Ketahui Perbezaan antara Antigen Swab Test dan PCR

, Jakarta - Ujian swab untuk antigen dan tindak balas rantai polimerase (PCR) adalah pemeriksaan yang dilakukan untuk mengesan jangkitan virus korona. Kedua-dua ujian ini adalah yang paling biasa. Adakah anda masih keliru dalam membezakan dua jenis ujian ini? Pada dasarnya, ujian swab antigen dan PCR sangat berbeza.

Baca juga: Darah Jenis A rentan terhadap Virus Corona, benarkah?

Sehingga kini, standard diagnosis untuk COVID-19 masih melalui PCR. Walau bagaimanapun, anda perlu memahami perbezaannya. Ujian swab antigen adalah ujian imun yang berfungsi untuk mengesan kehadiran antigen virus tertentu yang menunjukkan adanya jangkitan virus semasa. Ujian sapuan antigen ini biasanya digunakan untuk mendiagnosis patogen pernafasan, seperti influenza dan virus virus sinsitial respiratori (RSV).

Sementara itu, PCR adalah kaedah yang digunakan untuk mengesan virus dan dianggap lebih tepat daripada ujian lain. Ujian ini dilakukan dengan mengambil sampel dari saluran pernafasan dengan teknik swab nasofaring untuk menentukan kehadiran jangkitan.

Inilah Perbezaan antara Ujian Antigen dan PCR

Ujian antigen swab dan PCR adalah dua jenis ujian yang berbeza. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kaedah, masa yang diperlukan, dan hasil yang keluar dari kedua ujian ini, berikut adalah perbezaan yang perlu anda ketahui:

  • Masa Pemeriksaan

Ujian sapu antigen memerlukan masa yang singkat, iaitu antara 30-60 minit. Manakala prosedur ujian PCR mengambil masa paling cepat 1 hari. Ini kerana terdapat begitu banyak sampel yang mesti diperiksa, sementara ketersediaan alat untuk PCR masih terhad. Kadang-kadang, hasil dari PCR boleh memakan masa hingga sekitar 1 minggu. Walau bagaimanapun, ini juga berkaitan dengan tahap ketepatan ujian.

  • Tahap Ketepatan Keputusan Peperiksaan

Anda perlu tahu bahawa PCR adalah pemeriksaan sokongan yang mengesan virus korona yang paling tepat. Ketepatannya boleh mencapai 80-90 peratus. Sementara itu, ujian antigen swab mempunyai tahap ketepatan di bawah PCR.

Baca juga: Ujian Risiko untuk Corona Virus atau COVID-19

  • Contoh yang diperiksa

Ujian sapu PCR dan antigen menggunakan lendir dari hidung atau tekak sebagai sampel. Proses pengambilan lendir ini melalui sapuan.

  • Bayaran pemeriksaan

Mengenai biaya pemeriksaan, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia telah mengeluarkan Surat Pekeliling nomor HK. 02.02 / I / 3713/2020 mengenai Had Tarif Tertinggi untuk Pemeriksaan Tindak Balas Rantai Polimerase Masa Sebenar (RT-PCR). Had maksimum untuk pemeriksaan RT-PCR, termasuk pengumpulan swab, adalah maksimum Rp 900 ribu untuk satu ujian.

Setakat ini, PCR masih merupakan ujian paling tepat untuk mendiagnosis jangkitan coronavirus. Virus ini memerlukan beberapa hari untuk membiak di tekak dan hidung. Ujian ini mungkin tidak berkesan untuk mengenal pasti seseorang yang baru dijangkiti.

Sementara itu, ujian antigen berfungsi untuk mengenal pasti virus dalam rembesan hidung dan tekak. Ini dilakukan dengan mencari protein dari virus. Ujian swab antigen adalah ujian yang sama yang digunakan doktor untuk mengesan jangkitan streptokokus dengan pantas. Ujian sapu antigen dapat digunakan untuk menyaring orang yang dijangkiti.

Baca juga: Ketahui perbezaan antara PCR, Rapid Antigen Test dan Rapid Antibody Test

Jadi, ujian mana yang harus dilakukan untuk mengesan COVID-19? Sudah tentu, semuanya bergantung pada keadaan masing-masing. Sekiranya anda mahukan hasil yang lebih pantas, lakukan ujian swab antigen. Walau bagaimanapun, tahap ketepatan akan lebih kuat jika anda melakukan PCR.

Itu sahaja yang perlu anda ketahui mengenai ujian antigen swab dan PCR. Sekiranya anda bimbang tentang COVID-19, sekarang anda juga dapat memeriksa risiko anda dijangkiti virus korona secara dalam talian melalui aplikasi , kamu tahu. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cepat Tidak Selalu Lebih Baik: Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Peningkatan Ujian Coronavirus Cepat.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Saya Mendengar Mengenai Ujian Antibodi untuk COVID-19
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Panduan Interim untuk Ujian Antigen Cepat untuk SARS-CoV-2
Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Garis Panduan Pengumpulan Spesimen dan Pemeriksaan Makmal.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found