Bagaimana Menghilangkan Kutu pada Kucing dengan Berkesan?

, Jakarta - Kutu dapat ditemukan pada kucing, walaupun kucing peliharaan anda tinggal di rumah. Telur kutu, larva, dan pupae cenderung tinggal di persekitaran tempat tinggal anda, seperti permaidani, lantai, sofa, hampir di mana sahaja di rumah.

Sekiranya tidak diperiksa, kutu dapat membiak dengan cepat dan mengatasi kulit kucing anda. Atas sebab ini, sangat penting untuk bergerak dengan cepat untuk membersihkan kucing dan kawasan rumah dari parasit yang degil ini. Terdapat beberapa cara yang berkesan untuk menghilangkan kutu pada kucing dan mencegahnya muncul semula.

Baca juga: 6 Petua Mudah Merawat Gigitan Serangga

  • Mulakan dengan Rawatan Kutu yang Betul untuk Kucing

Merawat kucing selalu menjadi langkah pertama dalam menangani serangan kutu kucing. Sekiranya anda menggunakan produk pencegahan yang berkesan secara berkala, kemungkinan kucing anda tidak akan menghadapi masalah.

Kutu boleh menyebabkan penyakit kulit yang serius pada kucing. Sekiranya kucing anda mempunyai bulu yang tidak rata, kulit yang sakit, atau kelihatan tidak sihat, mintalah pemeriksaan doktor haiwan anda.

  • Bersihkan Katil Kucing Secara Berkala

Anda boleh mengosongkan katil kucing, tetapi lebih baik jika anda membasuhnya di dalam air panas juga. Panas boleh membunuh kutu atau nits yang bersembunyi di tempat tidur kucing. Selepas mencuci, keringkan pada suhu tertinggi bahan tempat tidur boleh tahan.

  • Basuh Semua Perkara Yang Membolehkan Kutu Tersembunyi

Basuh semua tempat tidur, selimut dan bantal. Basuh dan keringkan pada suhu yang paling panas. Ini juga berlaku untuk pakaian dan cucian anda yang lain, yang mungkin menyebabkan masalah kutu kucing.

Baca juga: Perlu tahu Lyme, penyakit yang disebabkan oleh gigitan kutu

  • Mengosongkan Semua Kawasan dan Perabot Berkarat

Untuk menghilangkan kutu kucing di rumah anda, anda perlu mengosongkan semua permaidani dan perabot lembut, seperti sofa, setiap hari sekurang-kurangnya tiga minggu. Sesuatu yang buruk mungkin berlaku dalam jangka masa panjang.

Pastikan semua sudut bilik, seperti kawasan di belakang dan di bawah katil, juga dikosongkan dengan mesin penyedut habuk . Anda juga mungkin menemui kutu atau telurnya di sudut atau ruang tertutup, yang mungkin merupakan tempat persembunyian atau sumber makanan untuk kutu.

  • Pembersih Vakum Juga Perlu Dibersihkan

Telur kutu boleh terperangkap dalam pembersih vakum dan berkeliaran di dalam beg habuk selama berbulan-bulan. Kosongkan mesin penyedut habuk dengan teliti, dan jika anda menggunakan pembersih vakum tanpa beg, bersihkan bayi yang boleh dibasuh dengan air panas.

  • Semburkan Seluruh Rumah

Setelah sesi vakum awal selesai, gunakan semburan anti-kutu di setiap bilik untuk membunuh kutu dan larva dewasa yang mungkin terlepas dari penyedot vakum. Sebaiknya luangkan masa untuk melakukan ini dengan teliti, menjaga semua bilik di rumah, kereta, di bawah katil, dan sofa.

Baca juga: Gigitan Serangga Beracun Yang Mencetuskan Reaksi Alergi

Menghilangkan kutu boleh menjadi sukar dan memakan masa, anda akan memerlukan berminggu-minggu untuk menyingkirkan kutu. Tetapi kutu dalam jumlah besar sebenarnya cukup mudah dibunuh. Selepas beberapa minggu pembersihan menyeluruh, kutu akan berhenti mengganggu kucing anda. Walau bagaimanapun, diperlukan sehingga 3 bulan untuk membasmi kutu sepenuhnya.

Ketahuilah bahawa kutu tidak hanya mengganggu kucing, mereka juga boleh membawa penyakit, dan mereka sangat suka menggigit. Sekiranya kucing kesayangan anda telah diserang oleh kutu, segera bercakap dengan doktor haiwan melalui aplikasi untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Haiwan Peliharaan dan Saya. Diakses pada tahun 2020. Enam cara terbaik untuk menghilangkan kutu pada kucing anda
Petco. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Kutu pada Kucing
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Lindungi Kucing dan Rumah Anda dari Kutu

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found