Ini adalah 4 peringkat barah hati yang perlu anda ketahui

, Jakarta - Kanser hati adalah sejenis penyakit yang menyerang hati di dalam tubuh manusia. Bukan hanya itu, barah jenis ini juga boleh merebak ke organ dan bahagian badan yang lain. Kanser hati berlaku apabila sel-sel di organ bermutasi dan membentuk tumor.

Sama seperti kebanyakan gangguan hati yang lain, barah juga akan mencetuskan penurunan fungsi pada organ yang satu ini. Sebenarnya, hati adalah organ yang mempunyai banyak fungsi penting. Bermula dari membersihkan bahan toksik yang boleh mencemarkan darah. Contohnya dari pengambilan minuman beralkohol dan jenis ubat tertentu. Maksudnya, jika hati terganggu, termasuk barah, fungsi ini tidak akan dapat dijalankan dengan optimum.

Sama seperti jenis barah yang lain, penyakit ini juga berkembang dan terbahagi kepada beberapa peringkat atau lebih dikenali sebagai peringkat. Tahap keadaan barah bergantung kepada keparahan dan penyebaran barah. Dengan kata lain, semakin luas penyebaran barah, semakin tinggi tahap yang dialami.

Penyebaran barah hati terbahagi kepada 4 peringkat berdasarkan ukuran dan tahap penyebaran barah. Untuk menjadi jelas, mari kita kenal pasti empat peringkat barah hati yang perlu anda ketahui!

1. Stadium A

Pada tahap ini, gangguan yang berlaku masih kecil. Tahap A adalah peringkat awal seseorang yang mengalami barah hati. Pada tahap ini, terdapat satu tumor kecil berukuran kurang dari 5 cm, dalam kes lain tumor yang dijumpai mungkin sekitar 2-3 lebih, tetapi dengan ukuran yang lebih kecil.

Sekiranya terdapat lebih daripada satu tumor, selalunya ukurannya kurang dari 3 cm. Kanser hati Tahap A biasanya tidak memakan terlalu banyak organ ini. Fungsi hati masih normal, walaupun ada gangguan, biasanya hanya kecil atau sangat minimum.

2. Stadium B

Tahap ini adalah kelanjutan dari barah hati tahap A. Sebenarnya, pada tahap B, tidak banyak perubahan, baik dalam fungsi hati dan jumlah sel tumor. Tetapi pada tahap ini, biasanya beberapa tumor besar mula dijumpai di hati. Walau bagaimanapun, fungsi hati secara keseluruhan masih tidak terganggu.

3. Stadium C

Pada peringkat C, barah telah mula merebak ke beberapa bahagian badan. Bermula dari saluran darah, kelenjar getah bening, atau organ badan yang lain. Sekiranya anda telah memasuki tahap ini, biasanya keadaan badan penghidap akan mula merosot dan kelihatan tidak sihat. Namun, secara umum, hati masih dapat berfungsi, walaupun tidak sebaik ketika sihat.

4. Stadium D

Tahap barah hati yang paling teruk adalah tahap D. Sekiranya barah hati telah memasuki tahap ini, fungsi organ telah mula terganggu. Secara beransur-ansur, keadaan penghidap barah hati akan menurun dan sukar untuk melakukan aktiviti harian. Sekiranya anda telah memasuki tahap D, ukuran tumor yang dijumpai tidak lagi menjadi rujukan.

Menjaga badan yang sihat sangat penting untuk mengelakkan gangguan hati seperti barah hati, hati berlemak, alias hati berlemak, dan lain-lain. Kerana tidak dapat dinafikan, hati termasuk dalam daftar organ yang berperanan penting dalam tubuh manusia. Sekiranya anda mengalami masalah atau aduan mengenai organ ini, segera lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Boleh juga menggunakan aplikasi untuk mengemukakan aduan awal kepada doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Menyedari Gejala Kanser Hati
  • Datang dengan senyap, 4 Kanser Ini Tidak Dapat Dikesan
  • 10 Tanda Hepatitis Anda Tidak Perlu Abaikan

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found