Tekak Gatal Semasa Batuk, Apa Yang Menyebabkannya?

, Jakarta - Anda pasti mengalami rasa gatal di tekak ketika batuk. Biasanya ini sering berlaku sekiranya anda mengalami batuk kering. Batuk sebenarnya bertujuan menghilangkan lendir atau bahan-bahan lain yang menjengkelkan yang menyebabkan tekak gatal. Namun, gatal di tekak tidak selalu hilang ketika batuk.

Biasanya, beberapa jenis batuk boleh disebabkan oleh jangkitan ringan. Inilah yang menyebabkan tekak gatal. Gatal-gatal pun masih boleh bertahan walaupun batuk sudah sembuh. Mungkin ada yang mengalami suara yang serak dan sukar bercakap kerana batuk dan tekak gatal. Sebenarnya, apa yang menyebabkan tekak gatal ketika batuk?

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Sakit TekakPunca Tekak Gatal Semasa Batuk

Batuk adalah masalah kesihatan yang paling biasa. Batuk biasanya berlaku apabila saluran pernafasan menemui zarah asing atau bahan yang menjengkelkan. Batuk adalah cara tubuh membersihkan saluran pernafasan dari bahan asing ini. Namun, berbeza ketika batuk terjadi secara berterusan, ini mungkin merupakan gejala penyakit tertentu.

Sesiapa sahaja akan pulih lebih cepat dari batuk yang disebabkan oleh jangkitan kecil, seperti selesema atau batuk yang disebabkan oleh alahan. Walau bagaimanapun, keadaan ini sering disertai dengan gatal-gatal di tekak, bahkan hingga sukar menelan, suara serak, atau kehilangan suara. Inilah yang menyebabkannya:

  • Ada Mucus Berkumpul

Semasa batuk kahak atau batuk kering disertai hidung berair, selalunya tekak gatal ketika batuk. Malah tekak gatal tetap ada walaupun batuk telah hilang. Kemungkinan ini disebabkan oleh lendir atau kahak yang terkumpul di saluran udara.

Lendir akan menetes di bahagian belakang kerongkong dan menyebabkan gatal-gatal dan kekeringan di kerongkong. Keadaan ini dikenali sebagai titisan selepas hidung dan biasa berlaku walaupun pulih dari selesema.

Baca juga: Ketahui 3 Jangkitan yang Menyebabkan Sakit Tekak

  • Kehadiran jangkitan

Tekak gatal ketika batuk mungkin disebabkan oleh jangkitan. Batuk boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria. Jangkitan biasanya dicirikan oleh gatal dan sakit tekak ketika batuk. Keadaan ini tidak boleh dipandang rendah kerana boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius.

  • Terdapat Gejala Asid Perut

Sekiranya anda mengalami refluks asid atau GERD (refluks asid perut), anda boleh mengalami tekak gatal semasa anda batuk. Ini kerana penghasilan cecair berasid memudahkan prestasi sistem pencernaan. Hanya apabila terlalu banyak asid dihasilkan, anda akan mengalami gangguan asid perut atau GERD.

  • Alahan

Sekiranya anda mempunyai sejarah alergi terhadap habuk, asap rokok, pencemaran udara, atau perengsa lain, ia boleh menyebabkan batuk dengan tekak gatal. Gejala alahan ini boleh hilang dan muncul bersama atau bergantian. Jadi, tidak mustahil jika anda merasa gatal di tekak anda.

Baca juga: Minum Ais dan Makan Goreng Boleh Menyakitkan Tekak?

Untuk mengatasi tekak gatal, anda boleh mencuba beberapa cara, termasuk:

  1. Minum sesudu madu
  2. Berkumur dengan air garam
  3. Mengambil lozenges dan penurunan batuk
  4. Memberi semburan hidung
  5. Minum teh panas dengan lemon dan madu

Sekiranya kaedah di atas tidak dapat melegakan sakit tekak dan batuk yang anda alami, jangan ragu untuk segera berjumpa dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut . Anda mungkin memerlukan preskripsi doktor. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang anda perlu ketahui mengenai tekak gatal
Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Nasional (NHLBI). Diakses pada tahun 2020. Asma
NIH. Diakses pada tahun 2020. Menenangkan Sakit Tekak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found