6 Cara Meningkatkan Kerangsangan Seksual

, Jakarta - Pasangan suami isteri dianjurkan untuk melakukan hubungan seks secara berkala, kerana aktiviti seksual adalah salah satu cara untuk menjaga keharmonian dan keakraban dalam hubungan mereka. Namun, apa yang berlaku apabila keinginan seksual menurun atau bahkan hilang? Keadaan ini tidak hanya berlaku pada pasangan yang telah lama berkahwin, tetapi juga dapat dirasakan oleh pasangan yang baru berkahwin, anda tahu. Keinginan seksual yang berkurang boleh menyebabkan hubungan intim berkurang. Jadi, jangan biarkan, ini adalah cara untuk meningkatkan rangsangan seksual.

1. Periksa Pil Kawalan Lahir dan Ubat-ubatan yang Anda Ambil

Rangsangan seksual dipengaruhi oleh hormon yang bertindak pada badan. Nah, jenis ubat tertentu boleh mempengaruhi hormon, menyebabkan penurunan keinginan seksual. Salah satunya adalah pil kawalan kelahiran yang sering diambil oleh wanita untuk mencegah kehamilan. Oleh itu, berbincanglah dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan yang anda ambil. Doktor boleh mengurangkan dos atau mengganti jenis ubat dengan yang lain sehingga keinginan seksual anda dapat meningkat lagi.

2. Luangkan lebih banyak masa bersendirian

Cuba ingat lagi, kapan terakhir kali anda menghabiskan masa bersendirian dengan pasangan anda? Salah satu perkara yang boleh menyebabkan penurunan keinginan seksual adalah kerana kurangnya waktu yang berkualiti dengan pasangan. Ini biasanya berlaku pada pasangan yang sama-sama sibuk bekerja. Jadi, jalan penyelesaiannya ialah menghabiskan lebih banyak masa bersendirian. Anda dan pasangan boleh menggunakan hujung minggu untuk menonton filem di pawagam, bersenam, atau makan malam romantis untuk mengembalikan keakraban antara anda. Bina suasana romantis, supaya ketika anda pulang ke rumah, anda dan pasangan lebih bersemangat untuk melakukan hubungan seks.

3. Peluk

Tidak perlu memikirkan cara yang terlalu sukar untuk meningkatkan keakraban dengan pasangan anda. Anda dan Dia hanya perlu berpelukan di sofa ketika menonton televisyen. Memeluk sekurang-kurangnya 20 saat diketahui dapat meningkatkan tahap hormon oksitosin pada lelaki dan wanita, sehingga membuat anda dan pasangan merasa lebih dekat dan intim.

4. Jadualkan Seks

Walaupun anda dan pasangan anda sibuk, cubalah bercinta dengan kerap. Tentukan berapa kali seminggu dan hari apa anda dan pasangan anda boleh melakukan hubungan seks.

(Baca juga: Berapa kali seminggu hubungan intim yang ideal?)

5. Menjaga Diet yang Sihat

Pengambilan makanan yang kerap seperti makanan goreng, makanan berlemak, dan produk tenusu susu keseluruhan boleh menyebabkan penumpukan kolesterol di arteri jantung yang menyebabkan aliran darah tersekat. Keadaan ini dapat mengurangkan keinginan seksual, malah menyebabkan disfungsi seksual seperti mati pucuk.

Jadi, anda disarankan untuk menjaga diet yang sihat dengan memakan makanan berkhasiat untuk meningkatkan minat. Sebilangan makanan yang disyorkan adalah makanan yang kaya dengan antioksidan dan asid lemak omega-3. Makanan yang mengandungi CoQ10 dan lycopene juga dapat membantu meningkatkan libido. Bagi wanita, makanan seperti coklat, cabai, semangka, strawberi, dan jeruk baik untuk dimakan untuk meningkatkan gairah seksual. (Baca juga: 7 Makanan Ini Dapat Meningkatkan Kerangsangan Seks, Anda Tahu!)

6. Sukan

Selain menyuburkan badan, bersenam juga dapat meningkatkan keinginan seksual, anda tahu. Bersenam dengan pasangan juga dapat mewujudkan detik-detik romantis. Pilih jenis sukan yang anda dan Dia berdua sukai, seperti berjoging bersama, acroyoga, mendaki gunung bersama, dan sebagainya.

Mempunyai masalah dengan kehidupan seks anda? Tanya doktor secara langsung melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found