Inilah yang dimaksudkan dengan proses pernafasan pada manusia

Jakarta - Pernafasan sering disamakan dengan proses pernafasan manusia. Sebenarnya, sebenarnya bernafas adalah proses yang berlaku di dalam badan dan melibatkan banyak organ dan sel badan. Nafas itu sendiri adalah proses pertukaran oksigen dengan karbon dioksida di paru-paru setiap 3 hingga 5 saat.

Selepas itu, proses yang disebut respirasi luaran berlaku apabila oksigen dari paru-paru dipindahkan ke darah. Kemudian, terdapat proses pernafasan dalaman ketika oksigen dari darah kemudian dialirkan ke sel-sel di seluruh bahagian tubuh, sehingga mereka dapat melakukan tugasnya dengan baik. Urutan ini dikenali sebagai proses pernafasan.

Inilah yang berlaku semasa proses pernafasan

Proses pernafasan agak kompleks kerana melibatkan banyak organ tubuh. Bermula dari hidung sebagai titik awal permulaan oksigen, laring, ke paru-paru. Proses ini bermula apabila anda menyedut udara melalui hidung atau penyedutan. Otot diafragma akan meregang sehingga akan ada ruang besar untuk memasuki oksigen.

Baca juga: Inilah Cara Mengekalkan Kapasiti Paru

Kemudian, oksigen akan memasuki badan melalui bahagian belakang tekak, melalui laring dan kemudian dibahagikan ke kanan dan kiri paru-paru melalui tiub bronkial. Agar proses pernafasan dapat berjalan dengan lancar, tiub bronkus tidak boleh terganggu, baik oleh keradangan atau lendir.

Selepas itu, oksigen akan dibahagi lagi menjadi saluran yang lebih kecil yang disebut bronkiol dan juga kantung udara yang disebut alveoli. Manusia mempunyai rata-rata 600 juta alveoli di dalam tubuh yang dikelilingi oleh saluran darah kapilari. Di sinilah berlaku proses pernafasan luaran atau pemindahan oksigen dari paru-paru ke darah.

Karbon dioksida menjadi sisa gas dalam proses ini. Gas ini akan dikeluarkan dari badan melalui pernafasan atau pernafasan. Apabila proses ini berlaku, otot diafragma akan mengecut semula sehingga karbon dioksida dapat dilepaskan melalui paru-paru.

Baca juga: Khasiat Ubi Keledek untuk Paru-paru yang Sihat

Pelbagai Gangguan Kesihatan Yang Boleh Mengganggu Proses Pernafasan

Proses pernafasan juga tidak lancar atau mengalami gangguan apabila terdapat masalah dengan sistem pernafasan. Penyebabnya boleh menjadi jangkitan bakteria, virus, atau masalah kesihatan kronik. Beberapa penyakit ini termasuk:

  • Penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD)

COPD adalah penyakit jangka panjang. Gejala akan bertambah buruk apabila penyakit ini semakin meningkat. Selalunya, masalah kesihatan ini berlaku pada seseorang yang aktif merokok atau mempunyai sejarah merokok.

  • Asma

Sesak nafas adalah gejala utama asma. Bunyi nafas atau berdehit dan batuk juga dapat muncul ketika seseorang menderita asma. Gejala yang muncul mungkin ringan atau teruk, jadi pastikan anda mendapatkan rawatan dengan segera ketika anda mengalaminya. Muat turundan gunakan aplikasinya sebab awak boleh berbual atau panggilan video dengan ahli pulmonologi pada bila-bila masa.

  • Pneumonia

Pneumonia terjadi kerana jangkitan yang menyerang alveoli, sama ada disebabkan oleh virus, kulat, atau bakteria. Keadaan ini boleh membahayakan seseorang dengan keadaan perubatan tertentu, jadi segera dapatkan rawatan.

Baca juga: Jangan Meremehkan Penyakit Paru-Paru Basah! Inilah ciri & petua untuk mencegahnya

  • Emfisema

Emfisema adalah satu lagi bentuk penyakit paru-paru kronik yang dicirikan oleh kesukaran untuk menghembuskan nafas kerana kerosakan pada alveoli. Sayangnya, belum ada penawar untuk emfisema, tetapi anda boleh mengurangkan keparahannya dengan berhenti merokok atau tidak terdedah kepada asap rokok.

Itu adalah penjelasan ringkas mengenai pernafasan, proses yang berlaku, dan masalah kesihatan apa yang dapat mengganggu kelancarannya. Oleh itu, pastikan paru-paru anda tetap sihat supaya pernafasan tetap lancar, OK!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Sistem Pernafasan.
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2021. Sistem Pernafasan: Jalan kami untuk Pertukaran Gas.
Orang Sihat. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Pernafasan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found