Ini adalah perkembangan janin pada 27 minggu

, Jakarta - Selamat! Usia kehamilan ibu kini telah memasuki minggu ke-27, yang bermaksud bahawa ibu telah memasuki trimester ketiga. Pada minggu ini, si kecil di rahim mulai belajar bernafas dengan paru-parunya yang berkembang, walaupun apa yang dia sedut adalah cairan ketuban, bukan udara. Malah, dia juga telah menunjukkan aktiviti otak. Sementara itu, ibu perlu bersiap sedia menghadapi gejala kehamilan trimester ketiga yang boleh membuat mereka tidak selesa, seperti membuang air kecil sepanjang masa. Ayuh, lihat perkembangan penuh janin pada 27 minggu di sini.

Pada minggu ke-27 ini, ukuran janin ibu adalah seukuran bunga kembang kol dengan panjang badan dari kepala hingga kaki sekitar 36.8 sentimeter, dan berat sekitar 900 gram. Wajah si kecil mula kelihatan jelas dan akan tetap sama sehingga ia dilahirkan. Walaupun begitu, perkembangan fizikal janin pada usia kehamilan 27 minggu masih belum sempurna. Paru-paru, hati, dan sistem imun masih memerlukan masa untuk berkembang sepenuhnya.

Bukan sahaja semakin besar, si kecil di rahim juga semakin pintar! Si kecil mula dapat mendengar suara ibu bapanya, walaupun masih samar. Keadaan ini disebabkan kerana telinga janin masih dilindungi oleh lapisan lilin tebal yang disebut vernix caseosa. Di samping itu, si kecil juga dapat bertindak balas ketika ibu mengajaknya untuk berinteraksi. Semasa ibu mengajaknya untuk berinteraksi dengan menyentuhnya atau mungkin mendengar muzik melalui fon telinga Sekiranya dibawa lebih dekat ke perut, si kecil dapat bertindak balas dalam bentuk pergerakan dari dalam perut.

Baca juga: Kelebihan Mendengarkan Muzik untuk Wanita Hamil

Pada minggu ke-27 kehamilan, janin juga mula dapat membuka dan menutup matanya. Dia juga sudah mula dapat tidur dan bangun dengan tempoh yang lebih teratur. Pada minggu ini, si kecil mungkin juga menghisap ibu jari atau jarinya di rahim.

Perubahan Tubuh Ibu pada 27 Minggu Kehamilan

Wanita hamil masih akan mengalami kenaikan berat badan pada usia kehamilan ini. Peningkatan berat badan normal pada kehamilan 27 minggu adalah sekitar 15 hingga 30 paun. Sekiranya ibu mendapat berat badan lebih banyak daripada jumlah ini, pakar kandungan boleh meminta ibu mengekalkan berat badan. Dengan mematuhi had kenaikan berat badan yang disyorkan, ibu akan mengelakkan risiko komplikasi kehamilan dan kelahiran pramatang.

Sebagai tambahan kepada kenaikan berat badan, ibu juga lebih kerap merasakan anak kecil itu menendang perut, atau cegukan si kecil seperti berkedut.

Gejala Kehamilan pada 27 Minggu Kehamilan

Gejala kehamilan yang menjengkelkan boleh kembali lagi pada trimester ketiga kerana ukuran perut ibu terus bertambah. Berikut adalah gejala kehamilan yang akan anda rasakan pada 27 minggu kehamilan:

  • Kaki kejang. Wanita hamil disarankan untuk kerap meregangkan kaki dan minum banyak air untuk mengelakkan ketidakselesaan ini.
  • Sakit belakang. Saiz perut yang semakin besar juga menyebabkan wanita hamil berisiko mengalami sakit belakang. Peregangan ringan dapat membantu melegakan sakit belakang. Pertimbangkan untuk tidur di sebelah anda dan menyokong punggung dengan bantal besar.

Baca juga: Cara Mengatasi Sakit Belakang Semasa Kehamilan

  • Sembelit dan buasir. Wanita hamil juga disarankan untuk makan lebih banyak makanan berserat untuk mengelakkan sembelit yang sering terjadi pada usia kehamilan ini. Selain itu, sembelit juga menyebabkan wanita hamil berisiko mengalami buasir. Sekiranya sembelit dan buasir tidak bertambah baik, berbincanglah dengan pakar obstetrik anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.
  • Sciatica. Kedudukan janin janin harus stabil pada kehamilan 27 minggu dan kepala janin seharusnya mulai berpusing ke bawah ke arah pinggul atau faraj sebagai persiapan untuk bersalin. Walau bagaimanapun, perubahan kedudukan janin ini dapat membahayakan ibu untuk sciatica, yang merupakan saraf terjepit yang dicirikan oleh sakit pelvis.

Untuk mengurangkan kesakitan akibat sciatica, ibu digalakkan duduk kerap atau memanjangkan kaki. Ibu juga perlu melakukan regangan atau melakukan senaman ringan, seperti berenang, yang dapat menghilangkan rasa sakit akibat tekanan rahim yang mencubit saraf belakang.

Penjagaan Kehamilan pada 27 Minggu

Berikut adalah beberapa rawatan pranatal yang mungkin anda mahu lakukan pada minggu ke-27 kehamilan anda:

1. Menghilangkan Rambut Halus

Seluruh badan wanita hamil akan ditutup dengan rambut halus pada minggu ke-27 kehamilan, terutama pada perut, kaki, atau tangan. Oleh itu, ibu mungkin ingin menghilangkan rambut halus dengan melakukan rawatan laser (elektrolisis). Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan pakar obstetrik anda sebelum mengambil langkah rawatan semasa kehamilan.

2. Manikur dan Pedikur

Selain menghilangkan rambut, wanita hamil mungkin ingin memanjakan diri serta mencantikkan penampilan mereka dengan melakukan mani dan pedi. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan mencantikkan kuku dengan bahan kimia seperti cat kuku sehingga anda melahirkan kemudian.

Baca juga: 8 Petua Wanita Hamil Menjaga Kecantikan

Sekiranya ibu mengalami masalah kesihatan semasa hamil, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Benjolan. Diakses 2019. 27 Minggu Hamil - Kehamilan Minggu demi Minggu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found