Jangkitan Kulat Candidiasis Boleh Menyebabkan Kematian, Benarkah?

Jakarta - Jangkitan kulat berlaku apabila kulat tumbuh dan membiak secara tidak terkawal di bahagian tubuh tertentu. Salah satu yang sering terjadi adalah kandidiasis, yang disebabkan oleh sejenis jamur Candida albicans . Kulat ini menyukai kawasan badan yang mempunyai kelembapan yang tinggi, seperti vagina, mulut, atau ketiak.

Jangkitan kulat Candidiasis yang berlaku di mulut lebih kerap berlaku pada orang dewasa berbanding kanak-kanak. Jangkitan ini terdapat dalam bentuk sariawan, boleh terjadi pada gusi, lidah, atau di sekitar kawasan gigi palsu. Sementara itu, jangkitan yis kandidiasis vagina lebih kerap berlaku pada wanita yang tidak menjaga kebersihan kawasan kewanitaannya. Keadaan ini dicirikan oleh berlakunya keputihan yang berlebihan.

Jangkitan ini juga dapat dijumpai di lipatan badan yang lebih rentan terhadap kelembapan, seperti di bawah payudara, ketiak, perut bawah, atau kuku. Walaupun kebanyakan jangkitan ini dapat disembuhkan dengan beberapa jenis ubat antijamur, kandidiasis yang menyerang kuku cenderung memerlukan terapi yang cukup lama dan intens.

Sekurang-kurangnya, terdapat sekitar 20 hingga 50 peratus kulat yang terdapat di dalam vagina wanita yang sihat. Walau bagaimanapun, keadaan ini mungkin berubah bergantung pada persekitaran tempat anda tinggal. Selain itu, penggunaan steroid dan antibiotik dapat dikaitkan dengan pertumbuhan ragi yang tidak normal, serta menstruasi, kehamilan, dan mengambil pil kawalan kelahiran. Biasanya, jangkitan ini sering berlaku pada wanita yang mengalami menopaus.

Candida Boleh Menyebabkan Kematian, Benarkah?

Ternyata bagi orang yang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah akibat mengambil rawatan steroid, barah, atau penyakit imun seperti HIV atau AIDS, jangkitan yis kandidiasis menyebar ke seluruh tubuh dengan lebih cepat, dan keadaan ini mengancam nyawa.

Organ yang paling sering dijangkiti jamur ini adalah mata, otak, ginjal, darah, dan jantung, walaupun jamur ini dapat ditemukan di limpa, paru-paru, dan hati. Jamur candida juga merupakan penyebab utama esofagitis pada pesakit AIDS.

Sekurang-kurangnya, terdapat 15 peratus orang dengan sistem imun yang lemah mengembangkan penyakit sistemik yang disebabkan oleh candida. Jangkitan ini merebak melalui saluran darah, masuk dari luka pada kulit. Candida dapat tumbuh dengan baik di mana-mana bahagian badan akibat penggunaan antibiotik yang kerap, yang seharusnya dapat mengawal pertumbuhan kulat.

Selain itu Candida albicans , kulat candida lain yang dianggap berbahaya adalah Candida auris tahan terhadap rawatan antijamur. Berlainan daripada orang albicans yang cenderung dijumpai lebih banyak di tempat-tempat lembap, auris Ia lebih kerap terjadi pada saluran pernafasan dan air kencing. Bukan hanya menyebabkan jangkitan pada kulit, jangkitan kulat ini menyebabkan keadaan serius pada darah dan luka.

Walaupun boleh menjangkiti seluruh bahagian badan, kulat auris lebih kerap dijumpai di faraj bercampur dengan kulat lain. Pakar kesihatan percaya bahawa jangkitan kulat ini lebih berisiko menyerang pesakit di hospital, pesakit yang menggunakan kateter, dan pesakit pasca operasi. Oleh itu, pembersihan dan pensterilan peralatan sokongan kesihatan di hospital memerlukan perhatian khusus untuk mencegah penyebaran kandidiasis.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai kandidiasis atau maklumat kesihatan lain, gunakan aplikasinya yang mempunyai perkhidmatan Ask a Doctor. Perkhidmatan ini secara langsung akan menghubungkan anda dengan doktor terbaik tanpa perlu membuat temu janji terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakannya, anda mesti muat turun permohonan pertama.

Baca juga:

  • Harus Tahu, Jangkitan Candida Yang Menyebabkan Kerengsaan pada Miss V
  • Berhati-hatilah dengan 5 Risiko Jangkitan Semasa Kehamilan
  • Hati-hati dengan Jamur Kuku Yang Boleh Merosakkan Penampilan Anda

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found