Apa Yang Berlaku Sekiranya Platelet Darah di Tubuh Rendah

"Thrombocytopenia boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Gejala juga boleh berbeza-beza, dari ringan hingga parah. Apabila badan mengalami trombositopenia, terdapat beberapa gejala biasa yang boleh berlaku. Contohnya, keletihan mudah, lebam mudah, pendarahan berpanjangan dari luka, hingga pendarahan dari gusi atau hidung. "

, Jakarta - Di dalam tubuh, platelet memiliki fungsi penting, mereka adalah sel darah tidak berwarna yang membantu proses pembekuan darah. Apabila berlaku kecederaan, platelet akan menghentikan pendarahan dengan pembekuan dan membentuk penyumbatan pada luka di saluran darah. Sekiranya seseorang mempunyai tahap platelet yang rendah di dalam tubuhnya, maka orang itu mempunyai trombositopenia.Seseorang dengan trombositopenia mungkin mempunyai masalah kesihatan tertentu. Contohnya, seperti gangguan sumsum tulang seperti leukemia atau masalah sistem imun. Namun, apa yang akan terjadi pada tubuh ketika tahap platelet rendah? Mari lihat penjelasannya di sini!

Baca juga:6 Makanan Ini Yang Boleh Menambah Platelet

Gejala Apabila Tahap Platelet Rendah

Thrombocytopenia boleh menyerang sesiapa sahaja, kecuali kanak-kanak. Gejala juga boleh berbeza-beza, dari ringan hingga parah. Dalam kes yang jarang berlaku, jumlah platelet dapat sangat rendah sehingga ketika pendarahan berlaku seseorang berada dalam keadaan berbahaya.

Sementara itu, tanda dan gejala umum apabila tahap platelet dalam badan cukup rendah adalah:

 • Lebam mudah (purpura).
 • Pendarahan dangkal ke kulit yang muncul sebagai ruam bintik-bintik ungu kemerahan (petechiae), biasanya pada kaki bawah.
 • Pendarahan berpanjangan dari luka.
 • Pendarahan dari gusi atau hidung.
 • Darah dalam air kencing atau tinja.
 • Aliran haid yang sangat berat.
 • Keletihan
 • Pembesaran limpa.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda merasakan satu atau lebih gejala ini. Sekiranya ia disebabkan oleh trombositopenia, maka rawatan dapat dilakukan lebih awal, sehingga berbagai komplikasi dapat dielakkan.

Baca juga: Proses Kemoterapi Boleh Mencetuskan Trombositopenia, Inilah Fakta

Punca dan Faktor Risiko Thrombocytopenia

Seseorang yang didiagnosis dengan trombositopenia mempunyai tahap platelet kurang dari 150,000 per mikroliter darah yang beredar. Setiap platelet hanya hidup sekitar 10 hari, badan biasanya memperbaharui bekalan platelet secara berterusan dengan menghasilkan platelet baru di sumsum tulang.

Thrombocytopenia sebenarnya jarang disebabkan oleh keturunan, dan kebanyakannya berlaku kerana sejumlah ubat atau keadaan lain. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab mengapa kadar platelet dapat menurun, termasuk:

 • Platelet Terperangkap

Limpa adalah organ kecil seukuran kepalan tangan yang terletak tepat di bawah tulang rusuk di sebelah kiri perut. Biasanya, limpa melawan jangkitan dan menyaring bahan yang tidak diingini dari darah. Limpa yang membesar, yang dapat disebabkan oleh sejumlah gangguan, akan mengakomodasi terlalu banyak platelet, yang mengurangkan jumlah platelet yang beredar.

 • Pengurangan Pengeluaran

Platelet dihasilkan di sumsum tulang. Terdapat beberapa faktor yang dapat mengurangkan pengeluaran platelet. Contohnya, leukemia dan barah lain, jenis anemia tertentu, jangkitan virus seperti hepatitis C atau HIV, ubat kemoterapi dan terapi radiasi, dan pengambilan alkohol yang berlebihan.

 • Pecahan Platelet yang dipertingkatkan

Beberapa keadaan juga boleh menyebabkan tubuh menggunakan atau memusnahkan platelet lebih cepat daripada yang dihasilkan, yang mengakibatkan penurunan kadarnya. Contohnya termasuk kehamilan, trombositopenia imun, kehadiran bakteria dalam darah, purpura trombositopenik trombotik, sindrom uremik hemolitik, dan kesan sampingan ubat.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Sekiranya Platelet Darah Terus Berkurang

Jadi, bagaimana merawat trombositopenia?

Rawatan untuk jumlah platelet yang rendah bergantung pada sebab dan keparahan keadaan. Sekiranya keadaan diklasifikasikan sebagai ringan, doktor akan menangguhkan rawatan dan hanya mengawasinya.

Doktor anda juga boleh mencadangkan agar anda mengambil langkah pencegahan berikut, seperti:

 • Elakkan sukan bersentuhan.
 • Elakkan aktiviti dengan risiko pendarahan atau lebam yang tinggi.
 • Hadkan pengambilan alkohol.
 • Hentikan atau ubah ubat yang mempengaruhi platelet, termasuk aspirin dan ibuprofen.

Dalam keadaan yang lebih teruk, anda mungkin juga memerlukan rawatan perubatan, seperti:

 • Pemindahan darah atau platelet;
 • Mengubah ubat-ubatan yang menyebabkan jumlah platelet rendah;
 • Steroid;
 • Globulin imun;
 • Kortikosteroid untuk menyekat antibodi platelet;
 • Dadah yang menekan sistem imun;
 • Pembedahan pembuangan limpa.

Itulah beberapa perkara yang perlu difahami mengenai trombositopenia. Adalah baik untuk selalu memperhatikan langkah berjaga-jaga yang betul dan berhati-hati dalam melakukan aktiviti, agar kesihatan selalu terjaga. Selain itu, ujian darah untuk menentukan tahap platelet dalam badan juga perlu dilakukan secara berkala.

Sekiranya anda merasakan simptom seperti lebam mudah, pendarahan hidung dan gusi yang berlebihan, atau keletihan, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera. Kerana, gejala ini boleh menjadi petunjuk trombositopenia. Baiklah, melalui aplikasi tersebut , anda boleh menghubungi pakar untuk bertanya mengenai aduan yang anda rasakan.

Sekiranya doktor menetapkan ubat penambah platelet, anda juga boleh membeli ubat tersebut melalui aplikasi . Sudah tentu, tanpa perlu meninggalkan rumah atau menunggu lama di farmasi. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Thrombocytopenia (Kiraan Platelet Rendah).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Thrombocytopenia (Kiraan Platelet Rendah).
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Thrombocytopenia (Kiraan Platelet Rendah).
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Thrombocytopenia

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found