Cara Mengendalikan Anak Belekan, berikut petua

"Banyak masalah kesihatan boleh menyebabkan anak kucing belekan. Untuk mengubatinya, anda boleh membersihkan kucing secara berkala, dan membawa anak kucing ke doktor haiwan, jika gejala tidak hilang selama lebih dari 24 jam. "

Jakarta - Mata anak kucing yang sihat biasanya jelas dan cerah. Sekiranya anda menjumpai anak kucing yang sakit kepala, dan sering menggosok wajahnya ke sofa atau permaidani, mungkin ada yang tidak kena.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan anak kucing belekan. Mulai dari selesema biasa, hingga penyakit serius boleh menyebabkan pelepasan dari mata kucing. Apa yang boleh dilakukan untuk menanganinya? Ayuh, lihat lagi!

Baca juga: Cara Merawat Kucing Parsi Mengikut Jenis

Lakukan Ini semasa Anak Kucing Belekan

Anda boleh membantu mengelakkan masalah mata pada anak kucing anda dengan memberi mereka vaksinasi yang diperlukan, dan memerhatikan mata mereka dengan kerap.

Semasa anak kucing bersin, anda boleh membersihkannya agar lebih selesa, dengan:

  • Celupkan bebola kapas ke dalam air suam. Bersihkan pelepasan mata, selalu dari sudut mata ke arah luar. Gunakan bola kapas segar untuk setiap mata.
  • Elakkan titisan atau pencucian di kaunter kecuali doktor haiwan anda telah menetapkannya.

Oleh kerana penjagaan yang betul boleh menjadi sangat penting bagi kesihatan dan kucing, selalu berbincang dengan doktor haiwan anda untuk memastikan kucing anda mendapat rawatan yang sewajarnya.

Jadi, bilakah anda harus pergi ke doktor haiwan jika anak kucing itu belekan? Sekiranya pelepasan mata kucing anda tidak hilang dalam masa 24 jam, segera hubungi doktor haiwan anda di aplikasi . Jangan anggap ini kerana masalah kecil dapat dengan cepat berubah menjadi keadaan yang serius.

Sekiranya terdapat sisa dari masalah mata sebelumnya, jangan gunakannya pada mata kucing. Masalah mata yang berbeza memerlukan rawatan yang berbeza, dan rawatan yang salah boleh menyebabkan keadaan serius pada kucing.

Baca juga: Apa Vaksin Yang Harus Diberikan kepada Kucing?

Ketahui Sebabnya

Ada banyak perkara yang boleh menjadi penyebab anak kucing belekan. Ini hanya dapat diketahui apabila anda membawa anak kucing untuk diperiksa oleh doktor haiwan.

Secara umum, berikut adalah beberapa penyebab kucing belekan yang perlu anda ketahui:

  • Jangkitan saluran pernafasan. Ini adalah penyebab biasa pelepasan mata pada kucing. Ini boleh disebabkan oleh jangkitan virus seperti calicivirus kucing, penyakit pernafasan berjangkit, pneumonitis atau rhinotracheitis (herpesvirus). Ini juga mungkin disebabkan oleh jangkitan bakteria dan protozoa. Gejala boleh menjadi ringan atau berkembang menjadi sesuatu yang sangat serius dan mungkin termasuk pelepasan mata yang melekit seperti nanah.
  • Konjungtivitis. Ia adalah keadaan keradangan pada lapisan merah jambu di sekitar mata kucing. Keadaan ini boleh menyebabkan salah satu atau kedua-dua mata kucing anda kelihatan merah dan bengkak, sensitif terhadap cahaya, dan mata yang jelas, berair atau tebal. Konjungtivitis dengan demam, cirit-birit, dan kesukaran bernafas boleh menyebabkan peritonitis berjangkit kucing yang berpotensi membawa maut, walaupun ini jarang terjadi.
  • Gangguan kornea. Kornea mata kucing adalah permukaan berbentuk kubah yang menutupi bahagian depan mata. Bahagian mata ini boleh meradang, cedera, atau ulserasi. Menyebabkan pengaburan mata, berkelip berlebihan, keradangan, dan peningkatan pengeluaran air mata.
  • Mata berair (epiphora). Saluran air mata yang tersekat, pengeluaran air mata yang berlebihan, alahan, konjungtivitis virus, dan banyak lagi boleh menyebabkan air mata yang tidak normal di mata kucing yang menyebabkan terkoyak.
  • Uveitis. Keradangan struktur dalaman mata, trauma, barah, masalah imun atau jangkitan boleh menyebabkan keradangan serius pada uveitis dan sering menyebabkan bisul.
  • Mata kering (keratoconjunctivitis sicca). Mata kering boleh menyebabkan kornea meradang, merah, dan jika tidak dirawat, kebutaan dapat terjadi. Ini kerana bahagian air mata yang berair tidak ada, dan pelepasan kuning dan melekit boleh berlaku.

Baca juga: Masa yang sesuai untuk bermain dengan Kucing

Sebagai tambahan kepada keadaan ini, anak kucing belekan juga boleh berlaku disebabkan oleh sebab lain seperti alergi, kemasukan kotoran, atau masalah pada kelopak mata. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai punca keadaan ini, anda perlu berjumpa doktor haiwan, ya.

Rujukan:
Ambil oleh WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pelepasan Mata di Kucing.
Hospital Haiwan VCA. Diakses pada tahun 2021. Pelepasan Mata (Epiphora) di Kucing.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found