Ini adalah 4 Vitamin Penting Yang Diperlukan Wanita Hamil

"Vitamin untuk wanita hamil diperlukan agar kehamilan terhindar dari risiko gangguan dan komplikasi. Sekurang-kurangnya, ada 4 jenis vitamin yang penting untuk memenuhi pengambilannya, iaitu asam folat, vitamin D, zat besi, dan kalsium. Dalam Selain itu, penting juga untuk mengambil jenis vitamin lain untuk menyokong perkembangan janin yang belum lahir. "

Jakarta - Vitamin diperlukan oleh wanita hamil, untuk menjaga kesihatan tubuh dan janin yang dikandung. Pengambilan ini diperlukan untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan janin. Oleh itu, wanita hamil perlu memenuhi keperluan vitamin dengan betul. Wanita hamil boleh mendapatkan vitamin yang mereka perlukan dari makanan dan makanan tambahan.

Dengan mengetahui senarai vitamin untuk wanita hamil, ibu mengandung boleh mengatur menu diet harian yang baik. Pilih jenis makanan yang dapat membantu memenuhi pengambilan vitamin untuk badan. Jadi, apa vitamin untuk wanita hamil yang perlu dipenuhi dan makanan apa yang baik untuk dimakan? Lihat jawapan dalam artikel ini!

Baca juga: Sudah Tahu InSelini? 10 Sumber Makanan Kalsium Selain Susu

Senarai Vitamin Yang Harus Dimakan oleh Ibu Hamil

Berikut adalah empat keperluan vitamin terpenting yang mesti dipenuhi oleh ibu semasa mengandung:

1. Asid Folik

Wanita hamil memerlukan cukup asid folik untuk mencegah kecacatan pada sistem saraf bayi ( kecacatan tiub saraf - NTD). Biasanya NTD ini mula berkembang pada 28 hari pertama selepas pembuahan, malangnya pada masa ini kebanyakan ibu tidak menyedari bahawa mereka hamil. Oleh itu, bagi ibu yang telah merancang kehamilan mesti memenuhi keperluan asid folik sekitar 400-800 mikrogram setiap hari. Susu khas untuk wanita hamil biasanya disertakan dengan asid folik yang baik untuk janin. Tetapi, jika ibu tidak mengambil susu ibu hamil, dia boleh makan makanan yang mengandungi asid folik. Sayuran hijau, bijirin gandum, kacang, dan jeruk mengandungi asid folik yang baik untuk kandungannya.

2. Vitamin D

Sekurang-kurangnya ibu yang mengandung dan menyusu mesti memenuhi keperluan harian vitamin D sebanyak 10 miligram. Pemenuhan vitamin D dapat membantu menyokong tulang dan gigi yang sihat. Bagi wanita hamil, vitamin D berguna untuk menyokong pertumbuhan tulang bayi di dalam rahim. Kekurangan vitamin D boleh memberi kesan negatif pada tulang, sehingga tidak tumbuh dengan optimum. Wanita hamil boleh mendapatkan pengambilan vitamin D semula jadi dari ikan, seperti salmon dan sardin, telur, dan daging. Selain itu, berjemur di bawah sinar matahari juga dapat meningkatkan pengambilan vitamin D yang diperlukan oleh tubuh, anda tahu.

Baca juga: Kekurangan Vitamin D Risiko Mempunyai Anak Autisme meningkat

3. Kalsium

Vitamin seterusnya untuk wanita hamil adalah kalsium. Pengambilan kalsium yang diperlukan oleh ibu hamil adalah sekitar 1,000 miligram sehari. Sama seperti vitamin D, kalsium sangat berguna untuk menyokong tulang dan gigi bayi yang sihat di rahim. Kalsium membantu janin tumbuh dan membentuk tulang, sehingga ia dapat tumbuh dengan sempurna. Ibu boleh mendapatkan sumber kalsium dari makanan, seperti tahu, tempe, yogurt, susu, sayur-sayuran hijau, dan kacang-kacangan. Jadi, masukkan makanan ini dalam pengambilan harian anda, ya.

4. Besi

Oksigen yang mengalir ke seluruh bahagian tubuh dibawa oleh sel darah merah. Oleh itu, wanita hamil mesti mempunyai zat besi yang mencukupi. Zat besi berguna untuk membentuk sel darah merah. Sekiranya terdapat kekurangan zat besi, ibu boleh mengalami anemia yang mengakibatkan keadaan fizikal yang mudah letih, pening, lemah, dan pucat. Selain itu, zat besi untuk janin dalam rahim juga penting untuk menyokong pertumbuhannya. Kekurangan zat besi pada janin boleh menjadikannya berisiko mengalami anemia semasa kelahiran. Selain itu, risiko anak anda dilahirkan sebelum waktunya dan mempunyai berat lahir rendah juga meningkat.

Baca juga: Bilakah wanita hamil memerlukan zat besi tambahan? Ini adalah Kata Pakar

Vitamin Lain Juga Diperlukan

Sebagai tambahan kepada empat vitamin di atas, terdapat jenis vitamin lain untuk wanita hamil yang tidak kurang pentingnya, termasuk:

  • Vitamin A & Beta Carotene, untuk membantu pertumbuhan tulang bayi. Memenuhi pengambilan vitamin ini sekurang-kurangnya 770 mikrogram.
  • Vitamin E, membantu membina badan dan menggunakan sel darah merah dan otot. Ambil 15 miligram sehari.
  • Vitamin C, bertindak sebagai antioksidan yang dapat melindungi tisu dari kerosakan dan membantu tubuh menyerap zat besi, serta membina sistem kekebalan tubuh yang kuat. Penggunaan maksimum 2000 miligram sehari.
  • Vitamin B1, meningkatkan tenaga dan mengatur sistem saraf. Ambil 1.4 miligram sehari.
  • Vitamin B2, mengekalkan tenaga, penglihatan yang baik dan kulit yang sihat. Ambil 1.4 miligram sehari.
  • Vitamin B6, membantu membentuk sel darah merah dan mengurangkan sakit pagi . Penggunaan maksimum 100 miligram sehari.
  • Vitamin B12, adalah faktor penting dalam sintesis DNA dan dapat mencegah kecacatan tiub saraf (NTDs). Ambil 2.6 mikrogram sehari.

Untuk menentukan jenis makanan yang baik untuk dimakan, ibu harus mendapatkan nasihat doktor. Makanan tambahan yang mengandungi vitamin tidak dimakan sepenuhnya. Namun, disarankan sekiranya keperluan pemakanan ibu belum dipenuhi. Sekiranya anda sudah mempunyai preskripsi vitamin dari doktor, beli di aplikasi hanya. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Muat turun aplikasi di App Store atau Google Play!Rujukan:
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Nutrien dan Vitamin untuk Kehamilan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pemakanan kehamilan: Asas pemakanan sihat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found