Anak Tengah Rentan Sindrom Anak Tengah, Benarkah?

, Jakarta - Mempunyai saudara lelaki dan perempuan sememangnya sangat menyenangkan. Sebagai seorang kanak-kanak, anda pasti mempunyai rakan untuk bermain, agar masa kecil anda tidak membosankan. Walau bagaimanapun, jika anda seorang anak pertengahan, anda mungkin pernah mendengar istilah itu sindrom kanak-kanak pertengahan . Oleh itu, adakah anda fikir keadaan ini benar atau hanya mitos?

Sindrom kanak-kanak tengah atau sindrom anak tengah adalah kepercayaan bahawa anak-anak tengah dikucilkan atau bahkan diabaikan kerana urutan kelahiran mereka. Menurut banyak orang, sebilangan kanak-kanak mungkin mempunyai ciri keperibadian dan hubungan tertentu sebagai akibat dari menjadi anak tengah.

Baca juga:Fakta Anak Tengah Yang Kadang-kadang Berbeza Dari Yang Tua & Bongsu

Adakah Sindrom Anak Tengah Nyata?

Pada tahun 1964, Alfred Adler mengembangkan teori mengenai kepentingan urutan kelahiran dalam pengembangan keperibadian. Secara teori, dia mendakwa bahawa urutan kelahiran anak sangat mempengaruhi perkembangan psikologi mereka.

Menurut teori pesanan kelahiran Alfred Adler, seorang anak mungkin mempunyai beberapa ciri keperibadian, bergantung kepada urutan kelahirannya. Seperti anak pertama yang merasa lebih kuat, anak bongsu yang manja, atau anak tengah yang biasanya tenang tetapi sering diabaikan.

Teori ini membuka jalan untuk melihat lebih mendalam bagaimana urutan kelahiran mempengaruhi perkembangan psikologi seseorang. Walau bagaimanapun, teori Adler hanyalah teori, dan sejak itu penyelidikan menunjukkan hasil yang bertentangan mengenai kesan urutan kelahiran.

Sindrom Kanak-kanak Tengah biasanya timbul kerana anak tengah sering tidak dipuji seperti kakaknya atau dimanjakan seperti adiknya. Akibatnya, mereka merasa dikucilkan atau diabaikan. Kanak-kanak pertengahan mungkin merasakan bahawa tidak ada yang memahami atau mendengar apa yang mereka katakan. Dia juga sering cemburu kerana kakaknya dapat melakukan perkara yang menyenangkan terlebih dahulu, sementara semua perhatian di rumah tertumpu pada kakaknya yang merupakan anak bongsu.

Baca juga: Tertua, Tengah, atau Bongsu? Ini Keperibadian Anak Berdasarkan Perintah Lahir

Ciri-ciri Sindrom Anak Tengah

Sekiranya anda dilahirkan sebagai anak pertengahan, mungkin terdapat beberapa ciri yang biasa terdapat pada anak tengah, seperti:

Keperibadian

Anak tengah mempunyai keperibadian yang sering dibayangi oleh adik-beradiknya yang lain. Kakaknya berkeinginan kuat, dan adik lelaki adalah anak yang manja. Keperibadian mereka mungkin redup oleh adik-beradik mereka, jadi mereka biasanya anak-anak yang pendiam atau pemarah.

Sambungan

Anak-anak pertengahan mungkin mengalami kesukaran untuk merasa setara dengan saudara mereka dalam hubungan ibu bapa. Adik-beradik yang lebih tua sering memikul lebih banyak tanggungjawab, sementara adik-adik sangat dimanjakan oleh ibu bapa mereka. Anak tengah juga tidak diberi perhatian.

Pertandingan

Anak-anak pertengahan sering merasakan perlunya bersaing dengan saudara dan saudari mereka untuk mendapatkan perhatian ibu bapa. Mereka mungkin mendapat perhatian antara adik-beradik, kerana mereka berisiko diabaikan oleh salah seorang daripada mereka. Namun, kadang-kadang mereka juga boleh menjadi pembawa keamanan.

pilih kasih

Anak-anak pertengahan umumnya tidak merasakan bahawa mereka adalah anak kesayangan dalam keluarga. Kesukaan mungkin ada untuk anak tertua yang dilihat istimewa, atau untuk anak bongsu yang dilihat sebagai anak paling comel. Anak tengah berada di antara dan tidak boleh menjadi kegemaran kedua ibu bapa.

Baca juga: Adakah benar anak sulung lebih pintar?

Sindrom Kanak-kanak Tengah pada Orang Dewasa

Sebilangan orang percaya bahawa sindrom kanak-kanak pertengahan boleh memberi kesan kekal pada kanak-kanak ketika mereka meningkat dewasa. Sekiranya ciri-ciri yang disebutkan di atas betul, menjadi anak pertengahan boleh menyebabkan serangkaian kesan negatif hingga dewasa.

Peribadi mereka mungkin tumpul jika dibandingkan dengan keperibadian orang dewasa lain di sekitar mereka. Mereka mungkin mengalami kesulitan merasakan bahawa mereka sebenarnya boleh menjadi "kegemaran" sebagai rakan atau sebagai rakan sekerja.

Walau bagaimanapun, corak keibubapaan setiap ibu bapa pasti berbeza, dan sangat mungkin ibu bapa dapat lebih menjaga atau berkongsi kasih sayang mereka kepada semua anak, supaya sindrom kanak-kanak pertengahan mungkin tidak berlaku.

Mari buat temu janji dengan pakar pediatrik di hospital terdekat menggunakan ! Anda boleh bertanya mengenai gaya keibubapaan yang tepat bagi setiap anak. Dengan cara ini, anak mungkin dapat membesar menjadi orang yang lebih baik tanpa merasa diabaikan oleh ibu bapanya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Urutan Lahir dan Keperibadian: Ilmu Di Sebalik Sindrom Anak Tengah.
Ibu bapa. Diperoleh pada tahun 2021. Sindrom Anak Tengah: Semua yang Perlu Anda Ketahui.
Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2021. Sindrom Anak Tengah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found