Mari Selalu Sihat, Ini adalah Komposisi Lemak yang Baik untuk Tubuh

, Jakarta - Gaya hidup sihat kini menjadi gaya hidup sihat bagi banyak orang. Kesedaran untuk bersukan sebenarnya membuat orang menetapkan sasaran untuk memiliki tubuh yang sesuai dengan mereka. Di samping itu, mereka juga semakin mempunyai sasaran untuk mengurangkan lemak badan dan meningkatkan jisim otot kerana mereka menganggap semakin sedikit lemak di dalam badan mereka mereka akan merasa lebih baik dan lebih sihat.

Baca juga: Latihan Yang Betul untuk Yang Tipis

Tetapi sebenarnya, tubuh masih memerlukan lemak dalam tahap normal. Lemak dalam badan sangat diperlukan agar fungsi tubuh dapat berjalan dengan normal. Selain itu, fungsi lemak dalam badan juga membantu tubuh dalam penyerapan vitamin untuk pengambilan dalam badan. Yang paling penting, dengan mempunyai tahap lemak yang sihat di dalam badan, anda dapat mengelakkan penyakit dan keletihan kronik, kerana lemak dapat digunakan sebagai tenaga dan sebagai sumber daya tahan.

Walaupun lemak sangat penting, itu tidak bermakna anda juga dapat mengumpulkan terlalu banyak lemak di dalam badan anda. Tahap lemak badan masih dianggap normal dan sihat tentunya ada hadnya. Apabila anda sudah mempunyai had lemak normal dalam badan anda, anda harus menjaga kadar lemak di dalam badan anda agar tidak mengganggu tubuh anda dan bahkan menjadi penyakit bagi badan anda.

Tahap Lemak Diperlukan untuk Badan

mengikut Perubatan Sukan American College keadaan lemak normal bagi wanita kandungan lemak mestilah antara 20-32 peratus badan. Bagi lelaki, itu antara 10-22 peratus dari keadaan badan mereka. Sudah tentu ini juga perlu disesuaikan dengan keadaan aktiviti dan aktiviti setiap orang. Orang yang biasa bersenam biasanya mempunyai lemak 21 hingga 24 persen untuk wanita, sementara bagi lelaki 14 hingga 17 persen badan mereka. Orang yang jarang bersenam masih dianggap lemak normal jika mereka mempunyai lemak antara 25-31 persen untuk wanita, sementara 18-25 persen untuk lelaki.

Kandungan lemak dalam badan berkait rapat dengan pemakanan seseorang. Sekiranya seorang wanita mempunyai 32 peratus lemak berlebihan, sementara seorang lelaki 25 persen, keadaan ini menunjukkan bahawa mereka berlebihan berat badan atau gemuk.

Cara Mengira Lemak di Badan

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengetahui jumlah lemak di dalam badan anda. Cara termudah adalah anda boleh melakukan pemeriksaan lengkap di hospital untuk mengetahui jumlah lemak yang anda ada. Kedua, anda boleh mengira sendiri dengan formula khas, tetapi pertama anda mesti mengetahui indeks jisim badan anda (BMI) sebelum anda mengira lemak badan. Inilah formula:

Perempuan: (1,20 x BMI) + (0,23 x Umur) - 5,4

Lelaki: (1,20 x BMI) + (0,23 x Umur) - 10,8 - 5,4

Formula ini tidak tepat, tetapi anda masih dapat mengetahui berapa banyak lemak yang mungkin terdapat di dalam badan. Yang paling penting, teruskan gaya hidup sihat dengan bersenam dan makan sihat.

Baca juga: Senaman Pagi VS Senaman Petang, Mana Yang Anda Pilih?

Kami mengesyorkan agar anda menyediakan keadaan kesihatan yang terbaik ketika melakukan aktiviti. Jangan lupa untuk mengemukakan sebarang keluhan yang anda rasakan ketika bersukan melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store dan Google Play sekarang agar kesihatan anda sentiasa terjaga!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found