4 Khasiat Salmon untuk Bayi

, Jakarta - Ikan adalah salah satu makanan yang mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, terutama bagi bayi. Sebagai tambahan kepada rasa yang enak, sebenarnya ikan mempunyai banyak kandungan yang diperlukan oleh bayi untuk perkembangannya.

Salmon sendiri mempunyai kandungan protein yang cukup tinggi jika dibandingkan dengan jenis ikan lain. Mineral dan vitamin yang terdapat dalam salmon boleh dikatakan paling lengkap. Jadi, salmon boleh menjadi pilihan makanan yang baik untuk bayi ketika mereka memasuki usia 6 bulan dalam tempoh pepejal.

Banyak kandungan yang terdapat dalam salmon, seperti kalium, selenium, dan vitamin B12. Bukan hanya itu, asid lemak omega-3 dan asid lemak penting semula jadi yang terdapat dalam salmon sebenarnya dapat membantu menjaga kesihatan bayi. Berikut adalah kebaikan salmon untuk bayi:

1. Mencegah Penyakit

Kandungan nutrien dalam salmon sebenarnya dapat menjadikan tubuh bayi lebih kuat melawan pelbagai penyakit. Asid amino yang terdapat dalam salmon sebenarnya dapat menjaga kesihatan saluran pencernaan. Bukan hanya itu, pemberian salmon kepada bayi sebenarnya juga dapat menjaga kesihatan jantung bayi untuk menghindari beberapa penyakit, seperti arthritis, kardiovaskular, dan diabetes.

2. Meningkatkan Kecerdasan Otak Bayi

Sudah tentu pada masa pertumbuhan dan perkembangan, bayi memerlukan pengambilan makanan yang baik. Pengambilan makanan akan mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, termasuk kesihatan otak kanak-kanak. Salmon adalah salah satu makanan yang ibu dapat menjadikan sumber nutrien yang baik untuk perkembangan otak anak-anak. Kandungan tinggi omega-3, mineral, dan vitamin B sebenarnya sangat baik untuk menjaga kesihatan otak. Salmon boleh menjadi pilihan pelengkap bagi ibu kerana pemprosesannya cukup mudah. Rasanya sudah gurih dan sedap juga akan menambahkan rasa pada menu makanan pelengkap anak.

3. Mengoptimumkan Penglihatan Bayi

Bukan hanya baik untuk perkembangan otak bayi, malah kandungan DHA dan AHA dalam salmon juga memiliki manfaat untuk mengoptimumkan penglihatan dan saraf lain pada bayi. Beri ikan salmon ketika bayi memasuki usia makanan pejal. Perhatikan cara membuat salmon agar manfaatnya tidak berkurang ketika dimasak. Cara terbaik adalah dengan mengukus daging salmon. Kemudian, campurkan dengan menu MPASI yang lain. Ibu tidak perlu risau tentang pencernaan anak. Salmon adalah salah satu ikan yang sangat selamat untuk dimakan oleh bayi.

4. Menjaga Kesihatan Kulit Bayi

Memberi salmon bayi dalam menu MPASI sebenarnya dapat menjaga kesihatan kulit bayi. Bayi akan terhindar dari beberapa penyakit kulit. Asid lemak penting yang terdapat dalam salmon dapat mendorong kulit mengekalkan air dan menjadikan kulit bayi lebih halus dan lebih lembap.

Lebih baik memberi makanan terbaik ketika anak itu membesar dan berkembang. Mencari makanan yang baik untuk anak-anak boleh menjadi salah satu cara bagi ibu untuk menjaga kesihatan anak-anak mereka. Walau bagaimanapun, jika ibu mempunyai keluhan mengenai kesihatan anak atau proses pemberian makanan pelengkap kepada anak, ibu boleh meminta doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video . Ayuh muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Makanan Terbaik untuk Kehamilan Trimester Pertama
  • 7 Khasiat Salmon untuk Kesihatan & Kecantikan
  • Tuna vs Salmon, Mana Yang Lebih Sihat?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found