Bina Senjata Kuat dengan 4 Latihan Mudah

Jakarta - Memiliki otot lengan yang kuat bukan hanya bermanfaat untuk penampilan, tetapi juga dapat memaksimumkan prestasi tubuh. Kerana apabila seseorang mempunyai otot lengan yang kuat, akan lebih mudah baginya untuk melakukan pelbagai aktiviti yang melibatkan bahagian tubuh ini. Seperti mencuci, mengangkat barang ke perkara mudah lain.

Biasanya mempunyai otot yang kuat, seseorang akan sanggup melakukan apa sahaja, termasuk pergi ke pusat kecergasan secara berkala. Tetapi jangan risau, jika anda tidak mempunyai cukup waktu untuk meluangkan masa di gimnasium, cubalah melakukan senaman sederhana untuk menguatkan otot lengan anda. Selain sederhana, latihan ini juga boleh dilakukan di rumah, anda tahu. Bagaimana untuk?

  1. Tolak Ke Atas

Salah satu latihan yang paling kuat untuk melatih otot lengan adalah tolak naik . Bukan hanya itu, pergerakan senaman ini juga dapat membantu melatih otot dada dan bahu. Untuk lebih berkesan, cubalah lakukan pergerakan tolak naik dengan cara berikut.

Ambil kedudukan asas untuk tolak naik badan membentuk garis lurus dari kepala hingga kaki. Cuba lutut dari lantai dan pertahankan kedudukan ini. Kedua-dua tangan mestilah lurus dan sejajar dengan bahu.

Selepas itu, mulailah menurunkan badan dengan perlahan dengan membengkokkan siku ke luar. Jangan biarkan badan anda menyentuh lantai sepenuhnya, berhenti setelah dada anda jatuh sekitar 2.5 sentimeter ke lantai. Pegang kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian kembali ke kedudukan asal. Ulangi pergerakan 10-15 kali dan lakukan 3 set.

  1. Angkat Dumbbell

Anda boleh memilih untuk menggunakan alat bantu dalam latihan anda untuk membina otot lengan yang kuat. Salah satunya adalah dengan dumbbells. Mulakan pergerakan dalam posisi melutut, kemudian angkat kaki kanan anda dan bengkokkannya ke hadapan sehingga membentuk sudut 90 darjah.

Kemudian pegang dumbbell dengan tangan kiri anda dan luruskan ke belakang sejauh mungkin. Pegang kedudukan ini selama 60 saat kemudian kembali ke kedudukan permulaan. Lakukan ini secara bergantian pada kaki dan tangan yang lain dan ulangi pergerakan ini 10-15 kali. Anda boleh mengganti dumbbell dengan botol yang diisi dengan air.

  1. Bersandar di Dinding

Berdiri menghadap dinding dan jaga jarak badan anda dari lengan. Kemudian letakkan telapak tangan anda di dinding hingga ke paras dada. Kemudian lakukan pergerakan seperti tolak naik , iaitu membengkokkan lengan untuk mendekatkan badan ke dinding.

Cuba jaga badan anda lurus dan jangan angkat tumit semasa badan anda bergerak ke arah dinding. Pegang kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian luruskan lengan dan luruskan badan anda. Kemudian ulangi latihan ini sebanyak 15 kali. Pergerakan ini berfungsi untuk melatih otot trisep atau lengan atas. Selain dinding, anda boleh menggunakan kerusi sebagai alat dan sokongan semasa melakukan latihan ini.

  1. Lengan Bengkok

Pergerakan yang satu ini sungguh sederhana. Anda hanya perlu menyediakan dumbbell atau boleh diganti dengan botol berisi air. Mulakan dengan berdiri tegak dengan kaki anda selebar bahu. Kedua-dua tangan memegang dumbbell atau botol berisi air.

Kemudian perlahan-lahan bengkokkan lengan anda di sisi anda dan angkat berat hingga ketinggian bahu. Pegang kedudukan ini dan turunkan semula berat badan. Anda boleh mengulangi pergerakan ini hingga 10 kali pada setiap tangan. Untuk hasil maksimum, ketatkan perut dan punggung semasa melakukan pergerakan ini.

Di samping itu, seimbangkan latihan ini dengan meluangkan masa untuk bersenam dan makan makanan yang sihat. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Membeli ubat, produk kesihatan dan ujian makmal lebih mudah dilakukan . Ayuh, muat turun sekarang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found