Mengetahui Fungsi Organ Pernafasan Manusia

Jakarta - Untuk bertahan hidup, manusia memerlukan oksigen dari proses pernafasan. Pelbagai fungsi seperti mencerna makanan, menggerakkan anggota badan, atau hanya berfikir sejenak memerlukan pengambilan oksigen.

Memetik halaman American Lung Association, sistem pernafasan manusia berfungsi untuk memberikan pengambilan oksigen yang konsisten, sehingga semua fungsi tubuh berfungsi dengan baik. Dalam sistem pernafasan, terdapat peranan penting dari pelbagai organ yang terlibat. Apakah organ yang dimaksudkan? Dengarkan perbincangan, ya!

Baca juga: 4 Penyakit Pernafasan yang Perlu Diperhatikan

Organ Pernafasan Manusia dan Fungsinya

Pernafasan adalah proses pengambilan oksigen dan pembebasan karbon dioksida. Proses ini juga dikenali sebagai sistem pernafasan. Perlu diingat bahawa pernafasan lancar adalah hasil kerja pelbagai organ dan tisu.

Namun, adakah anda biasa dengan organ pernafasan manusia dan fungsinya? Sudah tentu ia bukan hanya hidung dan paru-paru.

Berikut ini adalah penjelasan mengenai organ dalam sistem pernafasan manusia dan fungsinya:

1. Hidung

Sebagai "pintu utama" masuk dan keluar udara ketika bernafas, fungsi hidung sangat penting. Di lapisan dalam hidung, ada rambut halus, yang fungsinya adalah menyaring kotoran dari udara yang anda hirup.

2. Pharynx

Pharynx adalah nama lain untuk tekak atas, yang merupakan tiub yang terletak di belakang mulut dan rongga hidung, dan menghubungkannya ke trakea (saluran angin). Fungsi faring dalam sistem pernafasan manusia adalah menyalurkan aliran udara dari hidung dan mulut, ke trakea.

Baca juga: Sekiranya anda mengalami jangkitan pernafasan, ini adalah gejala yang biasa

3. Epiglottis

Epiglotis adalah lipatan tulang rawan yang terletak di belakang lidah, di atas laring atau kotak suara. Seperti injap, epiglotis terbuka semasa anda bernafas, untuk membolehkan udara memasuki laring, ke dalam paru-paru. Kemudian, ketika makan, epiglotis akan ditutup, untuk mengelakkan makanan dan minuman memasuki saluran pernafasan dan menyebabkan tersedak.

4. Larynx (Kotak Suara)

Laring atau kotak suara terletak di bawah persimpangan saluran faring yang terbahagi kepada trakea dan esofagus. Organ pernafasan ini mempunyai dua pita suara yang terbuka ketika bernafas dan dekat untuk menghasilkan suara.

Semasa anda bernafas, udara mengalir melalui dua pita suara bersebelahan, mewujudkan getaran. Getaran ini kemudian menghasilkan bunyi ketika bercakap.

5. Trakea (saluran angin)

Fungsi trakea dalam sistem pernafasan cukup penting, iaitu membawa udara ke dan dari paru-paru. Organ ini berbentuk tiub berongga lebar, yang menghubungkan laring ke bronkus paru-paru.

6. Tiub Bronkial

Organ pernafasan ini berbentuk tubular, dengan silia atau rambut kecil yang bergerak seperti gelombang. Gerakan gelombang akan membawa kahak, lendir, atau cairan ke bahagian luar tekak.

Fungsi lendir atau kahak pada saluran bronkus adalah untuk mencegah masuknya habuk, kuman, atau bahan asing lain dari masuk ke paru-paru.

7. Bronkiol

Bronkiol adalah cabang bronkus yang berfungsi menyalurkan udara dari bronkus ke alveoli. Bronkiol juga berfungsi untuk mengawal jumlah udara yang masuk dan keluar semasa proses pernafasan.

8. Paru-paru

Paru-paru adalah sepasang organ, dan terletak di dalam tulang rusuk. Fungsi utama paru-paru dalam sistem pernafasan adalah untuk mengumpulkan udara yang kaya dengan oksigen, dan mengedarkannya ke saluran darah, untuk disebarkan ke seluruh tubuh.

9. Alveoli

Alveoli adalah kantung kecil di paru-paru yang terletak di hujung bronkiol. Fungsinya adalah sebagai tempat pertukaran oksigen dan karbon dioksida. Di alveolus juga terdapat kapilari saluran darah.

Kemudian, alveoli akan menyerap oksigen dari udara yang dibawa oleh bronkiol dan mengedarkannya ke dalam darah. Selepas itu, karbon dioksida dari sel-sel badan mengalir dengan darah ke alveoli untuk dikeluarkan.

Baca juga: Hati-hati dengan Keradangan Kerana Jangkitan Pernafasan

10. Diafragma

Ini adalah dinding otot yang memisahkan rongga toraks dan perut. Semasa melakukan pernafasan perut, diafragma akan bergerak ke bawah dan membuat rongga untuk menarik udara. Organ pernafasan ini juga dapat membantu mengembang paru-paru.

Itulah beberapa organ pernafasan dan fungsinya yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda atau orang yang berdekatan dengan anda mengalami masalah bernafas, gunakan aplikasi tersebut untuk bercakap dengan doktor melalui sembang, atau membuat temu janji dengan doktor di hospital, ya.

Rujukan:
Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Nasional (NHLBI). Diperoleh pada 2021. Bagaimana Paru-paru Berfungsi.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Sistem Pernafasan: Fungsi, Fakta, Organ & Anatomi.
Persatuan Paru-paru Amerika. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Paru-paru Berfungsi.
Persatuan Paru-paru Kanada. Diakses pada tahun 2021. Sistem Pernafasan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found