Kenali Makanan Menggabungkan untuk Menurunkan Berat Badan

Jakarta - Selain keperluan memenuhi pengambilan nutrisi yang seimbang, mendapatkan tubuh yang sihat dan langsing juga memerlukan peraturan dalam makan makanan. Idea asasnya adalah bahawa usus dan sistem pencernaan tidak dapat mencerna semua makanan sekaligus. Oleh itu para pakar memberikan penyelesaian baru. Masa lalu penggabungan makanan, Anda boleh mendapatkan badan yang langsing dan sihat pada masa yang sama. Lalu, apa sih penggabungan makanan itu?

Diet penggabungan makanan Ini mengatur diet yang sebenarnya bermula dari zaman kuno. Gabungan makanan Ini bertolak dari teori bahawa gabungan makanan yang salah boleh mencetuskan pelbagai penyakit. Bukan hanya itu, kombinasi juga boleh menyebabkan penumpukan toksin kepada gangguan dalam sistem pencernaan.

Nah, sebaliknya adalah benar. Gabungan makanan yang seimbang akan menghasilkan kesan khas. Contohnya, menyembuhkan penyakit dan menyuburkan badan.

Banyak Peraturan

Petikan Huffington Post, kata pakar diet dan pakar pemakanan sukan di Australia penggabungan makanan merujuk kepada tidak makan makanan tertentu pada masa yang sama. Oleh itu, tujuannya adalah untuk mendapatkan pencernaan yang optimum.

Contohnya, diet penggabungan makanan Ini mengelakkan penggabungan karbohidrat dan protein dalam satu hidangan. Di samping itu, diet ini selalu memakan buah sebelum makan. Ia bertentangan dengan apa yang dilakukan oleh kebanyakan orang.

Gabungan makanan ia membahagikan sumber makanan kepada beberapa kategori. Pertama, masam, iaitu ikan, ayam, daging, produk tenusu, dan gandum. Kedua, terdapat kategori neutral, yang terdiri daripada lemak, kanji, dan gula. Akhirnya, kategori asas, seperti biji-bijian, sayur-sayuran, buah-buahan, dan kacang-kacangan.

Baiklah, konsep asas penggabungan makanan Ini mengajar anda untuk membuat kombinasi kategori makanan ini ke dalam menu harian anda. Tujuannya jelas, agar tubuh tidak menghasilkan lebihan asid yang boleh mencetuskan masalah kesihatan.

Kemudian, makanan apa yang tidak boleh digabungkan? Berikut adalah peraturan yang paling kerap digunakan dalam gabungan makanan:

  • Protein tidak boleh digabungkan dengan lemak.
  • Protein tidak boleh digabungkan dengan protein lain.
  • Protein tidak boleh digabungkan dengan karbohidrat.
  • Karbohidrat tidak boleh digabungkan dengan makanan berasid.
  • Buah dan susu hanya boleh dimakan semasa perut kosong.
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran tidak boleh dimakan bersama.
  • Gula tidak boleh digabungkan dengan makanan lain.

Mengembalikan pH Neutral

Bercakap penggabungan makanan, bermaksud juga tahap pH bercakap ( potensi hidrogen ). PH ini memberikan maklumat mengenai seberapa tinggi tahap asid dan alkali dalam tubuh seseorang. Yang perlu anda ketahui, nilai pH 0 bermaksud keadaan yang sangat berasid, dan pH 14 bermaksud sangat beralkali. Manakala tahap neutral adalah pH 7.

Menurut pakar dalam buku itu Mitos dan Fakta Kesihatan, prinsip asas penggabungan makanan Ini menjaga tubuh, iaitu darah, dalam keasidan pH neutral, iaitu 7,35 hingga 7,45. Tahap keasidan badan yang neutral ini adalah petunjuk sistem badan, termasuk pencernaan yang sihat. Jadi, apa yang menyebabkan tahap pH turun naik?

Makanan yang anda makan adalah penyebab utama perubahan tahap keasidan badan. Ringkasnya, jika anda tidak makan makanan yang tepat, pH badan anda akan cenderung menurun, atau berasid. PH badan yang cenderung berasid dapat disamakan dengan ruangan yang kotor dan tidak kemas, sehingga sistem apa pun yang berlaku di dalamnya tidak berfungsi dengan baik.

Anda boleh mendapatkan kaedah ini untuk membentuk pH neutral penggabungan makanan. Peraturannya adalah menyusun makanan, memilih makanan yang setara, dan makan makanan pada waktu yang tepat. Caranya, berminat untuk mencuba diet penggabungan makanan ?

( Baca juga: Secret Dash Diet Slim After Lebaran)

Awak boleh kamu tahu bincangkan diet ini dengan doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found