4 Punca Pendarahan Rahim yang Tidak Normal Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Masalah dengan Miss V bukan hanya mengenai keputihan, kerengsaan, atau jangkitan bakteria. Kerana, ada juga rahim yang tidak normal yang mesti diperhatikan. Keadaan ini adalah pendarahan berat atau pendarahan yang luar biasa dari rahim keluar melalui faraj. Pendarahan ini boleh berlaku pada bila-bila masa semasa kitaran haid atau di luar kitaran haid.

Pendarahan rahim yang tidak normal ( pendarahan rahim yang tidak berfungsi / DUB) mempengaruhi hampir setiap wanita sekurang-kurangnya sekali seumur hidupnya. Berdasarkan kajian dari American Society for Reproductive Medicine, DUB paling kerap berlaku semasa akil baligh dan menopaus. Selain itu, pendarahan rahim yang tidak normal dapat dialami pada bila-bila masa ketika tahap hormon dalam badan tidak seimbang.

Jadi, apakah punca rahim tidak normal? Jadi inilah penjelasan penuh.

Baca juga: Mengapa Pendarahan Faraj Semasa Hubungan Seks?

Kenali Gejala Rahim Tidak Normal

Sebelum menjawab soalan di atas, ada baiknya anda mengetahui keadaan ini. Wanita yang mengalami pendarahan rahim yang tidak normal biasanya menunjukkan pendarahan yang tidak dapat diramalkan dari vagina. Nah, pendarahan ini sendiri boleh ringan atau berat.

Apa yang perlu ditekankan, pendarahan ini dapat berlaku serentak dengan kitaran haid. Dengan begitu, darah yang keluar dari haid sangat banyak, atau di luar kitaran haid.

Gejala DUB bukan hanya itu, penghidap juga dapat mengalami gejala lain kerana kehilangan darah yang berlebihan. Contohnya, penghidap DUB boleh mengalami anemia kerana jumlah darah yang dikeluarkan oleh tubuh. Anemia itu sendiri boleh menjadikan badan lemah dan mudah letih.

Tonton Sebabnya

Sebenarnya terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan rahim tidak normal, seperti:

  1. Kehamilan , adalah penyebab yang paling biasa, masalah yang timbul semasa kehamilan boleh menyebabkan pendarahan dari rahim.

  2. Penyakit Tiroid, Jangkitan Serviks, atau Kanser Ia juga boleh menjadi penyebab rahim yang tidak normal, walaupun jarang terjadi. Walaupun jarang berlaku, wanita harus selalu berhati-hati jika mempunyai sejarah penyakit.

  3. Ketidakseimbangan hormon , ketidakseimbangan hormon seks wanita adalah penyebab rahim yang tidak normal. Estrogen dan progesteron adalah hormon yang paling berkait rapat. Kedua-dua hormon ini mengatur ketebalan dinding rahim, jadi ketidakseimbangan kedua hormon ini dapat menyebabkan pendarahan yang tidak normal.

  4. Polip atau Myomas Di rahim, kehadiran jisim yang tidak normal di rahim boleh menyebabkan pendarahan yang tidak normal di rahim.

Baca juga: Wanita Perlu Tahu, Ini adalah 2 Jenis Gangguan Menstruasi

Sebagai tambahan kepada empat penyebab di atas, terdapat juga beberapa faktor risiko yang boleh mencetuskannya.

  • Penggunaan pil kawalan kelahiran , pil kawalan kelahiran mengandungi hormon seks wanita, estrogen dan / atau progesteron. Ketidakseimbangan hormon disebabkan oleh penggunaan pil kawalan kelahiran yang tidak disertai dengan perundingan yang lebih mendalam dengan pekerja kesihatan.

  • Menambah atau Menurunkan Berat Badan Cepat, lemak di dalam badan adalah salah satu blok bangunan hormon seks wanita. Oleh itu, kehilangan lemak yang cepat dapat mengakibatkan perubahan kadar hormon secara tiba-tiba.

  • Tekanan Tekanan fizikal dan emosi boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan.

  • Penggunaan IUD Kontrasepsi intrauterin (IUD) adalah salah satu kaedah perancang keluarga yang paling berkesan, tetapi ia mesti digunakan dengan berhati-hati kerana IUD boleh menyebabkan jangkitan pelvis jika tidak dilakukan dengan betul.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Untuk membuat pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda di sini. Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play! Ia mudah, bukan?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found