Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

, Jakarta - Tidak seperti manusia, anjing tidak dapat memberitahu kita ketika mereka mengalami sesuatu yang menyakitkan atau tidak menyenangkan di badan mereka. Nah, inilah peranan pemiliknya untuk memerhatikan dengan teliti, apabila ada keanehan dalam kebiasaan atau tingkah laku binatang kesayangannya.

Sebarang perubahan tingkah laku haiwan peliharaan dari apa yang biasanya dilakukannya, adalah salah satu sebab untuk melihat doktor haiwan. Perubahan ini mungkin menunjukkan keluhan atau penyakit di dalam badan.

Jadi, bagaimana anda tahu jika anjing anda sakit? Apakah tanda-tanda penyakit pada anjing yang perlu anda ketahui?

Baca juga: Alahan Alam Sekitar Boleh Mencetuskan Rambut Gugur Anjing

1. Muntah atau Cirit-birit

Muntah atau cirit-birit adalah salah satu gejala anjing yang sakit. Anjing kadang-kadang boleh muntah, selalunya tanpa penyakit serius. Namun, anda perlu berhati-hati jika haiwan kesayangan ini muntah beberapa kali sehari, dan disertai dengan kelesuan dan penurunan selera makan.

Segera berjumpa doktor haiwan jika anjing anda muntah darah. Keadaan ini dapat menunjukkan penyakit radang gastrik yang disebabkan oleh pelbagai perkara. Salah satunya menelan benda asing yang mengganggu perut.

2. Selera makan atau aktiviti menurun

Kedua-dua gejala ini mungkin tidak begitu jelas, tetapi jika berlanjutan, cubalah berjumpa doktor haiwan untuk mengetahui penyebabnya. Dalam beberapa kes, anjing yang tidak mahu makan atau kurang selera makan boleh disebabkan oleh pelbagai sebab. Bermula dari demam, sakit, hingga tekanan.

"Selera makan yang berkurang atau tidak ada, terutama jika ia berlangsung lebih dari 24 jam, adalah alasan untuk membawa haiwan anda ke doktor haiwan," kata John Randolph, DVM, diplomat Perubatan Dalaman Amerika College of Veterinary, dan profesor perubatan veterinar. perubatan di Cornell University's College of Veterinary Medicine.

Baca juga: 4 Cara untuk Menjaga Anjing Anda Tidak Mendapat Sakit Selepas Berjalan

3. Perubahan dalam Air kencing

Gejala anjing yang sakit juga dapat ditandai dengan perubahan frekuensi kencing. Anjing yang sakit biasanya akan membuang air kecil lebih kurang.

Haus dan kencing yang berlebihan mungkin merupakan tanda diabetes. Sementara itu, peningkatan kencing juga dapat memberi isyarat penyakit hati, ginjal, atau kelenjar adrenal.

4. Batuk

Batuk adalah salah satu gejala anjing yang sakit. Batuk yang berlaku secara berterusan adalah keluhan kesihatan yang perlu dinilai. Kerana, batuk kronik boleh dikaitkan dengan penyakit serius. Contohnya, penyakit jantung atau penyakit paru-paru.

Salah satu batuk anjing yang paling biasa adalah batuk kennel. kandangbatuk ). Secara amnya, batuk ini akan hilang dalam dua minggu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes batuk kennel dapat berkembang menjadi pneumonia yang membawa maut.

Di samping itu, batuk kennel boleh menjadi lebih serius bagi anjing berkulit murni dengan wajah terdorong ke dalam ( muka ditolak ) seperti petinju, bulldog, pug, dan terrier Boston. Anatomi kepala mereka yang tidak biasa dapat membahayakan sistem pernafasan dan menyebabkan kesukaran bernafas.

5. Rambut Gugur dan Gatal

Kehilangan rambut yang tidak wajar dan kulit gatal dapat menunjukkan keluhan pada tubuh anjing. Keadaan ini boleh menjadi tanda serangan kutu, jangkitan kulat, atau masalah endokrin di dalam badan. Anjing dengan jangkitan yis biasanya cenderung menggaru badannya di kawasan yang terjejas.

Baca juga: Pertama kali membesarkan kucing, perhatikan 7 perkara ini

Sekiranya anjing peliharaan anda mengalami beberapa gejala di atas, anda boleh meminta doktor haiwan anda melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Purina: Haiwan Peliharaan Anda, Nafsu Kami. Diakses pada 2020. Gejala Anjing Sakit - Ketahui Tanda-Tanda
FETCH oleh Web MD. Diakses pada tahun 2020. Gejala Haiwan Peliharaan: 6 Tanda Penyakit pada Anjing atau Kucing Anda

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found