Kedudukan Bayi Breech? Jangan panik, ini adalah penjelasan penuh

"Posisi kelahiran atau kelahiran tidak sebenarnya berbahaya. Walau bagaimanapun, kemungkinan anak kecil anda mungkin mengalami komplikasi atau kecederaan akibat ini semasa kelahiran. Oleh itu, doktor secara amnya mengesyorkan ibu-ibu untuk melakukan senaman khas di rumah supaya mereka dapat mengubah kedudukan janin sungsang ke posisi normal. "

, Jakarta - Adakah anda percaya bahawa janin di dalam rahim itu seperti anak kecil yang tidak mahu diam? Di rahim ibu, si kecil terus bergerak ketika berada di dalam rahim. Untuk pergerakan normal, pergerakan akan membawa bayi dalam posisi kepala ke bawah ketika waktu untuk bersalin sudah hampir. Tetapi dalam beberapa kes, ada kalanya kedudukan bertentangan, alias breech. Secara amnya, pada usia kehamilan 36 minggu, kepala bayi biasanya berada di bawah. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes lain, kedudukannya tidak berubah, dari hantaran ke hantaran. Baiklah, bagi ibu-ibu yang hamil untuk pertama kalinya, tidak ada salahnya untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kedudukan bayi yang bersendi. Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Adakah benar bahawa kedudukan janin sungsang dapat diperbaiki?

Terdapat jenis

Menurut data dari Persatuan Kehamilan Amerika , kelahiran breech berlaku pada sekitar 1 dari 25 kelahiran. Perkara yang perlu diketahui, kedudukan bayi breech terdiri daripada beberapa jenis. Nah, berikut adalah jenis kedudukan breech yang dialami oleh Little One.

1. Frank Breech

Kedudukan ini dijelaskan oleh kedudukan pantat janin di bahagian bawah. Sementara itu, anggota badannya berada di atas hampir menyentuh telinganya. Posisi breech jenis ini adalah kedudukan yang paling biasa pada bayi yang melahirkan.

2. Footling Breech

Dalam kedudukan ini, salah satu atau kedua kaki bayi menunjuk ke bawah atau berhampiran saluran kelahiran. Kedudukan breech ini juga disebut breech tidak sempurna.

3. Breech Lengkap

Jenis ini dikenali sebagai breech yang sempurna. Posisi punggung janin berada di atas serviks, sementara kaki dilipat dengan sempurna.

Dari Kehamilan Berkembar hingga Kurang Upaya Kongenital

Faktor-faktor yang menyebabkan bayi breech tidak diketahui dengan jelas dalam kebanyakan kes. Namun, kelahiran angin sepoi-sepoi ini bukan hanya disebabkan oleh pergerakan bayi, anda tahu. mengikut Persatuan Kehamilan Amerika , ada juga penyebab lain seperti kehamilan berganda, kelahiran pramatang, cairan ketuban terlalu banyak atau terlalu sedikit, atau kehamilan kesekian kalinya yang menjadikan rahim ibu sangat elastik.

Selain itu, tumor pelvis, tumor rahim, lokasi plasenta, atau janin kecil yang tidak sesuai dengan usia kehamilan, juga dapat menjadi faktor penyebab kelahiran angin kencang. Terdapat juga kecacatan kongenital pada bayi yang menyebabkan keadaan ini. Contohnya, seperti bentuk tengkorak bayi yang tidak sempurna dan kepala janin yang besar dipenuhi dengan cecair.

Baca juga: 3 Perkara Yang Boleh Dilakukan Ibu Semasa Bayi Breech

Hati-hati, Mencetuskan Pelbagai Komplikasi

Posisi kelahiran atau kelahiran anak lembu sebenarnya bukanlah keadaan yang berbahaya. Namun, ia tidak menolak kemungkinan komplikasi atau kecederaan yang dapat dialami oleh si Kecil. Dalam kelahiran normal, risikonya adalah bahawa badan bayi tidak membuka rongga dan serviksnya cukup besar. Akibatnya, kepala bayi boleh tersekat di pelvis ibu.

Bukan itu sahaja, menurut jurnal di Institut Kesihatan Nasional , bayi dengan kedudukan breech yang dilahirkan melalui kelahiran normal, lebih cenderung mengalami asfiksia kelahiran. Keadaan ini adalah keadaan ketika bayi tidak mendapat cukup oksigen semasa proses kelahiran. Hati-hati, asfiksia kelahiran ini boleh membawa maut kepada bayi.

Sementara itu, kesan kelahiran sarang pada kelahiran caesar adalah kisah lain. Bersalin caesar juga mempunyai pelbagai risiko. Contohnya jangkitan, pendarahan, atau kecederaan pada organ dalaman. Bukan hanya itu, pembedahan caesar juga boleh mempengaruhi kehamilan ibu seterusnya. Seperti gangguan penahanan plasenta di dinding rahim atau air mata di dinding rahim.

Oleh itu, cubalah berbincang dengan sekumpulan doktor mengenai pilihan penyebaran breech yang mana. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri sembang / panggilan video secara langsung. Sekiranya doktor mengesyorkan pemeriksaan lanjut, anda juga boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan melalui permohonan . Sudah tentu, tanpa perlu beratur atau menunggu lama. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Bagaimana Mendiagnosisnya?

Dilaporkan dari Ensiklopedia Kesihatan Kanak-kanak Secara amnya, pakar obstetrik dapat mengetahui kedudukan janin dengan merasakan dinding perut ibu. Petunjuk lain mengenai kedudukan sungsang bayi adalah lokasi di mana degupan jantung bayi didengar dengan baik. Sekiranya anda mendengar degupan jantung di bawah perut anda, kemungkinan bayi anda berada dalam keadaan normal. Namun, jika degupan jantung paling mudah didengar di atas pusar, kemungkinan bayi berada dalam posisi breech. Sebagai tambahan kepada kaedah ini, harap maklum bahawa cara paling tepat untuk menentukan kedudukan breech adalah menggunakan ultrasound.

Baca juga: Apa yang Ibu Perlu Tahu Mengenai Kelahiran Breech

Kedudukan Janin Masih Boleh Diubah?

Jangan panik separuh mati apabila anda mengetahui kedudukan janin sungsang. Biasanya doktor akan mengesyorkan ibu melakukan senaman khas di rumah. Tujuannya jelas, untuk mengubah kedudukan janin sungsang ke posisi normal. Perkara yang perlu digarisbawahi, jangan sekali-kali mencuba gimnastik atau sukan yang tidak digalakkan oleh doktor.

Selain bersenam, ada kaedah lain yang dapat membantu mengembalikan janin ke posisi normal. Namanya Externalcephalic versin (ECV). Walau bagaimanapun, prosedur ini hanya boleh dilakukan pada wanita dengan usia kehamilan 37 minggu ke atas.

Dalam prosedur ini, doktor akan menggunakan kedua tangan di perut ibu untuk mengubah kedudukan janin. Sekiranya EVC berjaya, maka penghantaran normal boleh menjadi pilihan pertama.

Malangnya, kaedah EVC ini tidak berjaya seratus peratus. Bukan hanya itu, EVC juga mempunyai beberapa risiko. Bermula dari pecahnya membran pramatang, mencetuskan kelahiran, hingga keadaan tertekan janin, yang memerlukan kelahiran caesar.Rujukan:

Kehamilan. Diakses pada tahun 2021. Kelahiran Breech.

Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kelahiran Breech.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Breech Baby.

Perpustakaan Perubatan Nasional AS - Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Hasil kelahiran ibu dan neonatal dari kelahiran faraj untuk kehamilan tunggal dalam populasi Kamerun yang dipilih dengan teliti: kajian kohort.

Ensiklopedia Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Kelahiran Breech

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found