Perlu Tahu, 3 Cara Mencegah Anemia di Millennials

, Jakarta - Penurunan jumlah sel darah merah di bawah normal adalah tanda anemia. Nah, anemia itu sendiri boleh dialami oleh sesiapa sahaja, dari kanak-kanak, remaja, dewasa, hingga orang tua. Seseorang yang mengalami anemia biasanya kelihatan pucat, lemah, dan letih. Anemia sering disebabkan oleh kekurangan pengambilan zat besi. Namun, pada wanita yang telah memasuki akil baligh, mereka juga terdedah kepada anemia semasa haid.

Menstruasi menyebabkan kehilangan banyak sel darah merah dari badan, terutamanya jika tempohnya berlangsung cukup lama dan banyak darah dilepaskan. Bukan itu sahaja, kanak-kanak milenium cenderung melakukan lebih banyak aktiviti yang cukup sibuk. Ini boleh menjadi salah satu faktor pencetus anemia. Namun, tidak perlu risau, kebanyakan penyebab anemia dapat dicegah dengan gaya hidup yang sihat.

Baca juga: Ini adalah jenis anemia yang merupakan penyakit keturunan

Cara Mencegah Anemia di Millennials

Anemia mudah dicegah dengan diet yang sihat. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah anemia:

1. Perbanyakkan Makanan Yang Mengandungi Zat Besi

Zat besi adalah bahan yang berperanan dalam pembentukan hemoglobin. Sekiranya anda ingin mencegah anemia, anda harus meningkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi, seperti:

  • Daging tanpa lemak, ayam dan ikan.
  • Bijirin, roti, dan pasta yang diperkuat dengan besi.
  • Buah kering, seperti aprikot, kismis, dan prun.
  • Sayuran hijau, seperti bayam dan kangkung.
  • Biji-bijian utuh, seperti beras perang.
  • Kekacang, seperti kacang polong.
  • Telur.

2. Ambil Makanan Tambahan Besi

Selain mengambil makanan yang kaya dengan zat besi, anemia kekurangan zat besi dan B12 juga dapat diatasi dengan mengambil suplemen zat besi. Anda boleh mengambil makanan tambahan zat besi antara waktu makan, seperti antara sarapan dan makan tengah hari, atau tengah hari, antara makan tengah hari dan makan malam. Ini kerana zat besi paling baik diserap ketika diberikan semasa makan.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Anemia Mengikut Jenis

Untuk mendapatkan faedah maksimum, anda mungkin perlu makan makanan yang kaya dengan vitamin C. Ini kerana vitamin C dapat membantu tubuh menyerap zat besi dengan lebih baik. Manakala kalsium adalah salah satu zat yang dapat menghalang penyerapan zat besi. Jadi, anda harus mengelakkan pengambilan makanan atau makanan tambahan kalsium bersama dengan makanan tambahan zat besi.

Anda boleh mendapatkan vitamin C dari buah-buahan, sayur-sayuran, dan jus oren. Selain menghindari kalsium, juga elakkan pengambilan zat besi yang terlalu banyak melebihi had yang disyorkan kerana boleh membahayakan kesihatan.

3. Makanan Tambahan Penambah Darah

Suplemen penambah darah mungkin lebih ditujukan untuk wanita yang terdedah kepada anemia semasa haid. Sekiranya anda salah satunya, anda dapat mencegah anemia kekurangan zat besi dengan mengambil multivitamin zat besi atau penggalak darah. Elaun Diet yang Disyorkan RDA untuk zat besi adalah 8 miligram sehari untuk wanita berumur 9–13, dan 15 miligram sehari untuk wanita berumur 14–18.

Baca juga: Apakah Gejala Anemia akibat Penyakit Kronik?

Itulah tiga kaedah paling berkesan untuk mencegah anemia yang boleh anda cuba. Sebelum memutuskan untuk mengambil makanan tambahan, ada baiknya anda bertanya kepada doktor terlebih dahulu melalui permohonan tersebut untuk menentukan jumlah dos selamat. Tidak perlu bersusah payah pergi ke hospital, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Tayangan slaid: Panduan Visual untuk Anemia.
Kesihatan Remaja. Diakses pada tahun 2020. Anemia.
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2020. Anemia pada Kanak-kanak dan Remaja: Soalan Lazim Ibu Bapa

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found