Posisi terbaik setelah melakukan hubungan seks untuk hamil dengan cepat

Jakarta - Banyak pasangan melakukan pelbagai usaha untuk hamil dengan cepat. Selain memperhatikan masa subur, kedudukan semasa dan selepas hubungan seks sebenarnya dapat mempengaruhi potensi kehamilan, anda tahu. Ini dinyatakan oleh Christopher Williams, M.D., ahli endokrinologi pembiakan dari Charlottesville, Virginia, dalam bukunya yang berjudul Cara Terpantas untuk Hamil Secara Semula Jadi, seperti dipetik dari Ibu Bapa.

William mengatakan bahawa kedudukan wanita selepas melakukan persetubuhan dapat mempengaruhi kejayaan proses persenyawaan. Berikut adalah beberapa kedudukan yang perlu dilakukan oleh wanita selepas melakukan hubungan seks, untuk hamil dengan cepat:

  • Berbaring sebentar selepas melakukan hubungan seks, sekurang-kurangnya 20-30 minit. Kedudukan ini dapat meningkatkan kemungkinan sperma masuk dan menyebabkan persenyawaan.
  • Turunkan kepala dan angkat kaki ke atas setelah melakukan hubungan seks.
  • Lekatkan pinggul anda dengan bantal selepas hubungan seks. Kedudukan ini dapat membantu sperma untuk terus mengalir ke rahim, sehingga meningkatkan kemungkinan pembuahan.

Baca juga: Berapa kali dalam seminggu hubungan intim yang ideal?

Petua Untuk Mengandung Dengan Cepat Yang Boleh Anda Cuba

Selain memperhatikan kedudukan setelah melakukan hubungan seks, ada beberapa perkara yang juga perlu dilakukan oleh pasangan untuk hamil dengan cepat. Berikut adalah beberapa petua:

1. Minum Air secukupnya

Minum air secukupnya adalah kunci untuk kesihatan tubuh dan fungsi organ yang optimum, termasuk organ pembiakan. Untuk hamil, tubuh wanita mesti sihat. Selain itu, setelah melakukan hubungan seks, badan biasanya akan kehilangan banyak cecair melalui peluh.

Oleh itu, biasakan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari, dan jangan lupa minum segelas air setelah melakukan hubungan seks. Selain menghilangkan dahaga, air juga dapat membantu melancarkan peredaran darah, jadi baik untuk mencegah kekejangan otot atau kesemutan setelah berhubungan seks.

2. Bersihkan Kawasan Kemaluan

Menjaga kebersihan kawasan genital adalah penting, kerana masalah kesihatan pada organ intim juga boleh menjadi penghalang untuk berjaya membuahkan hasil. Oleh itu, jadikan kebiasaan untuk selalu mencuci Miss V dan Mr P setelah anda dan pasangan melakukan hubungan seks, ya, untuk mengelakkan jangkitan bakteria atau kulat yang menyebabkan penyakit.

Dalam membersihkannya, elakkan menggunakan sabun antibakteria atau cecair kebersihan wanita. Kerana bahan kimia yang terkandung dalam produk ini dapat mengganggu keseimbangan pH di kawasan intim, yang sebenarnya meningkatkan risiko jangkitan dan kerengsaan. Gunakan hanya air bersih, dengan mengelapnya dari depan ke belakang, untuk mengelakkan pemindahan bakteria dari dubur ke organ intim.

Baca juga: Lihatlah Manfaat Hubungan intim pada Pagi

3. Kencing selepas persetubuhan

Ini perlu, terutamanya oleh wanita. Semasa melakukan hubungan seks, bukaan faraj mungkin terdedah kepada bakteria dari dubur, tangan, atau benda lain. Buang air kecil selepas hubungan seks dapat membantu mengusir bakteria melalui air kencing, sehingga dapat mencegah jangkitan saluran kencing. Sekiranya tidak dibersihkan dengan segera melalui kencing, bakteria boleh bergerak ke uretra melalui saluran kencing.

4. Buat dan Bicara Bantal Pertama

Adakah anda dan pasangan mempunyai kebiasaan untuk terus tidur setelah melakukan hubungan seks? Percayalah, ini sebenarnya boleh menghalang peluang anda mempunyai anak. Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam jurnal Buletin Personaliti dan Psikologi SosialMembuat selepas seks dapat merangsang pembebasan hormon oksitosin. Hormon ini dapat membuat anda merasa lebih selesa dan bahagia bersama pasangan anda. Sekiranya anda gembira dan tekanan dikurangkan, ovulasi dapat berjalan lancar dan peluang anda untuk hamil meningkat.

5. Menggunakan Probiotik

Makanan atau minuman probiotik boleh sangat berguna untuk menyeimbangkan tahap bakteria baik pada Miss V dan Mr P. Itulah sebabnya anda disyorkan untuk mengambil probiotik setiap hari, supaya organ intim tetap sihat dan mengelakkan jangkitan bakteria buruk. Beberapa makanan atau minuman yang kaya dengan probiotik adalah yogurt, tempe, kefir, dan kimchi.

Sekiranya anda memerlukan nasihat pakar pemakanan mengenai makanan apa yang baik untuk dimakan untuk meningkatkan kesuburan dan kemungkinan hamil, anda boleh meminta pakar pemakanan dalam aplikasi. , kamu tahu. Kekal muat turun Dengan aplikasi tersebut, anda boleh berhubung dengan ribuan doktor yang bersedia membantu semua masalah kesihatan anda. Praktikal, bukan?

Baca juga: Berikut adalah 7 kebaikan hubungan intim untuk kesihatan

6. Elakkan Tekanan

Tetap santai dan tenang. Menginginkan kehamilan menjadi tertekan sebenarnya dapat mengurangkan peluang, anda tahu. Kerana tekanan boleh mengganggu ovulasi atau pembebasan telur, maka kejayaan sperma untuk membuahinya dapat menurun. Oleh itu, cubalah untuk mengelakkan tekanan sebanyak mungkin, dan fokus untuk sihat, bukan sahaja dari segi fizikal, tetapi juga mental.

7. Jalani Kehidupan yang Sihat.

Seperti disebutkan sebelumnya, bahawa seorang wanita mesti sihat untuk hamil. Oleh itu, penting untuk selalu menjalani kehidupan yang sihat, dengan makan makanan yang sihat, berehat secukupnya, menghindari merokok dan alkohol, dan bersenam secara teratur. Tidak perlu melakukan senaman yang berat, kerana ia sebenarnya boleh mengganggu ovulasi. Lakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki, berjoging, atau berbasikal, selama 30 minit setiap hari.

Itulah 7 petua yang boleh anda cuba untuk meningkatkan peluang anda hamil. Selain melakukan pelbagai cara ini, penting juga untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dan berunding dengan program kehamilan dengan pakar sakit puan. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi hanya, untuk memesan perkhidmatan pemeriksaan makmal dan membuat temu janji dengan pakar sakit puan di hospital utama anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pembuatan Balik Bab 101: Cara untuk Mengandung dengan Lebih Cepat.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. 7 Petua untuk Mengandung Dengan Lebih Cepat.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 4 Cara Ilmiah Seks yang Baik Membawa Anda Lebih Dekat dengan Pasangan Anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found