Khasiat Daun Katuk untuk Kesihatan Ibu Mengandung dan Menyusui

, Jakarta - Bagi ibu-ibu yang sedang menjalani tempoh penyusuan, mereka mesti biasa dengan daun katuk. Sebenarnya, daun katuk bukan sahaja baik untuk ibu menyusu. Bagi ibu yang sedang menjalani kehamilan, pengambilan daun katuk juga disyorkan untuk disiapkan setelah proses bersalin nanti. Tidak hanya untuk persediaan pengambilan susu ibu, daun katuk juga bermanfaat untuk perkembangan dan pertumbuhan bayi dalam kandungan.

Kandungan yang terdapat di Daun Katuk

Sebenarnya, daun katuk mengandungi lebih banyak vitamin C daripada buah sitrus. Bukan hanya itu, kalium yang terdapat dalam daun katuk juga 3 kali lebih besar daripada kandungan kalium dalam pisang. Daun katuk mengandungi protein yang cukup baik untuk pertumbuhan tisu, plasenta, dan juga otak bayi di dalam rahim. Selain itu, daun katuk juga mengandungi zat besi dan vitamin E yang cukup baik untuk kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan.

Khasiat Daun Katuk untuk Wanita Hamil dan Ibu Menyusu

Bukan hanya untuk kesihatan bayi dalam kandungan, malah, daun katuk juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan ibu. Selain menghasilkan susu ibu, berikut adalah faedah lain yang dapat dirasakan sekiranya ibu memakan daun katuk semasa hamil dan selepas melahirkan:

1. Menjaga Kesihatan Mata

Kandungan vitamin A dan beta-karoten yang terkandung dalam daun katuk sebenarnya dapat membantu ibu menjaga kesihatan mata semasa hamil dan selepas melahirkan.

2. Mengekalkan Metabolisme Badan

Semasa mengandung, mengekalkan metabolisme badan adalah salah satu cara untuk mengekalkan tubuh yang sihat. Biasanya semasa kehamilan, metabolisme ibu akan sedikit terganggu. Dengan memakan daun katuk, metabolisme badan ibu akan terjaga kerana daun katuk mempunyai vitamin B yang tinggi.

3. Mencegah Influenza pada Ibu Mengandung dan Menyusui

Sudah tentu semasa kehamilan atau selepas melahirkan anak, menjaga tubuh yang sihat adalah perkara utama bagi ibu. Biasanya pada masa-masa seperti ini, ibu benar-benar mengelakkan penyakit tertentu. Salah satunya ialah selesema. Nah, rajin memakan daun katuk sebenarnya dapat mengelakkan selesema. Daun katuk mengandungi efedrin yang dapat menjaga ibu dari virus influenza.

4. Menyingkirkan toksin dalam badan

Daun katuk berfungsi sebagai penyahtoksin. Kandungan klorofil yang cukup tinggi pada daun katuk sebenarnya dapat membantu ibu untuk membersihkan tisu badan daripada racun. Ia sangat baik untuk ibu yang sedang hamil dan ibu yang sedang dalam proses penyusuan.

5. Memenuhi keperluan oksigen dalam badan

Daun katuk mempunyai besi yang cukup tinggi. Salah satu kelebihan zat besi yang terdapat dalam daun katuk adalah menyebarkan oksigen ke seluruh badan secara merata. Dengan cara itu, bayi dalam kandungan akan mengelakkan masalah kekurangan oksigen.

Banyak sayur-sayuran dan makanan sihat lain yang boleh dimakan oleh ibu semasa mengandung atau menyusu. Dengan memakan makanan yang sihat, sudah tentu kesihatan bayi dalam kandungan dan pengeluarannya akan menjadi lebih baik. Sekiranya ibu mempunyai beberapa soalan mengenai kesihatan kehamilan atau semasa menyusu, ibu boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Mahukan Ibu & Bayi yang Sihat? 6 Nutrien Penting Ini Untuk Wanita Hamil
  • Ibu Menyusui Makan Pedas, Inilah Yang Harus Anda Perhatikan
  • Nutrien yang Diperlukan oleh Ibu Menyusu

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found