Tuan-tuan, ingin tahu bagaimana mempercepat haid? Inilah 6 Petua

Jakarta - Umumnya, ramai wanita sudah mengetahui bahawa kitaran haid antara 21 hingga 35 hari. Walau bagaimanapun, nampaknya hanya sebilangan wanita yang tahu bagaimana mempercepat haid atau haid. Persoalannya, mengapa kitaran haid dipercepat?

Sebabnya adalah pelbagai, misalnya melakukan ibadah keagamaan, bercuti ke tempat yang diinginkan, atau perkara lain yang menghendaki wanita untuk tampil secara optimum tanpa harus "terganggu" oleh aduan haid.

Jadi, bagaimana anda mempercepat kedatangan haid atau kitaran haid?

Baca juga: Ini 7 Sebab Kitaran Menstruasi Tidak Teratur

1. Penggunaan Dadah

Beberapa ubat dapat membantu mempercepat kedatangan haid. Contohnya, pil kawalan kelahiran atau suntikan kawalan kelahiran. Selain dapat melegakan kekejangan dan kesakitan semasa haid, ubat kawalan kelahiran dapat memendekkan tempoh haid setiap bulan.

Ia mesti digarisbawahi, penggunaan ubat-ubatan (kontraseptif hormon) mesti berdasarkan preskripsi doktor. Doktor akan menentukan jenis kontrasepsi hormon yang sesuai untuk anda.

Pendek kata, ia tidak boleh digunakan secara sewenang-wenangnya untuk mempercepat kedatangan haid. Di samping itu, bagaimana mempercepat kedatangan haid dengan kawalan kelahiran hormon memerlukan beberapa bulan untuk menjadi berkesan.

Sebagai tambahan kepada kawalan kelahiran, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) boleh digunakan untuk mempercepat haid. NSAID dapat mengurangkan kelebihan prostaglandin yang dapat meningkatkan pengecutan otot rahim.

2. Nanas

Cara mempercepat kedatangan haid juga boleh dengan memakan nanas. Buah ini kaya dengan bromelain, enzim yang dipercayai mempengaruhi estrogen dan hormon lain. Selain itu, menurut kajian dari Journal of the Pakistan Medical Association, bromelain dalam nanas dapat membantu mengurangkan keradangan.

Dengan kata lain, bromelain dalam nanas dapat membantu mengatasi haid yang tidak teratur yang berkaitan dengan keradangan. Namun, hingga kini masih belum ada bukti saintifik yang menunjukkan suplemen nanas atau bromelain mencetuskan haid.

Baca juga: Wanita, Mesti Tahu Cara Menghilangkan Sakit Menstruasi

3. Pengambilan Vitamin C

Vitamin C dianggap dapat menyebabkan pembekuan darah haid di rahim, sehingga mengurangkan pendarahan dan mempercepat haid. Malangnya, tidak ada bukti saintifik yang boleh dipercayai untuk menyokong tuntutan ini. Walaupun begitu, vitamin C dianggap dapat meningkatkan kadar estrogen dan menurunkan kadar progesteron.

Nah, keadaan di atas dapat menjadikan lapisan rahim menjadi lebih cepat. Hasilnya, dapat memendekkan haid atau mempercepat kedatangan haid. Untuk mencuba kaedah ini adalah mudah. Makan makanan atau buah-buahan yang kaya dengan vitamin C atau ambil makanan tambahan vitamin C.

Perkara yang mesti dipertimbangkan, jangan biarkan pengambilan vitamin C berlebihan dalam badan. Keadaan ini mencetuskan pelbagai aduan, seperti sakit perut hingga cirit-birit.

4. Halia

Halia mempunyai pelbagai khasiat untuk kesihatan tubuh. Ubat tradisional ini dianggap boleh menyebabkan haid kerana boleh menyebabkan kontraksi rahim. Namun, seperti lemon dan nanas, tidak ada bukti saintifik untuk menyokong tuntutan ini. Cara menggunakan halia untuk mempercepat haid bukan dengan memakannya secara langsung, anda tahu. Cara paling mudah adalah dengan membuat teh halia.

Baca juga: 5 Cara Melancarkan Menstruasi

5. Pengambilan Makanan Tertentu

Makanan tertentu dianggap dapat membantu mempercepat haid. Contohnya seperti betik, wortel, dan labu. Ketiganya mengandungi karoten yang dapat merangsang haid.

Selain itu, ada juga saderi yang dapat merangsang aliran darah di rahim. Saderi mengandungi apiol, bahan semula jadi yang memicu rahim berkontraksi, sehingga menyebabkan haid

6. Tenang

Bukan rahsia lagi bahawa tekanan boleh menyebabkan haid ditangguhkan. Macam mana boleh jadi? Apabila seseorang mengalami tekanan badan akan menghasilkan hormon seperti kortisol atau adrenalin. Kedua-dua hormon ini menghalang penghasilan hormon estrogen dan progesteron. Sebenarnya, estrogen dan progesteron penting untuk mengekalkan kitaran haid yang tetap.

Perkara yang mesti ditekankan, tanyakan kepada doktor anda sebelum mencuba kaedah di atas. Ada kemungkinan beberapa kaedah di atas tidak berkesan atau tidak selamat pada sesetengah wanita.

Anda juga boleh meminta doktor secara langsung melalui aplikasi untuk mempercepat haid. Anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Bolehkah Saya Menjadikan Tempoh Saya Berakhir Lebih Cepat?
Jurnal Persatuan Perubatan Pakistan. Diakses pada November 2019. Kegunaan Terapi Bromelain yang Diekstrak Nanas dalam Pembedahan Pembedahan - Satu tinjauan
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2019. Menstruasi
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Hentikan Tempoh Anda dengan Kawalan Kelahiran Berterusan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found