengan asid urik tinggi dalam darah. Dalam kajian tersebut disebutkan bahawa tekanan darah tinggi dikaitkan dengan asid urik yang tinggi dalam darah. Di samping itu, keadaan ini boleh berlaku tanpa mengira usia, jantina, atau faktor lain.

Kedua-dua perkara ini juga menjadikan rawatan lebih sukar. Sebabnya ialah ubat diuretik yang digunakan untuk mengawal tekanan darah tinggi sebenarnya boleh menyumbang kepada peningkatan kadar asid urik. Ubat diuretik mendorong buah pinggang mengeluarkan cecair tambahan, yang kemudian membantu menurunkan tekanan darah dengan mengurangkan jumlah darah yang bergerak melalui urat dan arteri. Walau bagaimanapun, ubat ini akan menyebabkan tubuh kekurangan cairan sehingga sukar bagi ginjal untuk melarutkan zat, termasuk asam urat.

Baca juga: Asid Urik pada Usia Muda, Apa yang Menyebabkannya?

Kunci Gaya Hidup Sihat untuk Mengatasi Gout dan Kolesterol Tinggi

Asid urik yang tinggi sebenarnya dapat diatasi dengan membuat pilihan gaya hidup dan diet yang sihat dan kadang-kadang mengambil ubat. Makanan dan minuman yang tinggi purin termasuk:

  • Daging merah.
  • Daging organ atau jeroan.
  • Makanan laut, terutama sardin, ikan bilis, dan kerang.
  • Minuman yang mengandungi gula dan sirap jagung fruktosa tinggi.
  • Alkohol, terutamanya bir.

Sekiranya tahap asid urik tinggi, pertimbangkan untuk mengelakkan makanan ini, mengurangkan lemak tepu dengan memilih daging tanpa lemak, unggas dan produk tenusu rendah lemak dan meningkatkan penggunaan buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian.

Namun, jika kolesterol tinggi juga menjadi masalah, menjaga diet yang sihat juga dapat membantu. Makanan seperti ikan berminyak, sayur-sayuran berdaun hijau, buah-buahan dengan indeks glisemik rendah - seperti beri, tomato, minyak zaitun, teh hijau, kacang soya organik, coklat gelap, delima, kacang-kacangan dan biji-bijian, bawang putih dan juga anggur merah - semuanya dapat membantu jaga tahap kolesterol.

Baca juga: Ada Gout? Berjuanglah dengan 6 Makanan Ini

Anda juga boleh meminta doktor di mengenai gaya hidup sihat bagi penghidap gout dan kolesterol tinggi. Ambil telefon pintar -mu dan memanfaatkan ciri sembang di untuk membincangkan sebarang topik kesihatan. Mudah bukan? Apa tunggu lagi, cepatlah muat turun permohonan hello c sekarang!

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Hubungan Antara Asid Urik dan Kolesterol.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Apa Punca Gout.
A.S. Perpustakaan Perubatan. Diakses pada tahun 2020. Interaksi Antara Asid Urik Serum dan Trigliserida dalam kaitannya dengan Tekanan Darah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found