6 Rawatan untuk Kanser Otak yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Kanser otak adalah keadaan ketika sel-sel di otak seseorang mengalami pertumbuhan yang berlebihan, sehingga membentuk jisim yang disebut tumor. Tumor ini biasanya ganas kerana cenderung tumbuh dengan cepat. Mereka akan mengganggu cara tubuh berfungsi, dan sangat berbahaya bagi kehidupan seseorang.

Walau bagaimanapun, barah otak disenaraikan sebagai penyakit yang jarang berlaku. Menurut anggaran dari Persatuan Kanser Amerika , seseorang mempunyai peluang kurang dari 1 peratus untuk mengembangkan tumor otak ganas sepanjang hayatnya. Sebagai tambahan, seiring dengan kemajuan teknologi perubatan, seseorang yang menderita barah otak dapat disembuhkan jika diagnosis dan rawatan dilakukan dengan cepat dan tepat.

Baca juga: Kenali Gejala Kanser Otak Peringkat Awal

Jadi, apakah langkah-langkah rawatan yang boleh diambil untuk merawat barah otak? Inilah ulasannya!

Operasi

Pembedahan adalah rawatan yang paling biasa untuk barah otak. Kadang-kadang, hanya sebahagian daripada tumor yang dapat dikeluarkan kerana lokasinya tidak membenarkannya dikeluarkan sepenuhnya. Dalam beberapa kes, tumor mungkin terletak di kawasan otak yang sensitif atau tidak dapat diakses, dan pembedahan untuk membuangnya tidak dapat dilakukan. Akibatnya, jenis tumor ini tidak dapat diobati dengan pembedahan.

Terapi Kemoterapi dan Sinaran

Orang yang menghidap barah otak boleh diberi ubat kemoterapi untuk memusnahkan sel barah di otak dan mengecilkan ukuran tumor. Ubat kemoterapi boleh diberikan secara oral atau intravena. Terapi radiasi juga boleh dianjurkan untuk memusnahkan tisu tumor atau sel barah yang tidak dapat dikeluarkan secara pembedahan.

Tindakan ini dilakukan dengan gelombang tenaga yang tinggi, seperti sinar-X. Kadang kala, penghidap barah otak mungkin juga perlu menjalani kemoterapi dan terapi radiasi pada masa yang sama. Kemoterapi juga boleh dilakukan setelah rawatan radiasi selesai.

Perubatan Biologi

Doktor mungkin menetapkan ubat biologi untuk meningkatkan, mengarahkan, atau memulihkan pertahanan semula jadi tubuh terhadap tumor. Sebagai contoh, ubat bevacizumab berfungsi untuk menghentikan pertumbuhan saluran darah yang membekalkan tumor.

Baca juga: Lemak Menjadi Sumber Tenaga untuk Sel Kanser Otak, Benarkah?

Ujian klinikal

Sekiranya terdapat barah otak maju yang tidak bertindak balas terhadap terapi, terapi dan rawatan percubaan klinikal dapat dilakukan. Ini adalah rangkaian rawatan yang masih dalam fasa ujian.

Pemulihan

Orang yang menghidap barah otak mungkin memerlukan pemulihan sekiranya barah itu menyebabkan kerosakan pada otak dan mempengaruhi kemampuan seseorang untuk bercakap, berjalan, atau melakukan fungsi normal yang lain. Pemulihan merangkumi terapi fizikal, terapi pekerjaan, dan terapi lain yang dapat membantu penderita mempelajari semula aktiviti harian.

Terapi Alternatif

Malangnya, tidak banyak kajian saintifik menyokong penggunaan terapi alternatif untuk merawat barah otak. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin mencadangkan agar anda menggabungkan terapi alternatif atau membuat perubahan gaya hidup dengan rawatan konvensional. Sebagai contoh, mereka mungkin mengesyorkan makanan sihat dan suplemen vitamin dan mineral untuk menggantikan nutrien yang hilang dari rawatan barah.

Mereka juga boleh mengesyorkan akupunktur dan ramuan herba tertentu. Walau bagaimanapun, orang yang menghidap barah otak harus berbincang dengan doktor mereka sebelum mengambil ubat herba. Sebabnya, beberapa jenis ubat tradisional boleh mengganggu rawatan.

Bincangkan juga rawatan barah otak yang anda alami dengan doktor di . Doktor di mungkin juga memberikan beberapa nasihat yang diperlukan untuk menyokong rawatan yang sedang anda jalankan.

Baca juga: Kanser Otak Boleh Muncul Tanpa Gejala, Benarkah?

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Mengenai Rawatan Kanser Otak

Rawatan akan disesuaikan bergantung pada jenis, ukuran, dan lokasi tumor otak. Kanser otak pada amnya mempunyai kadar survival yang rendah. Walau bagaimanapun, Persatuan Kanser Amerika juga melaporkan bahawa untuk beberapa jenis barah otak, sebanyak 90 peratus pesakit yang berumur antara 20 hingga 44 tahun dapat bertahan selama lima tahun atau lebih.

Malangnya, tidak ada cara untuk mencegah barah otak. Walaupun begitu, anda dapat mengurangkan risiko terkena barah otak dengan menggunakan beberapa cara, seperti:

  • Elakkan terdedah kepada racun perosak dan racun serangga.
  • Elakkan terkena bahan kimia karsinogenik.
  • Berhenti merokok.
  • Elakkan terdedah kepada sinaran lain.
Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kanser Otak.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kanser Otak.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kanser Otak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found