Mudah Dilakukan, Inilah Cara Mengajar Anak-Anak Untuk Berdikari

, Jakarta - Mengajar anak-anak untuk berdikari dari usia dini sangat diperlukan. Selalunya ibu bapa menangguhkan mengajar anak-anak mereka untuk berdikari atas alasan kasihan atau mereka menganggap anak itu terlalu muda untuk melakukan semuanya sendiri.

Baca juga: Kelebihan Mengajak Anak-Anak Memasak

Mengajar anak untuk berdikari tidak bermaksud memberi anak tugas yang melebihi kemampuan mereka. Mengajar anak untuk berdikari juga bukan hukuman atau tanda bahawa ibu bapa terlalu malas untuk menolong sehingga mereka meminta anak-anak melakukannya sendiri.

Ibu, Inilah Cara Mengajar Anak-Anak Untuk Berdikari

Seiring dengan meningkatnya usia, anak-anak harus melakukan semuanya sendiri tanpa bantuan ibu bapa. Menangguhkan kebebasan mengajar pada kanak-kanak hanya akan menghalang pertumbuhan kanak-kanak menjadi orang dewasa.

Mengajar anak untuk berdikari dilakukan secara berperingkat dan mesti melihat kemampuan anak. Sebenarnya, setiap kanak-kanak mempunyai kebolehan yang berbeza. Inilah kaedah mudah untuk mengajar anak-anak untuk berdikari:

  1. Ajar Anak Menjalankan Rutin

Meningkatkan rasa berdikari pada kanak-kanak dapat dimulakan dengan mengajar anak-anak untuk menjalankan rutin harian. Umumnya, kanak-kanak merasa sukar untuk melakukan sesuatu yang baru dan tidak menjadi rutin.

Sekiranya ibu mengajar sesuatu yang menjadi rutin, sudah tentu lama kelamaan anak akan lebih berdikari untuk melakukannya. Contohnya, ibu boleh mengajar anak mereka mandi atau memakai pakaian sendiri.

  1. Beri Anak-anak Tanggungjawab Bermula dari Perkara Kecil

Dipetik dari halaman Ibu Bapa Menangis Pertama , cara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mengajar anak-anak untuk berdikari dengan memberi tanggungjawab kepada anak-anak bermula dari perkara-perkara kecil dalam kehidupan mereka. Sudah tentu, anak-anak tidak perlu memutuskan masalah kewangan atau rumah tangga, memberi anak-anak tanggungjawab untuk kebersihan bilik mereka, membersihkan kawasan permainan, atau memberi anak pekerjaan ringan seperti menyapu rumah dan membersihkan tingkap.

Adalah lebih baik bagi ibu bapa untuk tidak memaksa anak-anak mereka untuk mengembangkan sikap berdikari. Setiap kanak-kanak mempunyai tahap yang berbeza. Atas sebab ini, ibu bapa perlu memperhatikan apa yang anak-anak mereka perlukan dalam memantau perkembangan mereka untuk menjadi individu yang bebas.

Sekiranya ada yang ingin anda ketahui mengenai pertumbuhan dan perkembangan anak anda, anda boleh terus bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Dengan cara itu, ibu akan mendapat jawapan dengan lebih cepat mengenai perkembangan anak.

Baca juga: Pertolongan Cemas Ketika Anak Tercekik

  1. Benarkan Anak-anak Membuat Keputusan

Dilaporkan dari Psikologi Hari Ini Cara lain untuk mengajar anak-anak untuk berdikari adalah dengan mengajar anak-anak untuk berani membuat keputusan dan menjalani apa yang telah menjadi keputusan mereka.

Contoh mudah seperti ini, apabila ibu bapa dan anak-anak makan bersama di restoran, biarkan anak memilih menu makanan apa yang dia mahukan. Ibu bapa hanya perlu menjelaskan tentang makanan yang akan dipesannya, tentang rasa dan tekstur makanan yang akan dipesannya.

Beri pemahaman kepada anak tentang rasa tanggungjawab, jika dia sedang berusaha atau memilih sesuatu, anda harus melakukannya dengan baik sehingga selesai. Mengenai hal ini, ajar anak-anak untuk bertanggungjawab terhadap makanan yang dipilihnya.

  1. Beri Pujian

Sesungguhnya, memberi pujian setiap kali anak berjaya melakukan apa yang dilakukannya adalah sebahagian daripada mengajar anak-anak untuk berdikari. Apabila anak merasa dihargai dengan apa yang mereka lakukan, mereka akan lebih bersemangat untuk menyelesaikan tugas mereka.

Memberi pujian juga menunjukkan bahawa ibu bapa memperhatikan perincian yang dilakukan oleh anak-anak. Bukan hanya pujian, apabila anak-anak melakukan kesilapan, ada baiknya ibu bapa membetulkannya. Namun, ia harus dilakukan dengan bijak dan tidak kelihatan menghakimi yang membuat anak takut untuk melakukan sesuatu.

  1. Biarkan Anak Bermain Tanpa Ibu Bapa

Dilaporkan dari Keluarga yang Sangat Baik Di samping itu, membiarkan anak-anak bermain di rumah rakan tanpa diikuti oleh ibu bapa boleh menjadi cara untuk meningkatkan keperibadian yang bebas dan bertanggungjawab dalam diri anak-anak. Tekankan anak untuk bersikap baik dan bertanggungjawab ketika bermain di rumah rakan. Semasa anak pulang, ibu dapat membincangkan dengan anak apa yang berlaku di rumah rakannya ketika bermain.

Tanya lagi mengenai tanggungjawab yang telah diajar sama ada dijalankan atau tidak. Dilaporkan dari Akademi Pediatrik Amerika , anak merasa sangat diperlukan ketika ibu bapa mengajak mereka berbincang. Bukan hanya itu, mempunyai masa bercakap yang berkualiti dapat meningkatkan keyakinan diri anak.

Baca juga: 3 Menu Makanan Rahsia untuk Pemain Bola Sepak Profesional

Itulah petua yang boleh dilakukan oleh ibu bapa agar anak mereka menjadi lebih berdikari. Namun, ibu bapa masih harus menemani anak dan tidak memberikan tanggungjawab yang berlebihan kepada anak.

Rujukan:

Ibu Bapa Menangis Pertama. Diakses pada tahun 2020. 10 Petua Berkesan untuk Membuat Anak Anda Berdikari

Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Keibubapaan: Membesarkan Anak Berdikari

Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Cara Mendorong Kemerdekaan pada Anak Anda

Akademi Pediatrik Amerika. Diakses pada tahun 2020. Meningkatkan Kemerdekaan: Petua untuk Ibu Bapa Anak-Anak Muda

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found