Ketahui lebih lanjut mengenai ciri-ciri burung merpati, begitulah caranya

, Jakarta - Sudah tentu, sebilangan orang sudah biasa dengan burung merpati. Selain sering dijumpai di taman bandar, burung merpati juga banyak pilihan sebagai haiwan peliharaan kerana proses penyelenggaraannya cukup mudah.

Baca juga: 5 Petua Merawat Merpati

Untuk menjadi lebih optimum dalam penjagaan merpati, tidak ada salahnya mengetahui beberapa ciri mengenai merpati. Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk menjaga merpati dan mengelakkan pelbagai risiko masalah kesihatan untuk burung kegemaran anda.

Kenali lebih lanjut mengenai burung merpati

Merpati adalah salah satu jenis burung yang mempunyai ukuran badan sederhana. Biasanya, burung merpati mempunyai panjang badan 32–37 sentimeter. Jika dilihat dari segi fizikal, burung merpati mempunyai leher yang cukup pendek dan kekar. Selain itu, paruh merpati tidak terlalu panjang. Jadi, tidak terlalu sukar untuk mengenali burung merpati.

Merpati mempunyai pelbagai warna, tetapi pada umumnya merpati memiliki warna abu-abu. Bentuk ekor merpati juga biasanya bulat dengan hujung gelap. Burung jenis ini sering dijumpai di taman bandar oleh masyarakat. Selain binatang peliharaan, burung merpati juga terdapat dalam keadaan liar di habitat semula jadi mereka.

Lalu, bagaimana memastikan burung itu dalam keadaan sihat? Merpati adalah salah satu jenis burung yang mempunyai bentuk kepala yang unik. Sekiranya burung mempunyai bentuk dan ukuran kepala yang baik, keadaan ini menunjukkan burung merpati dalam keadaan baik.

Di samping itu, merpati mempunyai paruh kecil dan runcing. Merpati dalam keadaan sihat sekiranya paruhnya tetap runcing. Merpati juga mempunyai mata bulat. Pastikan burung merpati masih mempunyai kedua-dua mata bulat untuk memastikan kesihatan.

Baca juga: 5 penjagaan finches yang perlu anda ketahui

Merpati adalah sejenis burung yang berpasangan. Jadi, anda harus membeli dua jenis merpati secara berpasangan agar burung merpati tidak mengalami keadaan tekanan.

Selain itu, pastikan warna merpati tetap berkilat dan tidak kusam. Segera pastikan kesihatan burung kegemaran anda di doktor haiwan melalui sekiranya burung kelihatan mempunyai masalah kesihatan di kawasan bulu atau kulit. Rawatan awal pasti menjadikan rawatan dan perawatan lebih mudah.

Beri Makanan yang Betul untuk Merpati

Untuk menjaga kesihatan merpati, anda juga perlu memberikan makanan yang terbaik. Merpati akan memakan banyak biji-bijian, seperti beras, gandum, jagung, nasi putih, hingga beras perang.

Selain itu, jangan lupa menyediakan air bersih untuk burung agar keperluan cairannya dapat dipenuhi dengan baik. Untuk mengelakkan keadaan tertekan, anda juga perlu menyiapkan kandang yang selesa dan bersih untuk merpati.

Pastikan ukuran kandang merpati cukup besar untuk merpati bergerak di dalam sangkar. Anda juga perlu menyiapkan kandang burung dengan pengudaraan yang mencukupi, menghindari pemangsa, dan juga tidak berada di bawah sinar matahari langsung.

Jangan lupa untuk menjaga kebersihan kandang dan merpati haiwan kesayangan anda. Anda perlu memandikan burung merpati agar kebersihan tubuhnya terjaga. Itulah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai burung merpati.

Baca juga: Ketahui Ciri-ciri Merpati yang Sihat

Jangan ragu untuk melakukan pemeriksaan kesihatan di doktor haiwan melalui . Ayuh, muat turunsekarang supaya anda dapat maklumat mengenai cara menjaga burung merpati dengan betul.

Rujukan:

Thegorbalsla. Diakses pada tahun 2021. Merpati.

Pusat Sumber Kawalan Merpati. Diakses pada tahun 2021. Merpati.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found