Ini adalah perbezaan antara sakit tekak biasa dan gejala Covid-19

"Tidak dapat dinafikan bahawa setiap kali ada gejala di sekitar gangguan pernafasan, anda akan mencurigainya sebagai gejala COVID-19. Ini termasuk gejala sakit tekak. Walau bagaimanapun, setakat ini kajian menunjukkan bahawa hanya 5 hingga 14 peratus COVID- 19 pesakit mengalami sakit tekak. Oleh itu, penyebabnya bukan COVID-19. "

, Jakarta - Sudah pada tahun kedua pandemi COVID-19, nampaknya peraturan untuk melaksanakan protokol kesihatan sepertinya akan diteruskan untuk beberapa waktu yang akan datang. Tidak dapat dinafikan bahawa setiap sakit tekak, demam, atau sakit kepala anda mungkin disyaki sebagai gejala COVID-19. Anda akan segera mengambil telefon pintar untuk mencari maklumat sama ada benar bahawa gejala sakit tekak yang anda alami adalah gejala COVID-19.

Tetapi sebenarnya, COVID-19 bukan satu-satunya penyebab kerengsaan atau sakit tekak. Terdapat beberapa sebab mengapa tekak boleh sakit dan bernasib baik tidak semuanya berjangkit atau memerlukan perhatian khusus. Jadi, bagaimana membezakan sakit tekak yang biasa dari sakit tekak kerana COVID-19? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Reeds Boleh Meringankan Sakit Tenggorokan, Benarkah?

Perbezaan Antara Sakit Tenggorokan Kerana COVID-19 dan Biasa

Secara amnya, sakit tekak biasanya dicirikan oleh beberapa gejala, seperti:

  • Sakit atau rasa kering, gatal, atau serak di tekak.
  • Kesukaran bercakap dan menelan.
  • Kelenjar sakit dan bengkak di leher.
  • Kemerahan atau tompok nanah di tekak dan amandel.

Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan bahawa kebanyakan sakit tekak disebabkan oleh virus, tetapi bukan hanya virus SARS-CoV-2.

Perlu diingat bahawa walaupun penyakit virus tidak dapat disembuhkan dengan antibiotik, tetapi ada pelbagai ubat bebas yang dapat membantu melegakan sakit tekak.

Sekiranya anda mengesyaki sakit tekak anda disebabkan oleh virus korona, anda perlu ingat sama ada anda baru-baru ini meninggalkan rumah dan terlupa untuk mencuci tangan atau melakukan latihan jarak jauh. Walau bagaimanapun, anda harus menolak senario terburuk ini, kerana kajian menunjukkan hanya 5 hingga 14 peratus orang dengan COVID-19 mengalami kesakitan atau kerengsaan di tekak.

Selain sakit tekak, gejala COVID-19 yang lebih biasa adalah demam, batuk kering, sukar bernafas, keletihan, sakit kepala, dan kehilangan rasa atau bau yang tiba-tiba. Jadi, anda harus lebih fokus pada gejala ini.

Tetapi jika anda masih ingin mengetahui adakah sakit tekak ini disebabkan oleh COVID-19, segera tanyakan kepada doktor di telefon pintar anda.

Baca juga: Ditunjukkan oleh Corona, Berikut adalah Petunjuk Selamat untuk Pergi ke Hospital

Punca Lain Sakit Tekak

Sekiranya bukan kerana COVID-19, biasanya penyebab sakit tekak dapat diatasi hanya dengan mengelakkan penyebabnya. Ini termasuk mengelakkan merokok atau asap rokok, tidak menggunakan suara anda terlalu kerap dan mengelakkan makan makanan panas dan pedas.

Terdapat beberapa penyebab sakit tekak, termasuk:

  • Selesema. Gejala selesema boleh menjadi ringan atau teruk, seperti COVID-19. Bersama dengan sakit tekak, ia boleh merangkumi demam, sakit kepala, sakit otot, batuk dan keletihan, semuanya boleh bertahan hingga seminggu. Vaksin selesema tahunan adalah salah satu kaedah pencegahan terbaik.
  • Selsema. Seperti COVID-19 dan selesema, selesema biasa disebabkan oleh virus, dan sakit tekak boleh menyertai hidung berair, bersin, batuk, dan hidung tersumbat yang mungkin juga anda alami. Selsema biasanya hanya berlangsung beberapa hari. Walau bagaimanapun, berbincanglah dengan doktor anda sekiranya batuk anda bertambah teruk, atau jika anda mengalami sakit sinus selama lebih dari seminggu, demam atau gejala yang semakin teruk.
  • Sakit tekak. Walaupun COVID-19, selesema, dan selesema biasa disebabkan oleh virus, radang tekak adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria streptokokus. Perhatikan gejala seperti amandel merah dan bengkak; nanah di belakang tekak dan lidah; kelenjar getah bening yang bengkak di leher; kesukaran menelan; sakit kepala; dan demam atau menggigil.
  • Alahan. Apabila sistem imun bertindak balas terhadap bahan asing tertentu (termasuk makanan, ubat-ubatan, bahan kimia, haiwan, atau debunga di udara) ia boleh mencetuskan tindak balas alergi. Walaupun beberapa reaksi boleh menjadi serius atau mengancam nyawa, gejala alergi bermusim yang biasa termasuk mata gatal, berair, dan bengkak, bersin, hidung berair, hidung tersumbat, batuk, sakit kepala, dan sakit tekak.

Baca juga: Seberapa Berkesankah Madu untuk Kerongkong Kering?

Sekiranya anda mengalami sakit tekak dan telah menjalani pemeriksaan doktor, segera minum ubat yang telah diresepkan. Anda juga boleh menebus preskripsi di kedai kesihatan . Dengan perkhidmatan penghantaran, anda tidak perlu lagi bersusah payah meninggalkan rumah dan membeli ubat. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Sakit Tenggorokan adalah Simptom Khas COVID-19?
Tajam. Diperoleh pada 2021. 5 Sebab Kerongkong Anda Mungkin Menyakitkan.
Zaman India. Diakses pada tahun 2021. Coronavirus: Kerongkong COVID-19 Sungguh Benar-benar Rasa Suka, Menurut Doktor.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found