Berikut adalah 3 jenis dan gejala kepanasan

, Jakarta - Ruam panas berdarah pada orang dewasa dan bayi umumnya muncul di lokasi yang berbeza. Pada bayi, panas berduri biasanya muncul di leher dan kadang-kadang di ketiak, lipatan siku, dan pangkal paha. Manakala pada orang dewasa, panas berduri akan muncul di lipatan kulit yang menggosok pakaian.

Terdapat beberapa jenis haba berduri mengikut keparahannya. Tanda dan gejala yang muncul juga berbeza-beza dalam setiap jenisnya. Berikut adalah beberapa jenis haba berduri yang perlu diketahui:

  1. Milia Kristal

Panas berduri pada bayi umumnya adalah jenis miliaria kristal. Gejala panas berduri ini dalam bentuk ruam yang sangat kecil (1-2 milimeter), muncul di kawasan tertutup setelah bayi banyak berkeringat. Tidak ada keluhan dan akan sembuh dengan sendirinya, dan dicirikan oleh penampilan sisik halus. Untuk mengelakkannya, anda boleh menggayakan bayi dengan pakaian nipis yang dapat menyerap peluh. Prinsipnya adalah untuk mengelakkan peluh atau cuba menguap peluh dengan betul.

Baca juga : 5 Cara Meringankan Panas Berduri pada Kanak-kanak

  1. Miliaria Rubra

Panas yang lebih teruk biasanya berlaku di kawasan badan yang menggosok pakaian. Nodul lebih besar, gatal, dan menyakitkan. Biasanya, ia berlaku pada orang yang terbiasa dengan udara tropika. Penyebabnya tidak diketahui dengan pasti, ada kemungkinan selain daripada banyak peluh juga terdapat penyumbatan pada kelenjar peluh. Kadar garam yang tinggi di kulit disertai dengan kehadiran kuman. Untuk mengelakkan ini, gunakan pakaian yang nipis dan menyerap. Mungkin diperlukan terapi ubat, iaitu serbuk salisilik 2 peratus yang mengandungi mentol.

  1. Miliaria Profunda

Panas berduri adalah yang paling biasa dialami oleh orang. Keadaan ini dicirikan oleh adanya nodul putih keras, yang banyak terdapat pada badan, tangan dan kaki. Nodul kebanyakannya tidak berair, terasa seperti kulit yang mengeras, tidak gatal dan hanya berwarna kulit. Sekiranya ini berlaku, anda boleh menggunakan losyen calamine dengan atau tanpa mentol, atau losyen yang mengandungi 3 persen resorcin.

Baca juga : Udara Menjadi Panas Boleh Menyebabkan Panas Berduri

Panas berduri biasanya bukan keadaan yang memerlukan rawatan khas. Keadaan ini dapat sembuh dengan sendirinya dengan menyejukkan kulit dan mengelakkan pendedahan haba. Panas berduri mudah dikenali dengan munculnya ruam merah pada lapisan kulit. Keadaan ini secara amnya tidak memerlukan rawatan perubatan. Walaupun panas berduri bukanlah keadaan yang serius, tidak ada salahnya merawatnya secepat mungkin.

Keadaan ini juga dapat dirawat di rumah dengan cara mudah seperti berikut:

  • Elakkan terlalu panas. Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan akan membuat anda berpeluh lebih banyak dan menjadikan ruam lebih teruk. Anda harus berlindung lebih kerap atau mencari tempat yang sejuk untuk melepaskan diri dari panas terik. Selain itu, minum banyak cecair untuk mengelakkan dehidrasi.

  • Menjaga kulit tetap sejuk. Untuk mengurangkan berpeluh dan menjaga kulit tetap sejuk, mandi atau mandi dapat membantu menyejukkan badan dan mencegah berpeluh berlebihan.

  • Pakai pakaian yang longgar. Elakkan memakai pakaian yang diperbuat daripada serat sintetik, seperti poliester. Bahan ini menyerap lebih banyak haba dan membuat anda lebih banyak berpeluh.

Baca juga : Ini adalah sebab mengapa kanak-kanak mendapat haba dengan mudah

Sekiranya langkah rawatan di atas tidak berfungsi, atau selepas 3-4 hari ruam merah tidak hilang atau semakin teruk, anda harus segera meminta doktor melalui permohonan . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Cadangan dapat diterima secara praktikal dengan muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found