Kenali 13 Gejala Pneumonia

Jakarta - Kerana serangan itu sering dianggap normal, seperti influenza, bahaya radang paru-paru sering diremehkan. Lebih-lebih lagi, teori mengatakan bahawa penyakit ini lebih kerap menyerang kumpulan balita dan orang tua. Akibatnya, semakin banyak orang yang memandang ringan penyakit ini. Sebenarnya, fakta bahawa radang paru-paru boleh menghantui sesiapa sahaja, anda tahu.

Pakar biasanya menyederhanakan penyakit ini sebagai jangkitan paru-paru. Pelakunya adalah bakteria yang boleh berubah-ubah, tetapi yang paling umum di Indonesia adalah Streptococcus pneumoniae.

Nah, untuk mengenali gejala radang paru-paru adalah mudah dan sukar. Ia senang dinyatakan kerana kesan pada badan senang dirasai. Sebagai contoh. Demam, batuk disertai lendir berwarna hijau atau karat, dan sesak nafas, boleh sampai 20-30 kali per minit. Kesukarannya adalah, jika anda memperhatikan, gejalanya serupa dengan ciri-ciri influenza. Lalu, apakah gejala pneumonia lain?

Simptom yang Tidak Sama

Jangan terkejut, negara kita berada di tangga ke-10 paling tinggi kerana kematian akibat pneumonia. Berdasarkan laporan rutin puskesmas pada tahun 2015, didapati sekitar 554.650 kes radang paru-paru. Sementara itu, pada tahun 2016 (hingga September) terdapat 289.246 kes.

Pakar mengatakan, gejala pneumonia berbeza-beza. Ini dipengaruhi oleh tahap keparahan. Tidak hanya itu, kepelbagaian gejala pneumonia juga dipengaruhi oleh jenis bakteria yang memicu jangkitan, usia, dan keadaan kesihatan pesakit. Walaupun begitu, sekurang-kurangnya ada beberapa gejala biasa yang biasanya muncul pada orang yang menderita radang paru-paru, seperti:

 1. Demam.

 2. Batuk kering atau batuk kahak berwarna kuning atau hijau pekat.

 3. Mual atau muntah.

 4. Cirit-birit.

 5. Berpeluh dan menggigil.

 6. Nafas pendek dan compang-camping.

 7. Sakit di dada semasa bernafas atau batuk.

Di samping itu, terdapat gejala atau kesan radang paru-paru yang agak jarang berlaku, tetapi masih boleh muncul, misalnya:

8. Kepala sakit.

9. Lemah dan penat.

10. Mual dan muntah

11. Batuk dengan darah.

12. Lemah dan penat.

13. Batuk disertai dengan darah.

Beberapa gejala di atas boleh berlaku pada orang yang mengalami radang paru-paru dan akan berlangsung sekitar 24-48 jam. Walau bagaimanapun, ini juga bergantung kepada keadaan setiap individu.

Sehingga kini, radang paru-paru masih merupakan penyebab kematian tertinggi pada kanak-kanak di bawah usia lima tahun. Berdasarkan data UNICEF, terdapat 5.9 juta kanak-kanak di bawah umur lima tahun yang meninggal pada tahun 2015.

Gejala radang paru-paru pada kanak-kanak di bawah usia lima tahun boleh menyebabkan sesak nafas yang cepat dan tidak teratur. Semasa bayi, mereka mungkin mengalami muntah, kelemahan, kekurangan tenaga, dan kesukaran makan dan minum.

Di samping itu, gejala berikut dapat muncul ketika radang paru-paru menyerang si kecil anda:

 1. Batuk.

 2. Mengi atau mengi.

 3. Hidung tersumbat.

 4. Sakit dada.

 5. Menggigil.

 6. Selera makan berkurang.

 7. Susah untuk berehat.

 8. Pucat dan lesu.

 9. Perut terasa sakit.

 10. Dalam kes yang teruk, warna bibir dan kuku boleh berubah menjadi kebiruan atau kelabu.

Siapa yang Lebih Rentan?

Ingatlah, walaupun kebanyakan penyakit ini menyerang kanak-kanak dan orang tua, tetapi semua orang boleh mendapat penyakit ini. Nah, kategori berikut terdedah kepada penyakit ini.

 • Bayi atau kanak-kanak di bawah dua tahun

 • Warga emas berumur lebih dari 65 tahun.

 • Pesakit di hospital, terutamanya pesakit ventilator.

 • Orang yang mempunyai penyakit kronik, seperti asma atau penyakit paru-paru obstruktif kronik.

 • Perokok aktif dan pasif.

 • Mereka yang mempunyai sistem imun yang rendah. Contohnya, orang dengan penyakit autoimun atau orang yang menjalani kemoterapi.

Adakah terdapat keluhan di paru-paru atau saluran pernafasan? Anda boleh meminta doktor pakar untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang tepat melalui permohonan tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

 • Inilah perbezaan antara bronkitis dan radang paru-paru yang perlu diketahui oleh ibu bapa
 • Stan Lee Meninggal Pneumonia, Inilah 7 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui
 • 7 Tanda Bayi Anda Mengalami Pneumonia

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found