Tekanan boleh meningkatkan risiko penyakit refluks asid

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami refluks asid perut ketika anda merasa tertekan atau cemas? Sesungguhnya, kebanyakan orang yang mengalami tekanan boleh menyebabkan penyakit asid perut berulang. Walau bagaimanapun, hanya sedikit orang yang menyedari bahawa terdapat hubungan antara tekanan dan penyakit refluks asid.

Menurut beberapa kajian, tekanan mungkin menjadi pencetus penyakit refluks asid. Kegelisahan atau tekanan adalah tindak balas semula jadi tubuh, tetapi tekanan yang cukup teruk memicu kambuhnya penyakit refluks asid. Namun, dengan beberapa teknik pencegahan dan rawatan yang berkesan, kambuh dapat dikurangkan, walaupun pada masa yang paling sukar.

Baca juga: 7 Tabiat Yang Boleh Mencetuskan Penyakit Asid Perut

Hubungan Tekanan dan Berulangnya Penyakit Asid Perut

Refluks asid berlaku apabila asid dari perut masuk ke dalam esofagus. Ini memang merupakan simptom biasa penyakit refluks asid. Sementara itu, tekanan memburukkan lagi gejala penyakit refluks asid, dan kegelisahan adalah tindak balas semula jadi terhadap tekanan di dalam badan. Itulah sebabnya, tekanan menjadikan penyakit refluks asid berulang atau membuat kitaran kembali.

Beberapa kemungkinan sebab fizikal hubungan antara tekanan dan penyakit refluks asid boleh berlaku, seperti:

 • Tekanan dan kegelisahan mengurangkan tekanan pada injap esofagus bawah, pita otot yang membuat perut tertutup dan menghalang asid daripada masuk ke esofagus.
 • Tindak balas tekanan dan kegelisahan menyebabkan ketegangan otot berpanjangan. Sekiranya ini mempengaruhi otot di sekitar perut, ia dapat meningkatkan tekanan pada organ ini dan mendorong asid ke atas.
 • Tahap tekanan yang tinggi meningkatkan penghasilan asid perut.

Pada orang yang mempunyai tahap tekanan tinggi, gejala penyakit refluks asid, seperti sakit dan pedih ulu hati, akan terasa lebih parah daripada orang yang tidak mengalami tekanan. Selain itu, penyakit asid perut juga boleh menjadi sumber tekanan utama bagi manusia.

Baca juga: Makanan Pedas Boleh Mencetuskan Kambuh Asid Perut?

Hubungan antara tekanan dan asid perut ini memungkinkan terjadinya kitaran ganas. Penyakit refluks asid boleh menyebabkan tekanan, tetapi tahap tekanan juga menyumbang kepada penyakit refluks asid.

Faktor lain yang menyebabkan penyakit refluks asid, iaitu:

 • Makan sebelum tidur;
 • Makan makanan berlemak;
 • Makan makanan pedas;
 • Menghidap kegemukan;
 • Mengambil alkohol;
 • Asap.

Menguruskan Kekambuhan Asid Perut yang Disebabkan oleh Tekanan

Menguasai teknik pengurusan tekanan dalam kehidupan membantu mengurangkan risiko penyakit seperti asid perut, penyakit jantung, strok , kegemukan, sindrom iritasi usus, dan tekanan. Lebih baik anda mengatasi tekanan, semakin baik anda akan merasa.

 • Senaman: Aktiviti ini membantu mengendurkan otot yang tegang dan melepaskan hormon semula jadi yang membuat anda berasa sihat.
 • Elakkan Makanan Pencetus: Sekiranya anda berada dalam keadaan tertekan, anda cenderung peka terhadap makanan yang mencetuskan asid perut seperti coklat, kafein, buah, jus oren, makanan pedas, dan makanan berlemak.
 • Cukup Tidur: Tidur adalah penghilang tekanan semula jadi dan tekanan yang berkurang boleh menyebabkan tidur lebih lena.
 • Berlatih Teknik Relaksasi: Cuba lakukan yoga atau mendengar muzik santai.
 • Belajar Mengatakan Tidak: Tidak mengapa menolak perkara yang tidak mendapat kedudukan tinggi dalam senarai keutamaan anda.
 • Ketawa: Tonton filem atau video lucu atau bergaul dengan rakan-rakan yang menyeronokkan. Ketawa adalah salah satu penghilang tekanan semula jadi yang terbaik.

Baca juga: Wanita Hamil Mengandung Asid Perut, Adakah Berbahaya?

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai hubungan antara tekanan dan berulang penyakit refluks asid. Dengan mengetahui perkara ini, anda dapat lebih waspada ketika berhadapan dengan perkara-perkara yang dapat meningkatkan tekanan atau kambuhnya penyakit refluks asid.

Sekiranya terdapat gejala penyakit asid perut, segera berbincang dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut untuk pengendalian. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Refluks dan kegelisahan asid: Apa yang perlu diketahui
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Tekanan Menyebabkan Refluks Asid?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found