Bagaimana Memotong Kuku Dengan Betul?

, Jakarta - Merawat kuku adalah bahagian rawatan diri yang sederhana tetapi penting. Kuku pendek dan rapi tidak hanya terlihat rapi, tetapi juga mengurangkan risiko kotoran dan penumpukan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan.

Memotong kuku tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Penting untuk memotong kuku dengan cara yang betul sehingga anda dapat mengelakkan masalah kuku yang biasa, seperti gantung atau kuku kaki yang tumbuh.

Baca juga: Ingin Mempunyai Kuku Yang Cantik? Inilah rahsia

Cara Memotong Kuku Dengan Betul

Walaupun memangkas kuku mungkin kelihatan mudah, ada beberapa langkah penting yang perlu anda ikuti untuk membuatnya dipangkas dengan betul.

Inilah cara memotong kuku dengan betul berdasarkan cadangan pakar dermatologi:

  • Melembutkan Kuku

Masa terbaik untuk memotong kuku adalah segera selepas mandi atau mandi. Namun, jika itu tidak mungkin, rendam kuku di dalam air suam selama beberapa minit untuk melembutkannya sebelum memotongnya.

  • Gunakan Alat yang Betul

Gunakan gunting kuku untuk memotong kuku jari dan gunting kuku untuk memotong kuku kaki anda. Ingatlah untuk membersihkan gunting kuku anda setiap bulan.

Cara mensterilkannya boleh dilakukan dengan merendam berus kecil di dalam mangkuk yang mengandungi 70-90 peratus alkohol isopropil. Kemudian, gunakan sikat untuk menggosok gunting kuku. Bilas perkakas dengan air panas dan keringkan sebelum menyimpannya.

  • Bentuk Kuku Menjadi Bulat

Cara memotong kuku yang betul adalah memotong kuku hampir lurus. Kemudian, gunakan paku kuku atau papan emeri untuk sedikit membulatkan kuku di sudut, kerana ini akan menjadikannya kuat dan mencegahnya melekat pada barang, seperti pakaian.

  • Potong Kuku Lurus

Untuk mengelakkan risiko kuku kaki masuk ke dalam, kuku kaki harus dipangkas lurus. Kuku kaki tumbuh lebih perlahan daripada kuku, jadi anda mungkin tidak perlu memotongnya sekerap.

  • Elakkan Memotong Kutikula

Kutikula melindungi akar kuku, jadi penting untuk mengelakkan pemotongan atau menolak kutikula ke belakang. Apabila anda memotong atau membersihkan kutikula, lebih mudah bakteria dan kuman lain memasuki badan anda dan menyebabkan jangkitan. Kadang-kadang memerlukan masa yang lama untuk menyembuhkan jangkitan kuku.

Baca juga: Bolehkah Memotong Kutikula Kuku Betul Menyebabkan Paronychia?

  • Melembapkan Kuku Selepas Memangkas

Anda perlu melembapkan tangan dan kaki, termasuk kuku dan kutikula setiap hari. Semakin tebal krim pelembap, semakin baik. Ini penting, terutamanya ketika udara kering kerana kuku kering cenderung pecah.

Nah, itulah cara memotong kuku dengan betul. Sekiranya anda menggunakan cat kuku atau cat kuku, berikan kuku anda dengan kerap agar udara dan kelembapan dapat mencapai dan mencegah perubahan warna kuku anda. Hentikan kebiasaan menggigit kuku, kerana boleh merosakkan kuku dan membuatnya mudah patah.

Kuku adalah gambaran keseluruhan kesihatan anda. Sekiranya anda melihat perubahan warna, tekstur atau bentuk kuku anda, segera berjumpa pakar dermatologi yang diperakui oleh papan. Walaupun beberapa perubahan tidak berbahaya, ada perubahan yang dapat menjadi tanda penyakit, seperti melanoma, atau infeksi, seperti jangkitan kuku jamur.

Baca juga: Kepentingan Memotong Kuku untuk Mencegah Virus Corona

Sekiranya anda merasakan terdapat perubahan yang tidak biasa pada kuku anda, berbincanglah dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut . Muat turun Pertama, gunakan aplikasi tersebut agar anda dapat meminta nasihat kesihatan dari doktor profesional dan dipercayai pada bila-bila masa.

Rujukan:
Akademi Dermatologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Memotong Kuku Anda.
Penjaga. Diakses pada tahun 2020. Cara memotong dan merawat kuku dengan betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found