Inilah Yang Berlaku Ketika Anda Makan Udang Semasa Minum Ais Jeruk

, Jakarta - Makan udang manis dan masam atau udang pedas dalam sos Padang sememangnya lebih sedap jika disertakan dengan minuman ais jeruk sejuk. Bagaimanapun, katanya makan udang sambil minum jus oren boleh membahayakan kesihatan, anda tahu. Adakah betul?

Satu masalah yang telah lama beredar ialah memakan udang bersama jus oren boleh menyebabkan kematian. Ini kerana vitamin C dalam jus oren boleh mencetuskan reaksi sebatian arsenik yang menjadi racun yang mematikan. Isu ini akhirnya mempunyai masa untuk membuat banyak orang berhati-hati ketika memakannya makanan laut .

Namun, sekarang anda tidak perlu risau lagi kerana masalah ini hanyalah mitos. Mengonsumsi udang dengan jus oren pada masa yang sama tidak akan menyebabkan kematian akibat keracunan arsenik. Sesungguhnya, makanan laut seperti udang dan ketam mengandungi sebatian arsenik. Walau bagaimanapun, menurut penerbitan ilmiah Kimia Klinikal , kadar arsenik dalam udang tidak banyak dan dapat langsung dikeluarkan dari tubuh melalui air kencing, sehingga tidak berbahaya.

Baca juga: Hati-hati, makanan sihat ini boleh membahayakan

Arsenik adalah unsur kimia tanpa warna dan tidak berbau yang terdapat dalam makanan seharian. Selain itu, tidak semua arsenik beracun. Terdapat dua jenis arsenik, iaitu arsenik organik dan bukan organik. Banyak sayur-sayuran, makanan laut dan daging mengandungi arsenik organik. Walaupun arsenik bukan organik adalah elemen yang perlu anda elakkan kerana beracun.

Menurut WHO, kadar arsenik 0,5-1 mg yang memasuki badan melalui makanan masih dianggap selamat dan tidak menyebabkan penyakit di dalam badan. Udang mengandungi arsenik organik yang stabil dan tidak berbahaya. Walaupun terdapat kandungan arsenik anorganik dalam udang, jumlahnya hanya kurang dari 4 peratus atau kira-kira 0,5 mg. Arsenik bukan organik dalam udang hanya boleh berubah menjadi arsenik trioksida berbahaya hanya jika anda memakan 105 kg udang.

Di samping itu, apabila anda memikirkannya, terdapat banyak hidangan udang yang mengandungi campuran vitamin C di dalamnya. Sebagai contoh, udang dengan penambahan tomato atau lemon diketahui mengandungi vitamin C. Buktinya ialah sehingga kini tidak pernah ada kejadian orang diracun setelah memakan udang dengan sos lemon. Manakala orang yang diracuni oleh arsenik akan mengalami gejala akut seperti sakit perut, muntah, cirit-birit, kekejangan perut, dahaga yang sangat tinggi, organ kencing terasa seperti terbakar, kemudian perlahan-lahan akan mengalami kejutan, sawan, koma hingga mati.

Baca juga: Atasi Keracunan Makanan dengan Petua Ini

Sekiranya ada orang yang mengalami keracunan setelah memakan udang dan jus oren, ada kemungkinannya kerana udang yang mereka makan tidak segar. Selain itu, ia juga disebabkan oleh banyaknya udang atau jus oren yang terlalu banyak dikonsumsi. Seperti yang diketahui umum, jus oren terasa masam. Bagi orang yang mempunyai masalah perut, minum jus terlalu banyak boleh menyebabkan gangguan pencernaan.

Jadi, kesimpulannya, minum jus oren selepas makan udang tidak mematikan. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, anda harus memilih udang yang masih segar dan tidak memakannya secara berlebihan.

Baca juga: 5 peraturan untuk makan makanan laut supaya anda tidak mempunyai kolesterol

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai makanan berbahaya, tanyakan terus kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Anda boleh berbual dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found