Terlalu kerap bangun lewat, inilah kesannya pada badan

Jakarta - Terlalu kerap bangun lewat membuat seseorang kurang tidur. Sekiranya anda melakukannya sekali sekala tidak mengapa. Tetapi jika terlalu kerap, terdapat banyak kesan kesihatan yang boleh berlaku. Sebahagian daripadanya adalah kehilangan ingatan, berat badan, kehidupan seksual, dan kesihatan. Kurang tidur bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan. Biasanya seseorang tidur 7-9 jam setiap hari. Sekiranya tidak, inilah bahaya yang akan timbul.

Baca juga: Bolehkah Gangguan Tidur Dihilangkan dengan Terapi Psikologi?

1. Kepekatan yang sukar

Bahaya pertama untuk berjaga badan adalah sukar untuk menumpukan perhatian. Tidur yang cukup boleh bermanfaat untuk proses berfikir dan belajar. Kurang tidur dapat mengurangkan kewaspadaan, tumpuan, pertimbangan dan kemampuan menyelesaikan masalah. Bukan hanya itu, kurang tidur juga dapat mengurangkan ingatan seseorang.

2. rentan terhadap kemalangan

Rentan terhadap kemalangan menjadi bahaya untuk berjaga-jaga hingga jenazah seterusnya. Kurang tidur akan membuat anda merasa mengantuk pada waktu siang. Sekiranya anda pergi bekerja menggunakan kenderaan persendirian, kemalangan boleh berlaku. Bukan hanya kemalangan semasa pergi bekerja, kurang tidur juga boleh menyebabkan kemalangan dan kecederaan di tempat kerja.

3. Kemunculan penyakit serius

Berjaga lewat adalah penyebab sejumlah masalah berbahaya bagi tubuh. Beberapa penyakit yang membahayakan badan kerana bangun lewat termasuk:

 • pukulan;
 • Diabetes;
 • Penyakit jantung ;
 • Serangan jantung;
 • Kegagalan jantung;
 • Denyutan jantung meningkat;
 • Tekanan darah tinggi;

Baca juga: Tidur yang cukup dapat membuat anda bahagia, ini adalah fakta

4. Menurunkan Kerancuan Seksual

Bahaya berjaga-jaga untuk badan seterusnya adalah menurunkan rangsangan seksual. Terlalu kerap bangun lewat dapat mengurangkan libido dan mengurangkan keinginan untuk melakukan hubungan seks. Sebabnya adalah terlalu banyak tenaga yang dikurangkan dan mengantuk yang berlebihan. Keadaan ini tidak hanya berlaku pada lelaki, wanita juga mempunyai risiko yang sama.

5. Risiko Obesiti Pencetus

Terlalu kerap bangun lewat mempunyai kesan yang sama dengan makan berlebihan dan tidak cukup bersenam. Seseorang yang sering melakukan ini boleh mengalami kegemukan atau gemuk. Tidur sendiri baik untuk meningkatkan fungsi dua hormon yang bertanggungjawab untuk mengawal rasa lapar dan kenyang. Sekiranya anda tidak cukup tidur, hormon ini akan menurun, jadi badan anda akan berasa lapar sepanjang masa.

6. Pengeluaran Hormon Berkurang

Pengeluaran hormon menurun adalah bahaya bagi tubuh yang terakhir. Hormon yang boleh menurun adalah hormon pertumbuhan hingga testosteron. Apabila lelaki kerap bangun, penurunan hormon testosteron boleh mencetuskan penampilan lemak, kekurangan jisim otot, kerapuhan tulang, dan mudah letih.

Baca juga: Apakah Kedudukan Tidur yang Baik untuk Kesihatan?

Untuk mengelakkan terjaga larut malam ketika waktu tidur, anda boleh mengambil langkah berikut:

 • Jangan tidur siang.
 • Tetapkan penggera peringatan tidur.
 • Kurangkan waktu tidur siang.
 • Jangan makan 2 jam sebelum tidur.
 • Jangan bermain alat sebelum tidur.
 • Jangan minum kafein atau alkohol sebelum tidur.
 • Tidur pada waktu yang sama setiap malam, walaupun pada hujung minggu.

Sekiranya langkah-langkah ini tidak mengurangkan kekerapan bangun lewat, sila berbincang dengan doktor anda di , ya. Ingatlah bahawa terdapat banyak bahaya untuk berjaga-jaga untuk badan yang mengintai jika dilakukan terlalu kerap.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Kurang Tidur Buruk untuk Kesihatan Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Kesan Kekurangan Tidur pada Badan Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai kurang tidur.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found