4 Punca Bayi Tidak Membesar Gigi pada Usia 1 Tahun

, Jakarta - Seiring bertambahnya usia, anak kecil anda akan mengalami pertumbuhan pada bahagian badan, termasuk gigi. Secara amnya, pertumbuhan gigi bayi mula berlaku ketika memasuki usia 6 bulan. Gigi biasanya bermula dengan gigi seri tengah bawah. Kemudian, bagaimana jika gigi bayi masih tidak dapat dilihat pada usia 1 tahun? Adakah ini normal?

Jawapannya adalah normal. Pertama sekali, ingatlah bahawa masa tumbuh gigi yang diperlukan oleh seorang anak mungkin berbeza dengan masa anak yang lain. Gigi pertama bayi boleh mula tumbuh pada usia 4, 6, 9, dan bahkan 12 bulan. Terdapat beberapa faktor yang boleh menjadi penyebab perbezaan masa tumbuh gigi. Faktor itu juga boleh menyebabkan gigi bayi lambat tumbuh.

Baca juga: Bayi belum tumbuh gigi, berikut adalah 4 sebab

Punca Gigi Bayi Tidak Berkembang

Peningkatan usia bayi juga bermaksud lebih banyak bahagian badan yang mengalami perkembangan. Salah satu bahagian yang termasuk dalam pertumbuhan dan perkembangan Little One adalah gigi dan mulut. Secara amnya, gigi pertama bayi biasanya akan mula tumbuh pada usia 6 bulan. Walau bagaimanapun, ini mungkin berbeza dari kanak-kanak ke anak.

Ada bayi yang telah menunjukkan tanda-tanda tumbuh gigi pada usia 6 bulan, beberapa yang lain mungkin muncul sejak lahir, ada juga yang tidak tumbuh gigi walaupun sudah memasuki usia 1 tahun. Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi proses dan masa tumbuh gigi pada bayi. Gigi bayi yang belum tumbuh pada usia 1 tahun boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

1. Faktor Keturunan

Pertumbuhan gigi bayi yang tertunda boleh disebabkan oleh beberapa perkara, salah satunya adalah faktor keturunan atau genetik. Pada asasnya, faktor genetik mempunyai peranan besar dalam menentukan pertumbuhan Si Kecil yang cepat atau lambat, termasuk pertumbuhan gigi bayi. Anak anda mungkin mengalami kelewatan gigi jika ahli keluarga mempunyai sejarah keadaan yang sama.

Baca juga: Kenali 7 Tanda Gigi Kanak-kanak

2. Masalah Pemakanan

Bayi yang lambat tidur juga boleh disebabkan oleh masalah pemakanan, iaitu kekurangan zat makanan. Kanak-kanak yang kekurangan zat makanan dikatakan mempunyai kemungkinan mengalami kelewatan pertumbuhan gigi. Selain pertumbuhan gigi, masalah pemakanan atau kekurangan nutrisi juga boleh mengganggu perkembangan atau pertumbuhan badan lain.

3. Kecederaan pada Mulut Bayi

Gigi bayi yang belum tumbuh sehingga usia 1 tahun juga boleh berlaku kerana kecederaan pada mulut bayi. Biasanya, ini berlaku kerana terdapat trauma fizikal, seperti kesan. Pertumbuhan gigi bayi yang terganggu biasanya berlaku akibat kecederaan yang teruk pada bahagian mulut dan muka.

4. Masalah Kesihatan

Terdapat juga kes di mana bayi mengalami kelewatan gigi kerana terdapat sejarah masalah kesihatan atau penyakit tertentu. Terdapat beberapa masalah kesihatan yang boleh menyebabkan gigi bayi tidak tumbuh sehingga usia 1 tahun, salah satunya adalah bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah.

Baca juga: Gigi Menjadikan Anda Fussy? Atasi Dengan Cara Ini

Sekiranya gigi anak anda tidak tumbuh sehingga berumur lebih dari 1 tahun, mungkin ibu dan ayah perlu membawa anak kecilnya ke doktor. Ini perlu dilakukan untuk mengetahui apa yang menyebabkan gigi bayi tidak tumbuh sehingga usia 1 tahun. Sekiranya anda keliru mencari hospital terdekat, cuba cari menggunakan aplikasi tersebut hanya. Tetapkan lokasi dan cari hospital yang sesuai dengan keperluan anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Adakah normal bayi saya belum mempunyai gigi?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Bayi Biasanya Bermula Gigi - dan Bolehkah Ini Terjadi Lebih Awal?
Dr. Klinik Pergigian Paul. Diakses pada tahun 2021. PENYEBAB DAN KOMPLIKASI GIGI TERAKHIR DI BAYI.
Hello Ibu. Diperoleh pada 2021. Sebab-sebab Gigi Tertunda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found