Berapa lamakah had haid lewat yang perlu diperhatikan?

, Jakarta - Haid yang lewat sering dianggap sebagai tanda awal kehamilan. Memang benar bahawa kehamilan boleh menjadi penyebab tempoh yang tidak dijawab, tetapi hanya satu daripadanya. Perkara yang perlu disedari adalah bahawa keadaan haid lewat, alias haid, boleh disebabkan oleh perkara yang lebih serius, termasuk masalah kesihatan. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui had haid lewat dan kapan berjumpa doktor.

Sebenarnya, haid lewat boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, termasuk tekanan, kehilangan atau kenaikan berat badan, hamil, mengambil pil kawalan kelahiran, gangguan hormon, dan menderita penyakit serius. Apabila mengalami keadaan ini, disarankan untuk segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Baca juga: Selain terlambat untuk tempoh anda, 7 perkara ini boleh menjadi tanda kehamilan

Had Menstruasi Lewat dan Doktor yang Akan Dilawati

Kehilangan haid sering dianggap perkara remeh. Sebenarnya keadaan ini agak biasa dan boleh dialami oleh wanita. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui had haid lewat dan perkara-perkara apa yang perlu dilakukan. Sekiranya disebabkan oleh masalah kesihatan, tempoh yang terlewat memerlukan rawatan perubatan segera untuk mengelakkan komplikasi.

Untuk mengetahui keadaan badan dan kemungkinan penyebab haid lewat, cuba lakukan pemeriksaan dengan pakar kebidanan dan ginekologi atau Sp.OG. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari doktor yang pakar dalam bidang obstetrik dan ginekologi dan mengetahui apa yang menyebabkan haid lewat.

Melalui aplikasi tersebut , anda boleh mendapatkan senarai doktor mengikut keperluan dan keluhan kesihatan anda. Lebih senang menghubungi doktor melalui Video / Panggilan suara atau Berbual. Ceritakan keluhan yang dialami dan dapatkan cadangan rawatan dari pakar. Doktor dalam aplikasi akan membantu mengetahui punca haid lewat.

Baca juga: Menstruasi Viral Lewat hingga 10 Bulan, Ini adalah Fakta PCOS

Kemudian, doktor akan memberi arahan mengenai perkara-perkara yang perlu dilakukan ketika mengalami tempoh yang tidak dijawab. Juga penting untuk mengetahui berapa lewatnya haid anda, jadi anda tahu kapan harus pergi ke hospital. Jangan biarkan ia berlarutan, kerana ini boleh menjadi tanda penyakit. Sekiranya haid lewat berlaku kerana kehamilan, rawatan juga perlu dilakukan segera untuk memastikan janin tumbuh dan berkembang dengan betul dan mengurangkan risiko komplikasi kehamilan.

Pemeriksaan kepada doktor harus dilakukan sekiranya tempoh yang tidak dijawab berlaku dalam waktu yang tidak wajar, misalnya lebih dari 90 hari. Di samping itu, segera berjumpa doktor jika kitaran haid berlaku secara tidak normal, pendarahan berlebihan, atau haid tiba-tiba berhenti. Anda juga mungkin mengalami gejala yang membuat badan anda tidak selesa, jadi rawatan perubatan perlu segera dilakukan.

Penyakit yang boleh mencetuskan haid lewat

Hilang masa juga boleh disebabkan oleh penyakit, seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS). sindrom ovari polikistik / PCOS), penyakit kronik seperti gangguan hormon atau gula darah, dan masalah tiroid. Gangguan haid boleh berlaku kerana kelenjar tiroid tidak berfungsi secara normal. Kelenjar ini bertanggungjawab untuk mengatur metabolisme badan. Apabila terdapat gangguan pada kelenjar tiroid, kitaran haid dapat terganggu.

Baca juga: Menstruasi Tidak Teratur? Hati-hati, 5 perkara ini boleh menjadi penyebabnya

Terdapat beberapa gejala yang dapat dikenali sebagai tanda-tanda gangguan kelenjar tiroid, seperti mudah merasa letih, cepat dan berubah-ubah penurunan berat badan atau keguguran rambut, keguguran rambut, dan terlalu sensitif terhadap suhu panas atau sejuk. Walaupun begitu, gangguan ini dapat diatasi dengan ubat atau pembedahan yang sesuai. Sekiranya gangguan ini telah diubati, maka kitaran haid biasanya akan kembali normal. Oleh itu, segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami tempoh yang tidak dijawab.Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada 2021. Masalah Masa: Apa Artinya dan Bila Berjumpa dengan Doktor.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Berapa Lewat Tempoh Boleh? Tambahan, Mengapa Ia Terlambat.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Mengapa tempoh saya lewat? Sebab dan masa untuk meminta pertolongan.
Jabatan Kesihatan AS & Kesihatan Wanita AS. Diakses pada tahun 2021. Penyakit tiroid.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found