Pengambilan Vitamin C yang terlalu banyak boleh membahayakan buah pinggang

, Jakarta - Vitamin C adalah salah satu jenis vitamin yang diperlukan oleh tubuh. Vitamin C mudah larut dalam air, sehingga membantu penyerapan zat besi. Apabila anda mendengar vitamin C, anda segera memikirkan jeruk. Sebenarnya, vitamin C terdapat dalam banyak sayur-sayuran dan buah-buahan lain, seperti brokoli, strawberi, dan cili merah. Selain diperoleh dari makanan, vitamin C dapat diperoleh dalam bentuk tablet, gula-gula, pil, dan suntikan.

Baca juga: 4 Khasiat Vitamin C untuk Muka yang Mesti Anda Cuba

Walaupun vitamin ini diperlukan kerana mempunyai banyak manfaat, pengambilan vitamin C yang berlebihan dapat mendatangkan pelbagai bahaya kepada tubuh, salah satunya adalah penyakit buah pinggang. Berikut adalah penjelasan mengenai vitamin C tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan.

Kesan Pengambilan Vitamin C yang berlebihan pada buah pinggang

Kajian dari University of Florida mendedahkan bahawa dos vitamin C harian yang disyorkan adalah 80-90 miligram. Tidak ada lagi manfaat yang diperoleh oleh tubuh ketika mengonsumsi vitamin C melebihi jumlah itu. Tubuh secara automatik membuang lebihan vitamin C melalui air kencing. Seseorang yang mengonsumsi lebih banyak daripada had vitamin C yang disarankan dapat mengalami gangguan pencernaan ringan, kerana vitamin C yang tidak diserap oleh tubuh akan mengganggu saluran pencernaan.

Melancarkan dari Berita Perubatan Hari IniPengambilan vitamin C dalam jumlah tinggi secara berterusan juga dapat menyebabkan penyakit ginjal, salah satunya adalah batu ginjal. Apabila seseorang membebani tubuh dengan dos vitamin C yang lebih besar daripada had yang disyorkan, kelebihan vitamin akan mula terkumpul di buah pinggang.

Dalam kes yang jarang berlaku, seseorang yang mengambil vitamin C dosis tinggi setelah menjalani pemindahan buah pinggang boleh mati, kerana deposit kalsium oksalat yang merosakkan ginjalnya yang baru. Itulah sebabnya mengapa vitamin C tidak boleh diberikan kepada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang atau yang mempunyai penyakit buah pinggang yang lain.

Sekiranya anda merasa sakit yang teruk di bawah tulang rusuk yang memancar ke bahagian bawah perut dan disertai dengan sakit ketika membuang air kecil, anda harus segera berjumpa doktor kerana boleh menjadi tanda batu karang. Sekarang dengan Anda boleh membuat janji temu dengan hospital terdekat agar pemeriksaan yang anda lalui dapat berjalan dengan lebih lancar.

Baca juga: Ingin menyuntik Vitamin C? Pertama Ketahui Kebaikan dan Bahaya

Bahaya lain yang berlebihan dari Vitamin C

Selain memberi kesan buruk pada buah pinggang, beberapa keadaan lain yang mungkin timbul kerana terlalu banyak memakan vitamin C, mulai dari sakit perut, cirit-birit, dan kentut dengan bau yang sangat menyakitkan. Sekiranya anda mengalami beberapa keadaan ini sejurus selepas mengambil vitamin C, anda harus berhenti mengambil vitamin C sebentar.

Keadaan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih teruk jika tidak dirawat, termasuk:

1. Gejala Alahan

Pengambilan vitamin C yang berlebihan mencetuskan reaksi alergi. Terutama dalam beberapa makanan tambahan vitamin C yang mengandungi jagung.

2. Penyakit Jantung

Kesan lain dari pengambilan vitamin C yang berlebihan adalah peningkatan risiko penyakit jantung. Terutama pada wanita yang memasuki menopaus dan menghidap diabetes. Sekiranya penggunaan melebihi dos 300 miligram sehari, risiko penyakit jantung juga meningkat.

3. Penipisan darah

Vitamin C mempunyai sifat antikoagulan, yang bermaksud ia mempunyai kesan penipisan darah. Oleh itu, pengambilan vitamin C yang berlebihan menyebabkan darah menjadi lebih cair, yang kemudian mencetuskan pelbagai masalah kesihatan.

4. Mencetuskan Diabetes

Akibat berlebihan vitamin C yang perlu diperhatikan adalah diabetes. Ini kerana vitamin C mempunyai pengaruh pada kadar gula dalam darah.

Baca juga: Bahaya Kekurangan Vitamin C Semasa Kehamilan

Sebenarnya, dalam tahap yang mencukupi, vitamin C dapat membantu meningkatkan daya tahan. Namun, berbeza jika vitamin C dikonsumsi secara berlebihan. Tubuh akan mudah lemah dan otot akan berasa letih. Jadi, anda harus mengambil vitamin C mengikut keperluan badan, ya. Anda boleh bertanya kepada doktor melalui untuk mengetahui keadaan yang memerlukan tambahan vitamin C. Ayuh, muat turun melalui App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Adakah Vitamin C Terlalu Banyak Menyebabkan Kesan Sampingan?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Adakah mungkin mengambil terlalu banyak vitamin C?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang berlaku apabila anda mengambil terlalu banyak vitamin C?
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2021. Vitamin C.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found